Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Sexlusten går i vågor genom livet. Men stämmer det att sexlusten alltid sviktar med åldern och hur påverkar hormoner vår lust? Vi frågade experten Zarah Öberg. 

Vår sexlust varierar genom livet – något som beror på en rad olika faktorer.
Bland annat våra hormoner.

LÄS OCKSÅ: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Bra balans på östrogen och progesteron

Kureras näringsexpert Zarah Öberg träffar många människor med vikande sexlust i sitt arbete som näringsterapeut och naturläkare, och berättar att en 30-åring ofta har bra balans på östrogen och progesteron eftersom den egna produktionen fortfarande är väldigt hög.

 

– En 30-åring har fortfarande egen produktion på könshormoner, såsom progesteron och DHEA, som sedan utvecklas vidare till östrogen och testosteron, samt även till kortisol och stresshormon. När den egna produktionen ligger bra så är det lättare att upprätthålla bra värden, vilket i sin tur innebär ökad sexlust, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Sexlusten bör fortsätta på en jämn nivå

När produktionen av progesteron däremot sjunker i 35-årsåldern minskar också i regel sexlusten. En 40-årig kvinna kan ha ännu lägre nivåer, om hon inte har balanserat upp sina hormoner. Vid 50 har många kvinnor passerat menopaus, och då är hormonerna mycket lägre, vilket kan påverka sexlusten negativt.

Att lusten ofta minskar med åldern är något som till stor del beror på obalanser i hormonerna, menar Zarah Öberg.
–  Om man istället hjälper kroppen genom en god hälsa och livsstil och inte stressar, då kortisolfrisättningen urlakar de andra hormonerna, kan hormonerna ligga fint och bra även väldigt sent i livet. Då bör också sexlusten fortsätta på en jämn nivå.

Men det är inte bara hormonerna som spelar en roll i hur vår sexlust varierar genom livet. Lusten påverkas av en rad faktorer som sömnbrist och framförallt - stress. Sexlusten kan också påverkas av sjukdom, nedstämdhet och medicinering av olika slag.

 

LÄS OCKSÅ:Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Svårt att tajma in varandras lust

Det är därför inte alltid helt enkelt att tajma in sin partners lust.
– Hjälp varandra genom att vara kärleksfulla och röra mycket vid varandra, trots att ni är mitt inne i småbarnsåren och är trötta, eller är stressade på jobbet. Det kan vara svårt att gå från att knappt ha någon närhet, till att helt plötsligt ha sex. Att vara nära och ta i varandra, ökar sexlusten generellt.

Och att lusten automatiskt skulle avta för att man har passerat 50 är en myt som Zarah Öberg vill krossa.
– Många äldre upplever istället ökad sexlust, för att de inte behöver tänka på preventivmedel och för att de är mer bekväma med hur de ser ut, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.