Måste raw food vara krångligt och måste superfood kosta så mycket? Två funderingar som säkert många känner igen.
Enligt raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är svaret nej, på bägge frågor.
Hon reder ut begreppen i sin nya bok ”Superfood Boost”.
När man pratar om superfoods tänker många genast på bär från någon fjärran djungel, pulver med magiska krafter som man får beställa långväga ifrån. Erica skrattar och håller med när jag lägger fram min teori.
– Det är ofta så det betraktas. Inte för att det är något fel med exempelvis hälsotrender som bär och näringsrikt pulver, men det finns enklare vägar att gå. Mycket enklare, lovar hon.
LÄS OCKSÅ: 5 superfoods som håller dig frisk
Så enkelt att du bara behöver din lokala matbutiks frukt- och grönsaksavdelning. Det är just det som Ericas nya bok ”Superfood Boost” handlar om. Om att maxa sin hälsa på ett enkelt sätt.
– Superfoods är maten som innehåller maximalt med näring per krona. Så brukar jag beskriva det. Det är råvaror som är lika mycket mat som det är medicin, förklarar Erika Palmcrantz Aziz.
Boken bojkottar vitt socker, mjölkprodukter och gluten och innehåller recept baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader. Men det är inte krångligt, inte ens för raw food-nybörjaren.
– I boken presenteras 25 råvaror som alla recept är baserade på. Alla rätter är enkla mellanmål som också kan passa som lunch och middag. Men fokus är att det ska gå snabbt, vara lätt och hälsosamt.
Vill slå hål på krångel-myten
Behovet av boken har Erica märkt av under en längre tid.
– Dels vänder jag mig till de som hållit på med raw food tidigare men som behöver nytänk och inspiration. Dels vänder jag mig till de som inte kommit över tröskeln och vågat testa raw food. Jag vill att det ska vara en receptbok som man äntligen vågar pröva något ur. Du behöver ingen superdyr mixer eller exotiska bär från Asien. Det här är något alla kan göra.
Erica vill således slå hål på myten om att raw food är krångligt och att det inte hör hemma i en stressig vardag. Hon är själv tvåbarnsmamma, arbetar mycket med sitt egna företag som författare och föreläsare, lever i ett hektiskt tempo som så många andra. Då måste måltiderna flyta på, utan att ta upp för mycket tid.
– Vad har vi i vår egen grönsaksdisk? Vi har gott om hela, rena råvaror här i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg, så att det blir en hållbar kost, både för oss och för planeten.
Nya tidens pyramid
Hennes eget möte med raw food ledde till ögonblicklig förälskelse. Det var för över tio år sedan som Erica spenderade en längre tid hos släktingar i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till deras kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Men släktingarnas diskbänk dignade av lockande färger: solmogna tomater, kilovis med apelsiner och avokado. Från en dag till en annan blev hon frälst och efter det blev raw food inte bara hennes favoritkost, utan också hennes yrke. Hennes förhoppning med böckerna, bloggen och föreläsningarna är att sprida den kosten till andra människor – utan pekpinnar. Själv äter hon inte hundra procent raw och hon poängterar att man behöver inte gör det. Viktigast är att hitta det som känns möjligt och bra för en själv.
LÄS OCKSÅ: Expertens enkla knep för att komma igång med raw food
I nya boken presenterar Erica det som hon själv tror är nya tidens matpyramid. Den består av råvaror som är veganska och minimalt processade. Att de inte hettas upp över 42 grader innebär att näringen bevaras så mycket som möjligt.
– Pyramiden är baserad på grönt och så gör man personliga tillägg till den, efter egna behov. Någon kanske vill äta kött en dag, bröd eller ost. Men pyramiden är en stomme och grund i gemene mans kost. Det är min förhoppning i alla fall, förklarar hon.
”Melliset är fallgropen”
Varför Erica har valt att fokusera på just mellanmål beror på att det är ett mål som ofta innebär en fallgrop för många.
– Det är vanligt att man inte planerar sina mellanmål. Istället blir man eftermiddagstrött och köper något sött i farten. Jag tror att man kan göra stor skillnad med ett näringsrikt mellanmål. Många skräms kanske av att planera en hel raw food-middag, men kan kanske känna sig manade att ta steget och förändra de mindre målen.
Och det är mellis som även barnen kan tycka om – eller till och med älska.
– Glassarna i boken är ett säkert kort! Mina barn älskar också alla smoothies, bollar och bars. De matigare målen är de lite mer skeptiska till, skrattar hon.
Maten som medicin
Att maten är vår medicin är jätteviktigt att komma ihåg tror Erica. Kanske är det faktiskt viktigare än någonsin.
– Man fokuserar så mycket på kalorier och fett, men glömmer vad vitaminer och mineraler gör för våra kroppar. Hur arbetar dessa ämnen i vårt system? Om man ställer sig den frågan kan man hjälpa sin egen kropp att orka vara frisk. Om man analyserar en bulle exempelvis. Vad är nyttigt i den? Kanelen möjligtvis. Men det finns inte så mycket mer, inga nyttiga aminosyror eller vitaminer. Det vita sockret i den stjäl din energi. Bullen är mestadels bara tomma kalorier. Den ger dig alltså ingenting mer än ett svajigt blodsocker.
LÄS OCKSÅ: Hur mycket socker åt du i helgen?
Kanske handlar det mest om kopplingen tror hon. Du ska inte bara fylla en hunger, utan ha en förståelse för vad maten gör med kroppen. Hur känns olika rätter? Blir du pigg eller trött, bullrig i magen?
– Om vi lär oss vad våra kroppar tycker om och dessutom är i rörelse regelbundet så tror jag att vi kan minska medicineringen i samhället. Mat, motion och sömn går hand i hand och är de tre ben som hälsan står på. Min mamma åt kolesterolmediciner förut. När hon la om till raw food gick hon ned 25 kilo och slapp alla mediciner och säkerligen andra eventuella följdsjukdomar. Det är ganska unikt att vara 75 år och inte äta ett enda piller idag, konstaterar hon.
Lugnare mage
Erica har själv upplevt förändringar när hon la om sin kost. Det var normalt för henne att magen var gasig och svullen, att ha ett svajigt blodsocker som påverkade humör och ork. Först efter att hon slog om till raw food insåg hon att det inte behöver vara ett normaltillstånd.
– Jag finner en så stor glädje i maten när jag vet att den gör mig gott. Ett sidospår ibland gör inget, eftersom grunden är stabil. Kosten supportar min kropp nu. Med superfoods får kroppen inga tomma kalorier och du belastar den inte med mat som är svår att omsätta till energi. Man ska välja en kost som gör att man orkar och kan leva fullt ut. Det är mitt budskap.
Av Emma V Larsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 40 år
Familj: Man och två barn
Bor: Göteborg
Gör: Föreläsare och kokboksförfattare
Bästa råvaran: Avokado. Har man det hemma kan man göra så mycket med den, eller bara äta den
som den är.
Tränar: Någon form av rörelse blir det
varje dag: yoga, kondition
Hemsida: rawfoodbyerica.se
Facebook: Rawfood by Erica
Instagram: @rawfoodbyerica