Annons

Emma Kronborg: ”Vill du köpa eller äga?”

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Redaktionen

27 november, 2019
Emma Kronborg: ”Vill du köpa eller äga?”
Dela inlägget

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. ”Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert.” skriver Emma Kronborg i denna krönika där hon uppmuntrar till en mer medveten konsumtion. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Många av oss som bor här i väst lever i ett överflöd där det mesta är tillgängligt när som helst, var som helst. Vi kan köpa exotisk frukt mitt i vintern, få middagen levererad till dörren, köpa prylar online när butiken är stängd och träna på nattöppna gym. Jag klagar inte, jag är både tacksam och ödmjuk. Men det som gör mig tacksam och ödmjuk är inte de alla ting jag kan köpa. Det som gör mig rik är min förmåga att uppskatta det jag har istället för att fokusera på det jag inte har.

Tillgängligheten och alla valmöjligheter i vårt moderna samhälle skapar en känsla av frihet, samtidigt som jag upplever att ju mer jag äger, desto mindre fri och flexibel känner jag mig. Det finns olika varianter på ordspråket ”om du äger mer än 7 ting så äger tingen dig”, men andemeningen är densamma. Konsumtionshysterin framkallar en stress, och trots vår ökade levnadsstandard så blir vi inte lyckligare. Industrin skapar nya målgrupper och nya beroenden och reklamen gör oss ängsliga och missnöjda med det vi har och hur vi ser ut. Det blir en ond cirkel av konsumtion där människor som redan är lite missnöjda konsumerar ännu mer i jakt på lycka och tillfredställelse.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”

Priset vi betalar för att kunna leva så här är högt. Earth Overshoot Day – den ekologiska skuldens dag – inträffade 1971 den 21 december, i år var datumet den 29 juli. Dagen för när jordens naturresurser för hela året är förbrukade infaller tidigare och tidigare för varje år. Alla dessa varor som skall produceras, emballeras, transporteras, konsumeras och sedan hanteras som avfall i någon form, tär på vår planet. Dessutom påverkar våra konsumtionsvanor människor i fattigare länder som ofta jobbar för en oskäligt låg ersättning. Någon i kedjan har högst sannolikt fått betala priset för att du köper en vara som är oproportionerligt billig.

Annons

LÄS OCKSÅ: Emma Kronborg: “Vi är barnbarnen till de häxor ni inte lyckades bränna”

Medveten konsumtion leder till en ny syn på ägandeskap. Genom att se på det du redan äger med nya ögon kan du minska lusten att köpa nytt. Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert. Att inte köpa mer än du tänkt dig gör att du slipper äga saker som du inte behöver. Det handlar inte om att sluta konsumera. Då jag själv är i en bransch där jag är beroende av inkomster från försäljning känns det extra viktigt att föregå med gott exempel. Av den anledningen får mina kunder aldrig rabatt för att de köper mycket, som kund hos mig köper du det du behöver och betalar för det du köper.

LÄS OCKSÅ: Klädberget växer! Miljöboven ingen tänkte på

Vi exploaterar, brukar och förändrar planeten så att den passar oss. Ironiskt nog på bekostnad av den. Vi måste var och en börja ta ansvar för världens konsumtionsbaserade utsläpp. Skyll inte på systemet, vi är alla en del av systemet. Gör det du kan, jämför dig inte med andra – börja där du står.

Undvik att utsätta dig för frestelsen att shoppa. Avregistrera dig från kedjornas nyhetbrev med erbjudanden, undvik köpcenter på väg hem från jobbet, träffas hemma hos varandra istället för att ses på ett fik i stan, stäng av ljudet under reklampausen på TV:n och passa på att prata med någon du tycker om i stället. Och när frestelsen blir allt för påtaglig, ställ dig frågan – vill jag köpa eller vill jag äga?

Annons

Av Emma Kronborg, diplomerad hudvårdsterapeut och pedagog med inriktning på botanik och läkeväxter

Annons
Fakta

Emma Kronborg

Yrke: Diplomerad hudvårdsterapeut och pedagog med inriktning på botanik och läkeväxter. Föreläsare och grundare av Rackarungens naturliga hudvårdsserie.
Emma Kronborg medverkar även i boken ”Häxans hus handbok för ett giftfritt liv” av Hella Nathorst-Böös.
Emma på sociala medier: Facebook och Instagram rackarungens_
Läs mer om Emma på hemsidan Rackarungens.se.

Annons