Kvinna som har ont i mage

Del 2: Bättre mage

Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.

Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?
Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i infektionssjukdomar.

Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?
I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.

 

Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?
Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra. Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi spjälkar proteinerna i maten.

Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast - att man har för mycket eller för lite?
Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.

Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?
Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.

Vad är nackdelar med för lite magsyra?
Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.

Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?
Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på 1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.

 

Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?
Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt. Vatten med lite salt i är också bra.

Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit "lurade" gällande att vi ska äta massa fibrer?
Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är både godare och nyttigare.

Vad är candida och vad beror det på?
Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter. Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.

Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?
Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.

 

Kan man bli av med candida på naturligt sätt?
Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av mögelsvamp.

Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?
Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår, bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd, bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.

Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?
Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra, hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av tabletter som heter Hypochylin.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

 

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

 

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

 

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.