Marie Sjödin

Foto: Anna Hållmans

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan.

Marie Sjödin är ingen stillasittande typ precis. I jobbet som säljare kan hon ha upp till tio möten i veckan som hon reser till. Dessutom stöttar hon säljare i närliggande städer i deras arbete.
– Sedan sätter inte jag mig i soffan när jag kommer hem. Jag är alltid igång. Antingen tränar jag på gymmet eller håller i mina egna pass. Har jag tränat på lunchen så går jag direkt ut i trädgården, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: Näringen du behöver för att hålla dig pigg i höst och vinter!

Tröttheten klev in som en objuden gäst
Så den där tröttheten som klivit in som en objuden gäst tyckte hon inte om, och när Marie såg en kampanj om L-Argiplex så valde hon att prova. Tabletterna förknippas ofta med att kunna ge sexlusten tillbaka, men Marie tror att just det betyder olika för män och kvinnor.
– Jag tror att män kan köpa dem bara för att få bättre sexlust. För oss kvinnor tror jag det handlar om att man ska orka mer på alla plan. Vi ska orka laga mat, inreda hemmet, träna, ta hand om familjen... Vi har så mycket krav på oss och att då få lite extra marginaler, att orka lite mer, det är så fantastiskt bra, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Tränar många pass
På gymmet tränar Marie gärna tuffa styrkepass som crossfit, och leder också pass själv i föreningen nära hemmet. Där kör hon aerobics som man gjorde förr, med skön schlagermusik och en rörelsefrihet som alla klarar av. Men hon är tydlig med att alla klarar av crossfit, man måste bara anpassa träningen efter sin egen förmåga.
– När jag hade ätit aminosyrorna ett tag så kände jag att jag blev starkare också på gymmet. Jag kände hur kroppen svarade och jag kunde öka vikterna. Det var en häftig känsla, berättar hon.
Hon läste på burken och konstaterade att tabletterna innehåller både ginseng och rosenrot, ämnen som piggar upp, ger styrka och reducerar stress. Och det märks.
– Ibland känner jag mig som Alfons Åberg. Jag säger hela tiden ”jag ska bara”, allting går fort och jag tappar orken. Men det här ger mig lite större marginaler, jag orkar mer och blir piggare och då får man indirekt mer ork och lust också, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lusten tillbaka

Orken kom smygande
När Maries man Jon också berättade att han var trött och hängig så rekommenderade hon honom att prova näringstillskottet. Marie förklarar att hennes ork kom smygande, hon orkade mer och mer för varje vecka som gick. För Jon var effekten mer direkt och kom efter bara några dagar.
– Den där dippen han ofta fick efter lunch, då man kan hamna i lite koma, försvann. Så nu tar vi våra tabletter tillsammans på morgonen, det fungerar jättebra, säger hon.
Att få mera ork är förstås något man vill ha året runt, men för en familj med två aktiva barn som Marie och Jons så är försommaren och december värst. Barnen spelar tennis och innebandy och ska köras till aktiviteter, men då är det dessutom dags att avsluta skolåret med allt vad det innebär.
– Och samtidigt är det är mycket på jobbet också, så det blir lite konstgjord andning fram till ledigheterna, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Vill du få energin tillbaka? Här är ett knep som funkar

Går lättare med extra energi
Men med tillskottet och den extra energin går allt det där lite lättare.
– Om jag åker iväg under sommaren, vem ska då njuta av mina hallon och jordgubbar? Nej, det vill jag göra. Till hösten kan jag plocka potatis och sockerärtor till maten, det är fantastiskt. Det är mycket jobb i en trädgård, men det är så roligt och det orkar jag nu, säger Marie.

Av Jessika Devert


Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Fakta L-Argiplex

I kapslarna finns aminosyrorna citrulin och arginin, två ämnen som gör att kroppen kan skapa kväveoxid. Citrulin är ett förstadie till arginin och hjälper alltså kroppen att lättare ta upp arginin. Det tillsammans med syre bildar kväveoxid som ökar blodflödet i kroppen.
– De innehåller också magnesium som är kärlvidgande och antioxidanter så att vi behåller balansen i kroppen. Allt detta gör att vi blir piggare. För att få tillgång till sin sexuella känsla så behöver man vara pigg. Man behöver marginaler för att orka med livet och det kan detta hjälpa till med, säger Stefan Arver, docent vid Karolinska Institutet.

Man ska dock inte förvänta sig effekter som liknar Viagra, men det har visat sig via studier att de som provat känner att de blir piggare och i och med det får mer sexlust. Alla komponenterna som finns i kapslarna kan vi få i oss via mat, men man kan ändå lida brist på dem och behöva ett tillskott.
– Vissa sjukdomar gör också att vi kan hamna i en bristsituation, vad gäller de här ämnena. Till exempel förbrukar de som har diabetes mer arginin och kan behöva ett tillskott.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress är det lätt att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Man behöver knappast lida av någon ätstörning för att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

 

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

 

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

8 enkla tips till extra träning

TRÄNING

Hur gick det med nyårslöftet att komma i bättre form? Tillhör du dom som ofta vill men sällan kan hålla en satsning om mer träning? Deppa inte och ha inte dåligt samvete. Det är många som inte får ihop livspusslet och inte hinner. Det går att få in den motion i din vardag som du behöver. Här får du 8 smarta och enkla råd.

Annika Kvist

Annika Kvist: “Jag missade att lyssna inåt”

Krönikan

När Annika Kvist kom stressad till sin första dag på jobbet i L.A insåg hon snart att hon var ensam på kontoret - övriga kollegor var ute och vågsurfade. Det väckte något till liv inom henne - det fanns andra prioriteringar i livet och det fanns de som valde att fånga dagen och leva livet fullt ut.

Så påverkar depression och oro kroppen

Mental hälsa

Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Krönikan

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke även i eländet.

 

Recept från "Kokbok för sköldkörteln"

Fyra recept för sköldkörteln

Recept

En mustig gryta, syrade morötter, laxsallad och te med kollagen. Här är fyra recept från kokboken "Kokbok för sköldkörteln", som syftar till att att minska symptomen av autoimmun sjukdom och kronisk inflammation.

5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Naturlig hälsa

Hjärtklappning, spända muskler och svettningar är alla symtom på stress och förhöjda kortisolnivåer. Men vårt stresshormon är lika viktigt som nödvändigt. För att inte ständigt gå omkring och vara trött av för hög stressnivå så finns det olika knep som gör att du går ner i varv. Här är fem kännetecken på stress och ännu fler lösningar.

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.