En halv miljon personer i Sverige är drabbade.
Många drar sig för att skratta eller nysa, andra är rädda för att gå och träna. Några stoppar toalettpapper i byxorna, bävar för långa resor och har svårt med intimiteten eftersom de inte litar på att de kan hålla tätt.
Det visar en ny undersökning kring vår tids stora, men fortfarande så tabubelagda, folkhälsoproblem: Urinläckage.
I Sverige drabbas så många som var tredje kvinna och var fjärde man av urinläckage någon gång i livet. Anledningarna är flera. Förlossning, övervikt, prostataoperationer och stigande ålder tillsammans med ärftliga faktorer är några av de vanligaste orsakerna till urininkontinens.
► Läs också: En av fem kvinnor över 45 har urinläckage – så får du hjälp naturligt
49 procent får störd nattsömn – och sju procent måste tänka sig för innan de skrattar
En ny undersökning visar hur urinläckage påverkar livssituationen för de som drabbas. 1000 män och kvinnor över 55 år har ingått i undersökningen, som bland annat visar att 49 procent får störd nattsömn, var femte person drar sig för att göra längre resor, åtta procent undviker att sporta och sju procent tänker sig för innan de skrattar.
6 procent drar sig för att ha sex
Undersökningen genomfördes av Yougov på uppdrag av hygienföretaget SCA under oktober månad 2016. Totalt deltog 1000 personer, 47 procent var män och 53 procent kvinnor. De som svarade speglar ett representativt urval av befolkningen i åldersgruppen 55 år och äldre.
Inkontinens är ett problem som drabbar en stor del av befolkningen och som ökar i takt med att vi blir äldre. I undersökningen framkommer att det också är något som begränsar människors känsla av värdighet och livskvalitet.
Även det sociala livet påverkas av urinläckage. Sex procent drar sig till exempel för att ha sex eftersom de inte känner sig fräscha och fyra procent känner oro över att lämna hemmet.
► Läs också: Knip dig till ett bättre sexliv och snyggare hållning!
Dålig kunskap om behandlingsalternativ
Idag finns det behandling att få. Det finns också receptfria skydd på apotek, nätet och i de flesta livsmedelsbutiker. Men kunskapen om såväl vilka skydd som vilka olika behandlingsalternativ som finns är låg och få vågar prata om det tabubelagda ämnet till och med, med vårdpersonalen.
– Vår undersökning visar även att man känner sig generad över att köpa skydd. Framför allt är det tydligt bland män. Lösningen blir ofta att man istället stoppar vanliga mensskydd eller toalettpapper i underkläderna, eller att man använder dubbla kalsonger. Uppfinningsrikedomen har inga gränser, säger Hans Bergh på Tena, ett varumärke inom SCA.
Så vilken hjälp finns?
Mer än du tror kanske? Att äta kosttillskott är ett exempel på ett naturligt, och enkelt, alternativ till att äta kemiska läkemedel eller att göra en operation. Här finns framför allt kosttillskotten Urilock och Uretin.
Urilock innehåller isländsk kvanne och kan hjälpa både män och kvinnor vid överaktiv blåsa och nattliga urinträngningar (nokturi). Det ökar även blåsans volym. Läs mer här.
Uretin innehåller ett speciellt framtaget vattenlösligt pumpaextrakt, som i kombination med soja hjälper både kvinnor och män att bibehålla en god blåsfunktion. Det har prövats kliniskt i fyra studier som samtliga visat på en minskning av antalet nödvändiga toalettbesök på grund av trängningar samt minskat urinläckage. Läs mer här – och fråga gärna om mer hjälp i din hälsokostbutik.
Det finns även speciellt utvecklade inkontinensskydd samt flera bra appar till iPhone och iPad ämnade att hjälpa vid ändamålet.
Läs mer här.
Knipövningar är ytterligare ett knep. Hur man gör ger Karin Björkegren Jones tips om i artikeln – med tillhörande knipschema – nedan.
► Läs också: Så kniper du dig till ett tightare underliv
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!