Linus Pauling som fick Nobelpriset två gånger sa att du kan spåra alla hälsoproblem, krämpor och varje sjukdom till en mineralbrist. Han var en intelligent och respekterad läkare, forskare och professor som studerade mineralernas effekt på människokroppen och hälsan under många år.
Alla mineraler är oorganiska. Det finns inga organiska mineraler. De mineraler som finns i jorden är oorganiska och metalliska. Alla mineraltillskott är därför också oorganiska. Det som skiljer olika mineraltillskott åt är partikelstorlek och form. Det har större betydelse för din hälsa än du tror.
Din kropp är konstruerad, utvecklad och designad av naturen för att konsumera joniska mineraler. Din kropp består till 72 procent av vatten. Laddade atomer kallas joner. Din kropp kan bara ta upp mineraler i jonform. Dina celler kan bara absorbera joniska mineraler som är elektriskt laddade. Joniska mineraler är vattenlösliga. De har samma form och partikelstorlek som mineraler i grönsaker, rotfrukter och spannmål.
► Läs också: Jag är emot och för kosttillskott
Din kropp är anpassad för att äta grödor som växer i mineralrik jord…
Grödor som växer i jorden omvandlar det för din kropp svårupptagliga oorganiska och metalliska mineralet till jonform. Kemiska processer i plantan ändrar mineralernas ursprungliga negativa elektromagnetiska laddning till positiv genom fotosyntesen vilket involverar klorofyll. Din kropp är anpassad för att du ska äta grödor som växer i mineralrik jord, inte tabletter eller kapslar med mineraler i svårupptaglig partikelstorlek och form.
…men vår åkerjord är fattig på mineraler
Ensidigt odlad åkerjord, konstgödning och bekämpningsmedel samt snabbodling har utarmat odlingsjorden på livsviktiga mineraler och spårämnen. Redan 1936 kom en larmrapport till den amerikanska senaten med budskapet att åkerjorden inte längre innehöll några mineraler. Idag är situationen naturligtvis förvärrad. Åkerjord behöver få ligga i träda. Konstgödning binder de mineraler jorden innehåller så att grödorna inte kan ta upp dem. Ekologiskt odlad mat innehåller därför en större mängd mineraler. Mineralinnehållet i vår mat har sjunkit drastisk de senaste 100 åren. 1950 fick du i dig lika mycket järn genom att äta ett äpple som du 1998 fick i dig genom att äta 26 äpplen. Äpplen är visserligen gott men men inte när man redan har ätit 25 stycken. Då får du dessutom ont i magen.
15 mineraler anses vara essentiella men du behöver 80
Det finns 80 mineraler. Femton av dem anses vara essentiella. Sju av dem behöver vi minst 1000 milligram per dag av och de kallas makroelement eller makromineraler. De är kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klorid och svavel. Åtta av dem behöver vi endast i liten mängd och de kallas spårelement eller spårämnen. De är järn, koppar, zink, mangan, selen, jod, molybden och kobolt. Vår mat innehåller fler spårämnen som nickel, krom, tenn, kisel, vanadin, bor, fluor och litium. Det finns totalt åttio mineraler eller spårämnen och alla är essentiella, även de toxiska elementen. De är bara toxiska i höga doser. Förr i tiden innehöll vår mat samtliga mineraler.
► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker
Du åldras snabbare om du har magnesiumbrist
Mineraler har en mängd livsviktiga funktioner i din kropp. I Sverige är odlingsjorden helt utarmad på selen och zinkbrist är vanligt. Selen och zink är viktiga för ditt immunförsvar. Om du har zinkbrist får du hudbristningar och har låg testosteronproduktion och svårare att bygga muskler och förbränna fett. Sårläkning tar längre tid. De flesta har magnesiumbrist. Din kropp kan inte ta upp kalcium utan magnesium.
Benskörhet beror på två saker. Magnesiumbrist och belastningsbrist, inte på kalciumbrist. 85 procent har magnesiumbrist. Magnesium detoxar din kropp och rensar ut tungmetaller och aluminium som orsakar Alzheimer ur hjärnan. Du löper 60 procent mindre risk att få Alzheimer om du ser till att få i dig tillräckligt med magnesium. Magnesium är viktigt för cirkulationen och reglerar blodtrycket. Forskning visar att du åldras snabbare om du inte har optimala nivåer av intracellulärt magnesium.
► Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!
Det finns två former av mineraler: joniska och kolloida
De flesta mineraltillskott på marknaden innehåller kelaterade mineraler. Kelaterade mineraler är 60-talsteknik och veterinär teknik. De utvecklades ursprungligen för att bota bristsjukdommar hos djur. Kelaterade mineraler är bundna till en aminosyra som transporterar in mineralet i kroppen. Mineralerna binds till en aminosyra för att öka upptaget. De sista åren har kolloida mineraler marknadsförts som ett undermedel. Det finns två former av mineraler, joniska och kolloida. Kolloida mineraler är små metallpartiklar med neutral laddning som flyter i vatten. De har ett lågt upptag. Din kropp kan bara ta upp en bråkdel av kolloida och kelaterade mineraler. De måste joniseras först. Om du köper magnesiumoxid på Apoteket tar din kropp bara upp fyra procent.
Kolloida mineraler fastnar i cellmembranen
Jag är inte främst bekymrad över det låga upptaget utan mest oroad över att de övriga 96 procenten av det oorganiska metalliska mineralet ackumuleras i kroppen och är toxiskt. Kolloida mineraler har för stor partikelstorlek och fastnar därför i cellmembranen och kan därför inte absorberas av dina celler. Din kropp kan inte utsöndra kolloida mineraler. De kolloida mineraler som du får i dig ackumulerar mellan cellerna. Ett lager med kolloida mineraler byggs upp under din livstid och orsakar hälsoproblem i form av inflammation, hjärnproblem och påverkar ditt hjärta. Det borde vara förbjudet att sälja kolloida mineraler som människoföda eller mineraltillskott för människor.
Skillnaden mellan kolloida och joniska mineraler
Skillnaden mellan joniska och kolloida mineraler är partikelstorlek och form. Kolloida mineraler är 1-5 microner stora och är inte bundna till en väte- eller syremolekyl. Joniska mineraler är 1/10000 del av en micron och är bundna till hydrogenmolekylerna i vattnet och formar en jonisk lösning. Joniska mineraler är inte beroende av matsmältningssystemet för att absorberas. De tas upp nästan till 100 procent redan i munnen eller i den övre delen av magen där magsyran inte förstör dem. Joniska mineraler är vattenlösliga och kan därför tränga igenom individuella cellers cellväggar som är 100 Ångström tjocka. Joniska mineralers elektromagnetiska laddning är positiv i motsats till tarmväggens celler som har en negativ laddning. De joniska mineralerna dras därför till tarmväggen som magneter där de tack vare sin storlek tas upp till 98 procent. Joniska mineraler har en partikelstorlek som är mindre än 0,1 nanometer. De är alltså i Ångströmsstorlek.
► Läs också: Liten guide till viktiga mineraler
Du får i dig för lite mineraler även om du bara äter naturlig och ekologisk mat
Problemet är att det idag nästan inte finns några mineraler i grönsaker, rotfrukter och spannmål som vi köper i affären därför att odlingsjorden är utarmad på mineraler sedan långt tillbaka och konstgödning binder mineralerna till jorden så att plantorna inte kan ta upp dem. 1992 innehöll odlingsjorden 85 procent mindre mineraler än 100 år tidigare. Du får därför i dig för lite mineraler varje dag även om du bara äter naturlig och ekologiskt odlad mat som anses nyttig i stora mängder och aldrig äter något riktigt näringsfattigt eller slarvar med maten.
Joniska mineraler är inte toxiska
Det finns flera företag som tillverkar joniska mineraltillskott. Joniska mineraltillskott är icke metalliska och flytande. Biotillgängligheten är 98 procent och ett eventuellt överskott lämnar kroppen på ett naturligt sätt. Du riskerar därför inte att bli förgiftad om du äter för mycket joniska mineraler till skillnad från kolloida mineraltillskott. Joniska mineraler tas upp direkt och påverkar därför inte din mage och tarm negativt. Du kan ta dem i större doser utan biverkningar. Med joniska mineraltillskott kan därför mineralbrister åtgärdas snabbt. Toxisk ackumulering av mineraler i kroppen är ett resultat av för stor partikelstorlek och fel form, inte av för höga doser joniska mineraler.
Ät inga andra mineraler än joniska mineraler. Ta hand om din hälsa och var rädd om dig.
Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.