I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” dyker Louise Sjöbäck ner i den medicinska historien, berättar hur läkarna tidigare tacklat olika diagnoser och varför. Och hon beskriver vad som görs i dag. Hennes bok är en kritisk granskning av dagens övertro på en viss typ av behandling och vad som skulle kunna göras i stället. Här kommer den första artikeln av två om boken och Louises egen väg till en välmående mage.
Med den här boken ville Louise Sjöbäck bredda perspektivet på just magproblem. Under de 20 år som hon själv sökte läkarhjälp mot sin ömma och gasfyllda mage möttes hon mestadels av huvudskakningar, recept på Losec eller uppmaningen att äta mera fibrer.
– Jag fick även diagnosen IBS av en magspecialist samt rådet att lära mig leva med mina magproblem. När jag började äta LCHF efter att i 30 år varit vegetarian försvann en stor del av mina matsmältningsproblem nästan med en gång, berättar hon.
Äter lättsmälta grönsaker, kött och ägg
Idag har hon identifierat två olika typer av magproblem, båda kan man kalla för matsmältningsbesvär. Det ena problemet inträffar när fiberinnehållet i maten är alldeles för stort. Då får hon gaser och känner sig uppblåst. För att hålla sin mage lugn och fin äter hon numer mestadels lättsmälta grönsaker, kött, fisk och ägg.
– Jag äter aldrig bröd, ris, potatis eller frukter. Jag är också mycket sparsam med mejeriprodukter, undantaget är smör som jag äter i stora mängder.
Låg magsyra
Ibland under en stressig period händer det att magsyran blir för låg vilket gör maten svårsmält.
– Då känns det som en tyngd i magen, jag blir uppblåst och öm, och jag brukar rapa osedvanligt mycket. För att bota mig själv måste jag tänka på att äta långsamt, äta lättsmält mat som till exempel kokt fisk och broccoli med smör som sås. Ibland tar jag ett glas saltvatten mellan målen, eftersom salt understödjer tillströmningen av magsyra. Till frukost, lunch och middag tar jag under den här perioden alltid ett magsyrahöjande tillskott som heter Betain hcl tillsammans med ett proteinspjälkande pepsin, dels för att understödja tillströmningen av magsyra och dels för att understödja matsmältningen. Efter någon vecka eller två brukar tyngdkänslan lätta och magen återgår till att vara lugn och fin igen.
Vikten av att vårda magsyran
I boken refererar Louise till enormt många källor, medicinska verk och vetenskapliga artiklar. Hon vill med alla referenser visa att det finns gott om vetenskapliga studier som handlar om matsmältningsbesvär och problem med för låg magsyra. Boken tog ungefär ett och halvt år att skriva.
– Men redan innan jag satte igång med berättelsen hade jag läst en populärvetenskaplig bok skriven av en amerikansk läkare om hur viktigt det var med en sur mage. Sedan, när jag fick tag i ett par äldre svenska läkarböcker från 1930–40-talet som tydligt beskrev hur matsmältningssystemet fungerade, pusslade jag ihop ett och annat. Jag plöjde också igenom både äldre och modernare medicinska studier som handlade om hur viktigt det är att vårda magsyran.
Av Redaktionen