Semlor, kanelbullar, kärlek, värnlösa barn, diabetes, löpning, skumtomtar – etcetera. Att det numera finns dagar för det mesta har nog knappt någon lyckats undgå.
I dag är det till exempel ägghalvans dag – något Kurera väljer att uppmärksamma eftersom ägg är en bra källa till näring, inte minst vitamin B12.
Här får du veta mer.
Ägg anses numera som bra mat. Till exempel är ägg en bra källa till protein och till mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium,zink och selen.
Enligt nya rön behöver man inte vara rädd för att ägg ska vara dolda kolesterolbovar. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden. Läs mer här.
Äggexpert intervjuas i TV4
Äggexperten Tove Nilsson, som skrivit en bok om ägg, intervjuas i TV4:s Nyhetsmorgon. Där berättar hon bland annat om hur man kokar det perfekta frukostägget, hur man lyckas med den perfekta ägghalvan – och visar hur man enkelt hottar upp gamla klassiker.
► Läs också: Har du brist på vitamin B12?
Så kollar du om ett ägg är färskt
Tove Nilsson berättar lite om äggets olika delar och berättar bland annat att vitan har en lite lösare del och en lite hårdare del.
– Det brukar man se när man pocherar, då brukar det bli att det delar sig lite grand, berättar hon för programledaren Peter Jihde.
Något annat som är intressant, menar hon, är knepet som gör att man kan kan avgöra om ett ägg är färskt eller ej.
– Äggblåsan eller luftblåsan (se bild), det är den som blir större och större ju äldre ägget blir och det är därför det här gamla husmorstipset finns om att det sjunker upp till ytan om det är ruttet och om det är färskt så ligger det nere på botten. Så den kan vara bra att kolla, råder hon.
► Läs också: Ägg bra för både blodfetter och midjemått
Så får du det perfekta ägget – enligt äggexperten
Det råder ju lite delade meningar om hur det perfekta ägget är, berättar hon, och inte minst om hur man tillagar det.
– Alla har ju sin smak. Jag tycker om sex minuters – kallar jag det. Då blir gulan väldigt krämig och lite rinnig inuti.
Hon berättar lite om de olika tillvägagångssätt för äggkokning som finns.
– Många lägger ner det i kallt vatten och låter det koka upp och låter det sedan sätter man klockan på fem minuter eller nio minuter eller vad folk vill ha.
– Vissa kokar upp, lägger ner dom, drar av, sätter på ett lock och låter dem stå.
– Jag kokar upp så att vattnet är kokande, att det kommer lite bubblor. Sedan har jag rumstempererade ägg. Om de är iskalla knäcks de med en gång när de kommer ner i vattnet, säger hon.
Är man rädd för att de ska spricka är detta knepet, berättar hon.
– Det funkar inte med salt i vattnet, eller en sked som ligger och vibrerar eller att man pickar ägget eller så där – utan det handlar om att det inte ska vara kallt och varmt.
Håller två månader längre i kylskåpet
Själv förvarar hon alltid sina ägg ute i rumstemperatur, berättar hon.
– De håller ju enligt datumet på förpackningen i rumstemperatur och kallt håller de två månader längre ungefär, berättar hon. Så det är ju länge och sedan kan man ju kolla, tillägger hon och syftar till husmorstricket med luftblåsan beskrivet ovan.
– Sedan kokar jag upp och så lägger jag bara ner dem försiktigt med en sked och så sätter jag klockan på sex minuter, då blir det ett perfekt frukostägg tycker jag.
► Läs också: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol
Tre förslag på hur ägg kan serveras
För att kunna göra saker med gulan kan de dock behöva kokas något längre, berättar hon. Till exempel när man gör så kallade Deviled eggs, en klassisk ägghalva serverad i riktigt amerikansk och brittisk stil.
– Då använder man gulan och och då kokar man dem lite längre, ungefär tio minuter för man vill att gulan ska smula sig lite grand så att man kan blanda upp den med en majonäs och sedan spritsa i det – och så har man i lite paprikapulver, lite hot sauce.
Ett annat tips hon har är att servera sex minuters ägg – eller picklade ägg på en toast med en röra av vispad fetaost och avokado.
Picklad ägg är något man ofta kan bevittna stående på bardisken inne på amerikanska ”syltor”.
De picklade äggen – som ser mycket vackra och aptitliga ut när man sedan skär dem i ägghalvor – kokas först och läggs sedan ner i en sojablandning bestående av soja och ingefära – eller en blandning av rödbetor och vinäger (vilken ger vackert lilamönstrade ägghalvor).
Äggen läggs ner med en rinnig gula som sedan hårdnar en smula allt eftersom de ligger i blandningen, berättar hon.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta ägg
I jämförelse med övriga Europa ligger svenskarnas äggkonsumtion på en nivå något över medel. Svensken äter i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen.
Jämför man däremot med Japan och Kina, där ägg är en mer integrerad del i matlagningen, ligger Sverige i lä. Genomsnittspersonen i dessa länder äter nämligen cirka 350 ägg per år, jämfört med svenskens 207 ägg.
Källa: Svenska Ägg
Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av selen, vitamin E och B12 – och innehåller cirka fem gram fett varav 40 procent är enkelomättat.
Ägg är en bra källa till vitamin B12. Till skillnad mot många andra vitaminer som finns i frukt och grönt finns det vattenlösliga vitaminet B12 framför allt i kött- och mejeriprodukter. Brist på vitamin B12 är ganska vanligt hos äldre och kan leda till sömnbesvär, humörsvängningar, förvirring och demensliknande symtom.
Ägg innehåller förutom mättande proteiner även alla viktiga aminosyror som kroppen behöver.
Ägg är fullproppat av nyttigheter som A-vitamin, B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, folsyra, järn, jod, selen, zink och magnesium. Dock finns de flesta vitaminer, mineraler och antioxidanter i äggulan.
Ägg innehåller antioxidanter, däribland E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. Samtliga av dessa hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som hela tiden angriper våra celler.