Marie Sjödin

Foto: Anna Hållmans

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan.

Marie Sjödin är ingen stillasittande typ precis. I jobbet som säljare kan hon ha upp till tio möten i veckan som hon reser till. Dessutom stöttar hon säljare i närliggande städer i deras arbete.
– Sedan sätter inte jag mig i soffan när jag kommer hem. Jag är alltid igång. Antingen tränar jag på gymmet eller håller i mina egna pass. Har jag tränat på lunchen så går jag direkt ut i trädgården, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: Näringen du behöver för att hålla dig pigg i höst och vinter!

Tröttheten klev in som en objuden gäst
Så den där tröttheten som klivit in som en objuden gäst tyckte hon inte om, och när Marie såg en kampanj om L-Argiplex så valde hon att prova. Tabletterna förknippas ofta med att kunna ge sexlusten tillbaka, men Marie tror att just det betyder olika för män och kvinnor.
– Jag tror att män kan köpa dem bara för att få bättre sexlust. För oss kvinnor tror jag det handlar om att man ska orka mer på alla plan. Vi ska orka laga mat, inreda hemmet, träna, ta hand om familjen... Vi har så mycket krav på oss och att då få lite extra marginaler, att orka lite mer, det är så fantastiskt bra, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Tränar många pass
På gymmet tränar Marie gärna tuffa styrkepass som crossfit, och leder också pass själv i föreningen nära hemmet. Där kör hon aerobics som man gjorde förr, med skön schlagermusik och en rörelsefrihet som alla klarar av. Men hon är tydlig med att alla klarar av crossfit, man måste bara anpassa träningen efter sin egen förmåga.
– När jag hade ätit aminosyrorna ett tag så kände jag att jag blev starkare också på gymmet. Jag kände hur kroppen svarade och jag kunde öka vikterna. Det var en häftig känsla, berättar hon.
Hon läste på burken och konstaterade att tabletterna innehåller både ginseng och rosenrot, ämnen som piggar upp, ger styrka och reducerar stress. Och det märks.
– Ibland känner jag mig som Alfons Åberg. Jag säger hela tiden ”jag ska bara”, allting går fort och jag tappar orken. Men det här ger mig lite större marginaler, jag orkar mer och blir piggare och då får man indirekt mer ork och lust också, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lusten tillbaka

Orken kom smygande
När Maries man Jon också berättade att han var trött och hängig så rekommenderade hon honom att prova näringstillskottet. Marie förklarar att hennes ork kom smygande, hon orkade mer och mer för varje vecka som gick. För Jon var effekten mer direkt och kom efter bara några dagar.
– Den där dippen han ofta fick efter lunch, då man kan hamna i lite koma, försvann. Så nu tar vi våra tabletter tillsammans på morgonen, det fungerar jättebra, säger hon.
Att få mera ork är förstås något man vill ha året runt, men för en familj med två aktiva barn som Marie och Jons så är försommaren och december värst. Barnen spelar tennis och innebandy och ska köras till aktiviteter, men då är det dessutom dags att avsluta skolåret med allt vad det innebär.
– Och samtidigt är det är mycket på jobbet också, så det blir lite konstgjord andning fram till ledigheterna, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Vill du få energin tillbaka? Här är ett knep som funkar

Går lättare med extra energi
Men med tillskottet och den extra energin går allt det där lite lättare.
– Om jag åker iväg under sommaren, vem ska då njuta av mina hallon och jordgubbar? Nej, det vill jag göra. Till hösten kan jag plocka potatis och sockerärtor till maten, det är fantastiskt. Det är mycket jobb i en trädgård, men det är så roligt och det orkar jag nu, säger Marie.

Av Jessika Devert


Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Fakta L-Argiplex

I kapslarna finns aminosyrorna citrulin och arginin, två ämnen som gör att kroppen kan skapa kväveoxid. Citrulin är ett förstadie till arginin och hjälper alltså kroppen att lättare ta upp arginin. Det tillsammans med syre bildar kväveoxid som ökar blodflödet i kroppen.
– De innehåller också magnesium som är kärlvidgande och antioxidanter så att vi behåller balansen i kroppen. Allt detta gör att vi blir piggare. För att få tillgång till sin sexuella känsla så behöver man vara pigg. Man behöver marginaler för att orka med livet och det kan detta hjälpa till med, säger Stefan Arver, docent vid Karolinska Institutet.

Man ska dock inte förvänta sig effekter som liknar Viagra, men det har visat sig via studier att de som provat känner att de blir piggare och i och med det får mer sexlust. Alla komponenterna som finns i kapslarna kan vi få i oss via mat, men man kan ändå lida brist på dem och behöva ett tillskott.
– Vissa sjukdomar gör också att vi kan hamna i en bristsituation, vad gäller de här ämnena. Till exempel förbrukar de som har diabetes mer arginin och kan behöva ett tillskott.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.