Kvinna som har ont i mage

Del 2: Bättre mage

Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.

Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?
Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i infektionssjukdomar.

Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?
I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.

 

Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?
Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra. Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi spjälkar proteinerna i maten.

Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast – att man har för mycket eller för lite?
Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.

Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?
Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.

Vad är nackdelar med för lite magsyra?
Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.

Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?
Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på 1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.

Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?
Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt. Vatten med lite salt i är också bra.

Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit ”lurade” gällande att vi ska äta massa fibrer?
Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är både godare och nyttigare.

Vad är candida och vad beror det på?
Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter. Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.

Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?
Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.

Kan man bli av med candida på naturligt sätt?
Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av mögelsvamp.

Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?
Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår, bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd, bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.

Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?
Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra, hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av tabletter som heter Hypochylin.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.