När hösten och mörkret kommer kan det kännas motigt att gå och jobba – men de allra flesta gillar ändå sitt arbete. Enligt ny statistik trivs mer än nio av tio anställda på sina arbetsplatser. Och för den som inte trivs finns det olika vägar att pröva.
Enligt ny statistik från över 28 000 hälsoundersökningar trivs 95 procent av alla anställda på jobbet. Det är företagshälsovården Avonova som på uppdrag av arbetsgivare runt om i landet har ställt frågor till medarbetare om hur de trivs på jobbet. Och en övervägande majoritet svarar att de ofta eller mycket ofta trivs med sitt arbete och sina arbetsuppgifter. Fem procent svarar att de sällan trivs på jobbet, och mindre än en procent att de aldrig trivs.
Frihet värderas högt
Det allra viktigaste för att trivas på jobbet är att vi har stor frihet att styra det egna arbetet. Det är mycket roligare att gå till jobbet utan en klåfingrig chef som detaljstyr vad vi ska göra. Därför måste det vara kristallklart vem som är ansvarig för vad, säger Robert Persson-Asplund, forskare och chefspsykolog på Avonova i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Professorn: “200 svenskar dör av jobbstress varje år”
Äldre trivs bättre än yngre
Äldre trivs bättre än yngre, enligt undersökningen. Bland dem som är under 30 år finns den största gruppen som inte trivs så bra. Av dem uppger sex procent att de aldrig eller sällan trivs, vilket kan jämföras med tre procent bland anställda som är över 60 år. Enligt Robert Persson-Asplund ställer yngre generellt högre krav på att jobbet ska bidra till det egna självförverkligandet än äldre. Unga vill också känna att jobbet är meningsfullt i större utsträckning.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag
Tre tips till dig som inte trivs på jobbet
1. Kartlägg vad som skaver.Om du inte trivs är det viktigt att du först själv försöker förstå orsakerna. Gör en lista med både sådant som du uppskattar på jobbet och sådant som du ogillar.
2. Prata med din chef. Våga ta upp dina tankar om vad som skulle kunna bli bättre vad gäller dina arbetsuppgifter och annat på jobbet. En bra chef ser dina förbättringsförslag som en möjlighet till utveckling av arbetsplatsen.
3. Prova något annat. Försök göra saker annorlunda på jobbet och utvärdera om din trivsel ökar. Om du ändå inte känner att arbetsplatsen är rätt för dig är det bättre att byta arbetsplats än att stanna kvar och vara missnöjd.
Av redaktionen
Källa: Avanova
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Fakta om statistiken
Siffrorna bygger på hälsoundersökningar med 28 700 anställda på arbetsplatser runt om i landet under 2017. Undersökningarna har genomförts av Avonova, Sveriges näst största företagshälsa som finns på cirka 120 orter i 17 län. Bland de arbetsplatser som låtit sina medarbetare delta finns både stora och små företag samt ett 90-tal av landets kommuner.
Källa: Avanova
Fakta
Tre tips till arbetsgivaren för ökad trivsel
1. Ge stort ansvar. Visa tillit genom att ge medarbetaren stor frihet i att själv styra sin tid och sitt arbetssätt. Följ upp, men detaljstyr aldrig.
2. Låt kompetensen växa. Delegera arbetsuppgifter som utmanar medarbetaren att gå utanför sin bekvämlighetszon. Ha höga förväntningar, men skapa samtidigt ett klimat där misslyckanden är tillåtna och ses som en källa till lärande.
3. Stärk samhörigheten. Se till att alla på arbetsplatsen känner till vad ni gemensamt ska uppnå med verksamheten. Ett effektivt samarbete mellan engagerade kollegor skapar stor arbetsglädje.