Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten.
”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa.
Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Du blir en kombination av följande tolv synergistiska effekter av livsmedel...

1. Kvaliteten och renheten hos den mat du väljer
Är grönsakerna, frukten och spannmålen du väljer ekologiskt odlade? Köper du kött från kor uppfödda på gräs? Äter du vild eller odlad fisk? Hur mineralrik och frisk är jorden där maten du äter odlas (medicinsk geologi)? Äter du genmanipulerade livsmedel? Finns det många onödiga tillsatser i maten, eller ansamlingar av bekämpningsmedel, växtgifter, antibiotika, hormoner och andra ämnen som tillsätts livsmedel?

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar till varför eko är mest reko

2. Från producent till konsument
Vilken är smaken på och vilket är näringsvärdet i maten på grund av hur den skördas, paketeras, transporteras och lagras? En tomat plockad direkt från trädgården och som du till middag samma dag kommer naturligtvis att smaka och vara annorlunda än den tomat som plockats grön två veckor tidigare, mognat under transporten och sedan lagrats under några dagar innan du köper den.

 

3. Mixen och balansen mellan makro-och mikronäringsämnen i din mat
Hur mycket kolhydrater, protein och fett äter du i en måltid och under dagen? Hur mycket vitaminer, mineral, aminosyror, fettsyror och fytonäring innehåller maten?

4. Livsmedelsberedning, tid och temperatur som används
Ä maten rå, marinerad, fermenterad, kokt, rökt, wokad, stekt eller bakad? Beredningen påverkar näringsvärdet, upptaget och effekten i kroppen.

5. Din mentala, emotionella och andliga inställning till måltiden
Din inställning till måltiden kan påverka hälsoeffekterna av måltiden lika mycket som dess inneboende näringsämnen. Hur du tänker och känner när du äter maten kan vara lika viktigt som maten du äter: har du en positiv intention eller sinnesstämning när du äter din måltid? Det har visat sig att den som ber för maten, välsignar maten, är tacksam för maten eller har en positiv inställning eller konversation när måltiden intas mår bättre. Att äta när du är stressad och orolig kan göra nästan lika mycket skada som nytta. Det kommer att belasta din matsmältning, ditt blodsocker och ditt immunförsvar.

6. Dina näringsbehov när du äter
Om du exempelvis har nedsatt immunförsvar – din kropp håller på att bekämpa en förkylning – kommer det att påverka dina näringsbehov och ditt näringsupptag. Kroppen kommer då att utnyttja mer zink och C-vitamin från maten för att komma över förkylningen. Maten blir din medicin eller din belastning vid sjukdom. Immunförsvaret använder mer näring när det är under attack än när det befinner sig på topp. Om du har järnbrist kommer du att ta upp mer järn från måltiden än om du inte har järnbrist. Järnet kommer att absorberas lättare och användas för att balansera ditt näringstillstånd. Är makro- och mikronäringsämnesprofilen i måltiden optimal för dina behov denna dag, vecka eller månad? Ser du mat som din första och bästa medicin? Varierar du ditt matintag beroende på ditt tillstånd och behov? Du äter kanske mera från broccolifamiljen under de veckor då du är mer östrogendominant för att hjälpa balansera ditt hormontillstånd. Du kryddar kanske gröten eller filen lite extra med kanel på grund av att det hjälper balansera ditt blodsocker.

LÄS OCKSÅ: Mindre näring i dagens grönsaker

7. Metaboliska typen
Vad är du för en metabolisk typ? Har du gjort en hårmineralanalys eller annan analys för att undersöka det? Domineras du av det sympatiska eller parasympatiska systemet? Är du en snabb eller långsam ämnesomsättare? Mår du bäst av att äta mera proteiner och fetter eller mår du bäst av att en stor del av din kost består av hälsosamma kolhydrater? Alla är inte lämpade för att äta stenålderskost, och alla är inte lämpade att bara äta vegetariskt. Du är unik och behöver livsmedel och näringsämnen som är lämpade för din genetik, bakgrund samt nuvarande och framtida kost- och näringsbehov.

 

8. Matsmältningens hastighet
Går hela resan genom matsmältningskanalen för snabbt eller för långsamt? Tar den optimala 20–26 timmar eller går det så snabbt att matsmältningen och näringsupptaget inte hinner med? Är processen för långsam för korrekt nedbrytning och absorption? Resan kan vara så trög att förstoppning blir en orsak till endotoxicitet, det vill säga självförgiftning.

9. Matsmältningsfunktioner
Har du en bra matsmältning? Undviker du vissa livsmedel för att de ”inte passar” eller att du inte tål dem? Har du brist på, eller otillräcklig produktion av pankreatin, amylas, laktas eller lipasenzymer? Matsmältningsfunktionerna avtar med åldern. Många människor har problem med livsmedel på grund av felaktig produktion av saltsyra och enzymer. De behöver kanske inta bittermedel, saltsyra eller enzymer för att förbättra din matsmältning.

LÄS OCKSÅ: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

10. pH-balansen
pH-nivåer i magsäck, tolvfingertarm, tunntarm och tjocktarm kan i hög grad påverka effekten av näringsupptaget. Att ha för högt pH-värde i magen eller för lågt pH i tolvfingertarmen kommer att kraftigt påverka hur väl du smälter proteiner och tar upp näring. Vissa mineral, som zink, är svåra att ta upp vid fel pH-värde i tunntarmen.

11. Tarmflorabalansen
Att ha tillräckligt av de vänliga tarmbakterierna i hela matsmältningskanalen är viktigt för en god tarmhälsa, ett bra immunförsvar och god näringsstatus. En hälsosam kost med tillräckligt med fiber och fermenterade grönsaker som till exempel surkål och kimchi kommer att ge näring till dina snälla tarmflorabakterier.

 

12. Överkänslighet och allergier
Många människor äter regelbundet livsmedel som de inte tål eller har en dold allergi eller överkänslighet mot. Gluten är den vanligaste allergi eller överkänslighet som många har. Många människor är allergiska eller över överkänsliga mot gluten och andra livsmedel utan att veta om det. Dessa människor kan ha olika, ibland diffusa symtom och lider ofta av så kallat "läckande tarm". En läckande tarm kan skapas bland annat av kända eller dolda födoämnen som irriterar tarmslemhinnorna. En läckande tarm släpper igenom skadliga mikrober och andra ämnen in i blodomloppet. Dessa kan sedan belasta levern och orsaka sjukdom. De skadliga ämnen kan även försämra upptaget av de näringsämnen som behöver tas upp av tarmslemhinnorna. Det är viktigt för en bra matsmältning och hälsa att du inte äter mat du inte tål och att du behåller friska mag- och tarmslemhinnor.

En näringsterapeut kan rekommendera analyser som kan hjälpa till att avslöja dolda överkänsligheter samt ge råd om hur man lägger upp en kost för att minimera problem och symtom från mat man inte tål. Det finns även en hemsida: Glutenspecialisten.se, som ger extra bra information om gluten samt hänvisning till terapeuter som glutenspecialister samt som kan hjälpa till med andra matsmältningsproblem.

Av Peter Wilhelmsson, näringsmedicinare - Näringsmedicinska terapeutförbundet (NMTF)

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7 tips för att rädda maten i rötmånadstider

Kost

Vid varma sensommardagar är det extra viktigt att hantera maten korrekt. Att förvara den kyligt och ha bra hygien. Annars kan en snabb bakterietillväxt ske och de riskerar att bli magsjuk. Här är några viktiga saker att tänka när du hanterar maten i rötmånadstider.

kvinna smörjer in sig med solkräm

En av fyra slarvar med solskydd

Hälsa

Att det är viktigt att använda solskydd när vi är på stranden, det vet vi, men ändå slarvar många. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att drygt en av fyra slarvar med att smörja in sig med solskyddsfaktor på badstranden.

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren. Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

 

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.