Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Marie Sjödin

Foto: Anna Hållmans

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan.

Marie Sjödin är ingen stillasittande typ precis. I jobbet som säljare kan hon ha upp till tio möten i veckan som hon reser till. Dessutom stöttar hon säljare i närliggande städer i deras arbete.
– Sedan sätter inte jag mig i soffan när jag kommer hem. Jag är alltid igång. Antingen tränar jag på gymmet eller håller i mina egna pass. Har jag tränat på lunchen så går jag direkt ut i trädgården, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: Näringen du behöver för att hålla dig pigg i höst och vinter!

Tröttheten klev in som en objuden gäst
Så den där tröttheten som klivit in som en objuden gäst tyckte hon inte om, och när Marie såg en kampanj om L-Argiplex så valde hon att prova. Tabletterna förknippas ofta med att kunna ge sexlusten tillbaka, men Marie tror att just det betyder olika för män och kvinnor.
– Jag tror att män kan köpa dem bara för att få bättre sexlust. För oss kvinnor tror jag det handlar om att man ska orka mer på alla plan. Vi ska orka laga mat, inreda hemmet, träna, ta hand om familjen... Vi har så mycket krav på oss och att då få lite extra marginaler, att orka lite mer, det är så fantastiskt bra, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Tränar många pass
På gymmet tränar Marie gärna tuffa styrkepass som crossfit, och leder också pass själv i föreningen nära hemmet. Där kör hon aerobics som man gjorde förr, med skön schlagermusik och en rörelsefrihet som alla klarar av. Men hon är tydlig med att alla klarar av crossfit, man måste bara anpassa träningen efter sin egen förmåga.
– När jag hade ätit aminosyrorna ett tag så kände jag att jag blev starkare också på gymmet. Jag kände hur kroppen svarade och jag kunde öka vikterna. Det var en häftig känsla, berättar hon.
Hon läste på burken och konstaterade att tabletterna innehåller både ginseng och rosenrot, ämnen som piggar upp, ger styrka och reducerar stress. Och det märks.
– Ibland känner jag mig som Alfons Åberg. Jag säger hela tiden ”jag ska bara”, allting går fort och jag tappar orken. Men det här ger mig lite större marginaler, jag orkar mer och blir piggare och då får man indirekt mer ork och lust också, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lusten tillbaka

Orken kom smygande
När Maries man Jon också berättade att han var trött och hängig så rekommenderade hon honom att prova näringstillskottet. Marie förklarar att hennes ork kom smygande, hon orkade mer och mer för varje vecka som gick. För Jon var effekten mer direkt och kom efter bara några dagar.
– Den där dippen han ofta fick efter lunch, då man kan hamna i lite koma, försvann. Så nu tar vi våra tabletter tillsammans på morgonen, det fungerar jättebra, säger hon.
Att få mera ork är förstås något man vill ha året runt, men för en familj med två aktiva barn som Marie och Jons så är försommaren och december värst. Barnen spelar tennis och innebandy och ska köras till aktiviteter, men då är det dessutom dags att avsluta skolåret med allt vad det innebär.
– Och samtidigt är det är mycket på jobbet också, så det blir lite konstgjord andning fram till ledigheterna, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Vill du få energin tillbaka? Här är ett knep som funkar

Går lättare med extra energi
Men med tillskottet och den extra energin går allt det där lite lättare.
– Om jag åker iväg under sommaren, vem ska då njuta av mina hallon och jordgubbar? Nej, det vill jag göra. Till hösten kan jag plocka potatis och sockerärtor till maten, det är fantastiskt. Det är mycket jobb i en trädgård, men det är så roligt och det orkar jag nu, säger Marie.

Av Jessika Devert


Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Fakta L-Argiplex

I kapslarna finns aminosyrorna citrulin och arginin, två ämnen som gör att kroppen kan skapa kväveoxid. Citrulin är ett förstadie till arginin och hjälper alltså kroppen att lättare ta upp arginin. Det tillsammans med syre bildar kväveoxid som ökar blodflödet i kroppen.
– De innehåller också magnesium som är kärlvidgande och antioxidanter så att vi behåller balansen i kroppen. Allt detta gör att vi blir piggare. För att få tillgång till sin sexuella känsla så behöver man vara pigg. Man behöver marginaler för att orka med livet och det kan detta hjälpa till med, säger Stefan Arver, docent vid Karolinska Institutet.

Man ska dock inte förvänta sig effekter som liknar Viagra, men det har visat sig via studier att de som provat känner att de blir piggare och i och med det får mer sexlust. Alla komponenterna som finns i kapslarna kan vi få i oss via mat, men man kan ändå lida brist på dem och behöva ett tillskott.
– Vissa sjukdomar gör också att vi kan hamna i en bristsituation, vad gäller de här ämnena. Till exempel förbrukar de som har diabetes mer arginin och kan behöva ett tillskott.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

 

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

 

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

 

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.