Kvinna som har ont i mage

Del 2: Bättre mage

Matsmältning, magsyra och pH-värde, det är mycket som ska fungera i magen. I boken ”Bättre mage – hur sanningen om din mage blev en hemlighet” ger Louise Sjöbäck ett breddat perspektiv på magproblem. Här kommer den andra artikeln om maghälsa och om Louises egen väg till en välmående mage.

Berätta lite om vår matsmältning, saltsyra/magsyra. Vad behöver vi magsyran till?
Vi behöver magsyran för att smälta maten, för att kunna ta upp näringen ur maten och för att vi inte ska bli sjuka i infektionssjukdomar.

Läkare är snabba på att skriva ut syrasänkande medel, vad gör de mot kroppen?
I stora drag försämras matsmältningen när magsyran är för låg eller inte tillräckligt sur. Det leder i sin tur till problem med näringsupptaget. Försvinner magsyran helt får sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter lättare fotfäste i kroppen och kan ge upphov till en rad infektionssjukdomar.

 

Den som dricker mycket mineralvatten till måltiden riskerar att få svårare att spjälka protein? Kan du berätta lite om pH-värdet i magen?
Magsäcken ska vara sur och ha ett lågt pH-värde på ungefär 0,8. Mat och dryck höjer alltid pH-värdet en aning. I mineralvatten finns ofta höga halter bikarbonat, ett ämne som bidrar till en naturlig kolsyra. Samtidigt har bikarbonat basgörande egenskaper och höjer pH-värdet i magsäcken alltför mycket. Det innebär att när vi dricker mineralvatten får vi svårare att utsöndra pepsin, ett ämne som bidrar till att vi spjälkar proteinerna i maten.

Hur vet man om man har för mycket eller för lite magsyra? Och vad är vanligast - att man har för mycket eller för lite?
Både för lite och för mycket magsyra hade, enligt äldre tiders sjukvård, samma symptom. Det vill säga båda tillstånden visar sig bland annat som upplåst mage, rapningar, gaser, tyngdkänsla i magen och sura uppstötningar. Förr i tiden, när sjukvården undersökte patienternas magsyra, hade de flesta brist på eller saknade helt magsyra. Idag gissar bara läkarna att patienterna har för mycket magsyra.

Vitaminer och mineraler behöver magsyra för att kunna tas upp, kan du berätta lite om det?
Magsyran behövs för att vi ska kunna frigöra ett ämne i magsäcken som heter Intrinsic factor med vars hjälp kroppen tar upp vitamin B12 ur födan. Utan magsyra utsöndras inte Intrinsic factor varpå vi riskerar att få B12-brist, vilket i sin tur medför en lång rad allvarliga psykiska likväl som fysiska problem. När magsyran är för låg försämras även utsöndringen av bukspottkörtelenzymer i tunntarmen vilket leder till svårigheter att spjälka fett, protein och kolhydrater, något som i sin tur påverkar upptaget av alla andra näringsämnen.

Vad är nackdelar med för lite magsyra?
Nackdelarna med för lite magsyra är otroligt många. För lite magsyra ökar risken för en lång rad sjukdomar, men ger även dålig matsmältning och diarréer och/eller förstoppning. Vi kan få näringsbrister som i sin tur ger utrymme för alla typer av sjukdomar förknippade med bristande näringsupptag. Därtill är magsyran vårt antibakteriella försvar mot sjukdomsframkallande bakterier, virus, svampar och parasiter som följer med mat och dryck eller kommer från sekret i mun, näsa och svalg.

Vilka sjukdomar skulle låg magsyra kunna ge upphov till?
Magsyrans antibakteriella förmåga avtar vid för låg magsyra likväl som när magsäcken är alltför basisk. Det finns gott om vetenskapliga studier från 1800-talet och fram till våra dagar som visar att vi kan drabbas av samtliga infektionssjukdomar från virus, bakterier, svampar och parasiter när magsyrans antibakteriella förmåga avtar. Den påföljande näringsbristen leder till en mängd olika sjukdomar och svagheter i kroppen. Varje brist på näringsämne leder i sin tur vidare till en lång rad kroppsliga problem. Följden kan bli olika typer av hudsjukdomar som rosacea eller eksem. Astma hos barn botades på 1930-talet med hjälp av saltsyra och ibland också pepsin.

 

Vad kan man göra för att förbättra sin magsyra?
Avkoppling är viktigt. Stress minskar magsyran och därför är det viktigt att stressa ned, särskilt vid matbordet. Annat är att undvika drycker som innehåller mjölkprodukter och mineralvatten till maten eftersom de basgör magsäcken. Vill man dricka mjölk eller mineralvatten bör man göra det mellan måltiderna. Till maten är det bättre att dricka vanligt vatten, eller citronvatten eftersom magsäcken gillar surt. Vatten med lite salt i är också bra.

Hur fungerar fibrer i tarmen, tror du att vi har blivit "lurade" gällande att vi ska äta massa fibrer?
Ja, jag tror vi blivit lurade. Fibrer innehåller inga näringsämnen utan skyndar bara på avföringen genom tarmen. Är man förstoppad kan man lika gärna öka mängden fett i maten, såsom kokosfett eller smör. Det är både godare och nyttigare.

Vad är candida och vad beror det på?
Candida är en sockerälskande svamp som frodas av allt sött vi äter. Kolhydrater är därför också ett besvärligt kapitel för kroppen. Samtliga kolhydrater omvandlas till blodsocker i kroppen, de jäser i tjocktarmen och bildar gaser och alkohol. Candida ökar i kroppen när vårt immunförsvar är lågt eller efter att vi ätit antibiotika.

Vilka symptom kan man få om man har candida i tarmen?
Förutom en lång rad matsmältningsbesvär kan man få många olika psykiska symptom när candida når blodomloppet. Tankeverksamheten kan bli lidande med både dålig koncentrationsförmåga och svårigheter att få saker gjorda. Man kan uppleva att man har bomull i huvudet och att man inte kan tänka riktigt klart. Candida konsumerar socker och producerar alkohol. Vid höga halter candida kan vi få en sötaktig andedräkt som luktar svagt av malt. Vi kan rentav känna oss smått berusade och faktiskt få en lättare baksmälla utan att ha druckit en dropp alkohol.

 

Kan man bli av med candida på naturligt sätt?
Man blir aldrig av med candida, däremot går det att hålla svampen under kontroll med kostens hjälp. Det gör man bäst genom att äta minimalt med kolhydrater och helt undvika socker. Man måste också undvika alla jästprodukter och mögelsvampprodukter som till exempel yoghurt, ost, bröd, sojasås, vinäger, ättika, öl, senap och ketchup. Man måste också undvika citronsyra E330-333, som innehåller rester av mögelsvamp.

Vad ska man äta och undvika att äta för att få en bättre mage?
Bra mat för magen ska vara lättsmält och inte innehålla fibrer. För mig fungerar LCHF bäst, men utan alla mjölkprodukter som vanligen ingår, bortsett från smör. Jag äter kött, fisk, ägg, smör och grönsaker som växer ovan jord i måttliga mängder. Rotfrukter som morötter äter jag bara i undantagsfall, men aldrig potatis. För att inte få gaser och öka tillväxten av candida och andra besvärliga svampar bör man undvika bröd, bönor, mjöl, gryn, ris, potatis och alla slags frukter. En del personer är så känsliga att de också måste undvika alla slags bär.

Vilka kosttillskott kan man ta för en bättre mage?
Kosttillskott som heter Betain HCL och pepsin finns i tablettform och passar bra att ta samtidigt med maten. Det finns även ren saltsyra, hydrochloric acid, att köpa som kosttillskott på nätet, men där måste man tänka på att använda ett sugrör för att undvika att tandemaljen påverkas av den starka syran. Man kan köpa glutaminsyra i form av tabletter som heter Hypochylin.

 

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.