Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Sexlusten går i vågor genom livet.
Men stämmer det att sexlusten alltid sviktar med åldern och hur påverkar hormoner vår lust?
Vi frågade experten Zarah Öberg. 

Vår sexlust varierar genom livet – något som beror på en rad olika faktorer.
Bland annat våra hormoner.

LÄS OCKSÅ: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Bra balans på östrogen och progesteron
Kureras näringsexpert Zarah Öberg träffar många människor med vikande sexlust i sitt arbete som näringsterapeut och naturläkare, och berättar att en 30-åring ofta har bra balans på östrogen och progesteron eftersom den egna produktionen fortfarande är väldigt hög.

 

– En 30-åring har fortfarande egen produktion på könshormoner, såsom progesteron och DHEA, som sedan utvecklas vidare till östrogen och testosteron, samt även till kortisol och stresshormon. När den egna produktionen ligger bra så är det lättare att upprätthålla bra värden, vilket i sin tur innebär ökad sexlust, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Sexlusten bör fortsätta på en jämn nivå
När produktionen av progesteron däremot sjunker i 35-årsåldern minskar också i regel sexlusten. En 40-årig kvinna kan ha ännu lägre nivåer, om hon inte har balanserat upp sina hormoner. Vid 50 har många kvinnor passerat menopaus, och då är hormonerna mycket lägre, vilket kan påverka sexlusten negativt.

Att lusten ofta minskar med åldern är något som till stor del beror på obalanser i hormonerna, menar Zarah Öberg.
–  Om man istället hjälper kroppen genom en god hälsa och livsstil och inte stressar, då kortisolfrisättningen urlakar de andra hormonerna, kan hormonerna ligga fint och bra även väldigt sent i livet. Då bör också sexlusten fortsätta på en jämn nivå.

Men det är inte bara hormonerna som spelar en roll i hur vår sexlust varierar genom livet. Lusten påverkas av en rad faktorer som sömnbrist och framförallt - stress. Sexlusten kan också påverkas av sjukdom, nedstämdhet och medicinering av olika slag.

 

LÄS OCKSÅ:Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Svårt att tajma in varandras lust
Det är därför inte alltid helt enkelt att tajma in sin partners lust.
– Hjälp varandra genom att vara kärleksfulla och röra mycket vid varandra, trots att ni är mitt inne i småbarnsåren och är trötta, eller är stressade på jobbet. Det kan vara svårt att gå från att knappt ha någon närhet, till att helt plötsligt ha sex. Att vara nära och ta i varandra, ökar sexlusten generellt.

Och att lusten automatiskt skulle avta för att man har passerat 50 är en myt som Zarah Öberg vill krossa.
– Många äldre upplever istället ökad sexlust, för att de inte behöver tänka på preventivmedel och för att de är mer bekväma med hur de ser ut, säger hon.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

 

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

 

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.