Marie Sjödin

Foto: Anna Hållmans

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan.

Marie Sjödin är ingen stillasittande typ precis. I jobbet som säljare kan hon ha upp till tio möten i veckan som hon reser till. Dessutom stöttar hon säljare i närliggande städer i deras arbete.
– Sedan sätter inte jag mig i soffan när jag kommer hem. Jag är alltid igång. Antingen tränar jag på gymmet eller håller i mina egna pass. Har jag tränat på lunchen så går jag direkt ut i trädgården, säger hon och ler.

LÄS OCKSÅ: Näringen du behöver för att hålla dig pigg i höst och vinter!

Tröttheten klev in som en objuden gäst
Så den där tröttheten som klivit in som en objuden gäst tyckte hon inte om, och när Marie såg en kampanj om L-Argiplex så valde hon att prova. Tabletterna förknippas ofta med att kunna ge sexlusten tillbaka, men Marie tror att just det betyder olika för män och kvinnor.
– Jag tror att män kan köpa dem bara för att få bättre sexlust. För oss kvinnor tror jag det handlar om att man ska orka mer på alla plan. Vi ska orka laga mat, inreda hemmet, träna, ta hand om familjen... Vi har så mycket krav på oss och att då få lite extra marginaler, att orka lite mer, det är så fantastiskt bra, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig

Tränar många pass
På gymmet tränar Marie gärna tuffa styrkepass som crossfit, och leder också pass själv i föreningen nära hemmet. Där kör hon aerobics som man gjorde förr, med skön schlagermusik och en rörelsefrihet som alla klarar av. Men hon är tydlig med att alla klarar av crossfit, man måste bara anpassa träningen efter sin egen förmåga.
– När jag hade ätit aminosyrorna ett tag så kände jag att jag blev starkare också på gymmet. Jag kände hur kroppen svarade och jag kunde öka vikterna. Det var en häftig känsla, berättar hon.
Hon läste på burken och konstaterade att tabletterna innehåller både ginseng och rosenrot, ämnen som piggar upp, ger styrka och reducerar stress. Och det märks.
– Ibland känner jag mig som Alfons Åberg. Jag säger hela tiden ”jag ska bara”, allting går fort och jag tappar orken. Men det här ger mig lite större marginaler, jag orkar mer och blir piggare och då får man indirekt mer ork och lust också, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så fick hon lusten tillbaka

Orken kom smygande
När Maries man Jon också berättade att han var trött och hängig så rekommenderade hon honom att prova näringstillskottet. Marie förklarar att hennes ork kom smygande, hon orkade mer och mer för varje vecka som gick. För Jon var effekten mer direkt och kom efter bara några dagar.
– Den där dippen han ofta fick efter lunch, då man kan hamna i lite koma, försvann. Så nu tar vi våra tabletter tillsammans på morgonen, det fungerar jättebra, säger hon.
Att få mera ork är förstås något man vill ha året runt, men för en familj med två aktiva barn som Marie och Jons så är försommaren och december värst. Barnen spelar tennis och innebandy och ska köras till aktiviteter, men då är det dessutom dags att avsluta skolåret med allt vad det innebär.
– Och samtidigt är det är mycket på jobbet också, så det blir lite konstgjord andning fram till ledigheterna, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Vill du få energin tillbaka? Här är ett knep som funkar

Går lättare med extra energi
Men med tillskottet och den extra energin går allt det där lite lättare.
– Om jag åker iväg under sommaren, vem ska då njuta av mina hallon och jordgubbar? Nej, det vill jag göra. Till hösten kan jag plocka potatis och sockerärtor till maten, det är fantastiskt. Det är mycket jobb i en trädgård, men det är så roligt och det orkar jag nu, säger Marie.

Av Jessika Devert


Marie Sjödin

Ålder: 45 år
Bor: Jönköping
Yrke: Säljare
Familj: Maken Jon, två barn
Så mår jag bra: Tränar flera gånger i veckan och leder träningspass två gånger i veckan. När hon inte kör sina två barn till och från aktiviteter så är hon i sin köksträdgård där det växer potatis, hallon, jordgubbar och mycket mer.

Fakta L-Argiplex

I kapslarna finns aminosyrorna citrulin och arginin, två ämnen som gör att kroppen kan skapa kväveoxid. Citrulin är ett förstadie till arginin och hjälper alltså kroppen att lättare ta upp arginin. Det tillsammans med syre bildar kväveoxid som ökar blodflödet i kroppen.
– De innehåller också magnesium som är kärlvidgande och antioxidanter så att vi behåller balansen i kroppen. Allt detta gör att vi blir piggare. För att få tillgång till sin sexuella känsla så behöver man vara pigg. Man behöver marginaler för att orka med livet och det kan detta hjälpa till med, säger Stefan Arver, docent vid Karolinska Institutet.

Man ska dock inte förvänta sig effekter som liknar Viagra, men det har visat sig via studier att de som provat känner att de blir piggare och i och med det får mer sexlust. Alla komponenterna som finns i kapslarna kan vi få i oss via mat, men man kan ändå lida brist på dem och behöva ett tillskott.
– Vissa sjukdomar gör också att vi kan hamna i en bristsituation, vad gäller de här ämnena. Till exempel förbrukar de som har diabetes mer arginin och kan behöva ett tillskott.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

 

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

 

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.