Annons

Fick sänkt blodtryck med ekologisk rödbetsjuice

Eva jobbade som servitris i många år. Hennes höfter blev utslitna på grund av det påfrestande arbetet. När Eva förtidspensionerades och blev stillasittande på grund av smärtorna fick hon högt blodtryck. Men medicinen sänkte inte blodtrycket tillräckligt – när Eva istället valde att dricka rödbetsjuice återfick hon normalt blodtryck förhållandevis snabbt.

Redaktionen

22 november, 2017
Fick sänkt blodtryck med ekologisk rödbetsjuice
Dela inlägget

Eva jobbade som servitris i många år. Hennes höfter blev utslitna på grund av det påfrestande arbetet. När Eva förtidspensionerades och blev stillasittande på grund av smärtorna fick hon högt blodtryck. Men medicinen sänkte inte blodtrycket tillräckligt – när Eva istället valde att dricka rödbetsjuice återfick hon normalt blodtryck förhållandevis snabbt.

I dag är Eva Appring 69 år. Hon har varit pensionär i 15 år och jobbade tidigare inom hotell- och restaurangbranschen. Det tunga arbetet som servitris slet ut hennes höfter. Redan i 50-årsåldern började hon få stora problem med smärtor och det blev svårt att jobba. Det gjorde att hon fick gå i förtidspension.
– Jag fick operera båda höfterna till slut och kan gå hur bra som helst i dag. Men den första operationen fick jag vänta på i tio år och under den tiden hade jag svårt att röra mig på grund av smärtorna. Varje gång jag skulle ut var det kämpigt. Jag satt mest hemma och det gjorde att jag gick upp i vikt, berättar Eva.

Rödbetsjuicen löste problemet

När det blev dags för att operera höft nummer två så var Evas blodtryck alldeles för högt. Då fick hon en blodtryckssänkande medicin. Men medicinen sänkte bara hennes blodtryck från 185/110 till 145/90, vilket var för högt. Därför sköts operationen fram.

– Jag hade tur i oturen. En bekant berättade för mig att rödbetsjuice kunde sänka blodtrycket med 10-15 procent, så jag köpte hem sex flaskor och började medicinera mig själv, säger Eva som efter några veckor med rödbetsjuicens hjälp kunde sänka blodtrycket till 120/80 så att hon fick sin operation.

– Jag är verkligen tacksam att jag började dricka rödbetsjuice. Anledningen till att jag valde just Biottas rödbetsjuice var för att den är ekologisk och färskpressad. Men jag valde också den för att man bara behöver dricka en deciliter per dag. För mig som pensionär är det ju mer fördelaktig med något som räcker längre och när jag valde mellan olika märken så läste jag mig till att vissa rödbetsjuicer kräver att man dricker dubbelt så mycket för att få effekt, och då var ju valet enkelt, säger Eva.

Annons

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Rödbetor vidgar kärlen

Det speciella med rödbetorna är innehållet av nitrat. Det bildar kvävemonoxid som är kärlvidgande och är därför bra vid bland annat högt blodtryck. Nitrat motverkar kärlstelhet och läker skador som uppkommit i kärlen. Förutom i rödbetor så finns det även rikligt med nitrat i spenat och ruccola.
– För mig var det enklast att dricka rödbetsjuice. Jag tar ett glas varje morgon och då kan jag känna mig trygg i att jag fått i mig det jag behöver, säger Eva.
För några veckor sedan var Eva på utlandssemester och kunde inte ta med sin rödbetsjuice. När hon kom hem så hade blodtrycket gått upp, men efter bara en kort tid med rödbetsjuicen var blodtrycket normalt igen.
– Jag tar fortfarande min blodtryckssänkande medicin men hoppas på att jag kanske kan vara helt utan i framtiden, säger Eva.

LÄS OCKSÅ:Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter

”Drick gärna i förebyggande syfte”

Studie efter studie bekräftar rödbetsjuicens blodtryckssänkande effekt. Tack vare nitratets kärlvidgande effekt så har rödbetor även en positiv effekt på uthållighet och muskelstyrka. Alla dessa hälsoeffekter har intresserat forskare världen över.

Kardiologen Gerhard Wikström vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har studerat effekterna av rödbetsjuice på patienter med hjärtsvikt. Resultaten utvärderas just nu men Wikström sa i en intervju med Året Runt att han redan nu sett att det dagliga intaget av rödbetsjuice ökar blodflödet, förbättrar konditionen och livskvaliteten hos patienterna. Han menar också att rödbetsjuice kan vara bra att dricka i förebyggande syfte, även om man inte har problem med hjärta eller blodtryck.

Annons

Den svenska forskaren och docenten vid Karolinska Institutet, Mattias Carlström tilldelas i höstas sex miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden för att undersöka om rödbetor kan minska riskerna att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och njursvikt.

– De här sjukdomarna hänger ihop med oxidativ stress och de kan förebyggas och avhjälpas med nitrattillskott. Rödbetsjuice har gynnsamma effekter i kroppen och skulle kunna hjälpa till att behandla dessa patienter, säger Mattias Carlström i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice gav Karl blodkärl som en 26-åring

Rödbetor kan bli framtidens medicin

Patienterna i hans studie ska dricka rödbetsjuice dagligen och under studiens gång kommer insulinkänslighet, blodtryck och njurfunktion att mätas.

Mattias Carlström menar att biverkningar av läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes kan göra att patienter avbryter behandlingen utan att informera läkare. I framtiden kanske man kan dricka rödbetsjuice och slippa medicin med biverkningar. Sett till blodtryck har andra forskargrupper bekräftat effekten. Forskarna hoppas att de ska kunna förebygga och hjälpa de som drabbats genom att ordinera en bättre kost och livsstil.

Om Mattias Carlströms projekt är framgångsrikt innebär det inte bara nya behandlingsmetoder utan även att det är möjligt att på naturlig väg minska risken att drabbas av några av vår tids stora folksjukdomar.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

• Rödbetor är rika på kostfibrer som gör att blodsockret höjs långsamt. Det medför att sötsuget minskar och vi håller oss mätta längre.
• Betorna dämpar inflammationer i kroppen, stärker immunförsvaret och hjälper levern med avgiftningsarbetet.
• Rödbetor får fart på tarmen och är bra mot förstoppning.
• Kvaliteten på olika juicer skiljer sig en hel del från varandra. Rödbetor som är odlade i näringsrika, ekologiska jordar och som tappas på flaska några timmar efter skörd ger bättre smak och upptag.

Annons