Annons

Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress”

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Här är del två: Bli vän med dina inre lejon.

Redaktionen

31 juli, 2017
Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress”
Dela inlägget

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv.
Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken.
Här är del två: Bli vän med dina inre lejon.

Att bli vän med sina inre lejon är på många sätt fortsättningen på att lära känna dem som vi talade om i förra avsnittet förklarar Karin Isberg.
– Skillnaden är att när man inte bara förstår sin stress, utan också ser den som hjälpsam, blir stresslindringen ännu större.

LÄS OCKSÅ: Intervju med Karin om artikelserien om effektiv stresshantering

Hur blir man vän med sin stress?
– Mycket handlar om att tolka kroppens signaler på rätt sätt.
Vid Harvard utfördes en studie där försökspersoner delades in i två grupper och sedan utsattes för en stressande situation. Ena gruppen fick veta att deras kroppar sannolikt skulle svara med stress, att de kunde komma att känna hjärtklappning, märka av att andningen blev häftigare eller att de svettades. Vanligtvis tolkas den här sortens stressreaktioner som ett tecken på att vi inte klarar av situationen och är på väg att tappa greppet. Den andra fick ingen förhandsinformation alls. Gruppen som fick veta att de skulle känna stress fick lära sig att se stressreaktionerna som hjälpsamma. Metoden kallas på engelska för ”Befriending your stress”, berättar Karin.
– De skulle tänka på hjärtklappning som ett sätt att öka kroppens beredskap, häftigare andning som ett sätt att syresätta blodet och svett som ett sätt att reglera kroppstemperaturen.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol

Annons

Skillnaden i stress var stor
– Efteråt mätte man halterna av stresshormoner i blodet. De som hade blivit instruerade att se sin stress som hjälpsam var inte stressade, trots att de upplevt exakt samma stressfyllda situation som den första gruppen, fortsätter hon.
De hade självklart känt stressen aktiveras, men genom att tänka på den som ett sätt att kunna prestera bättre kände de varken stress eller ångest, förklarar Karin.
– Det var till och med så att de kände sig stärkta och hade bättre självförtroende efteråt.
Den senaste forskningen kring stress talar sitt tydliga språk, menar Karin: Hur vi ser på stress har stor betydelse för hur stressade vi blir.

LÄS OCKSÅ: Experten: Det här alla veta om utmattning

Karin uppmanar oss att reflektera över våra tankar om stress.

Reflektera över:
Hur brukar du reagera när du känner dig stressad?
Mår du dåligt över din stress
Får du ångest och känner dig otillräcklig, eller behåller du lugnet när stressreaktionerna aktiveras?

Gör så här för att sänka stressen:
– När du känner dig stressad, påminn dig om att din stress är hjälpsam. Din kropp förändras för att öka chanserna att du ska överleva. Förändringarna sker instinktivt och är bortom din kontroll. Det kan kännas jobbigt att vara stressad, men syftet bakom stressen är gott och stress visar egentligen bara en sak: din kropp och din hjärna fungerar som de ska.

Annons

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Vill du köpa Karin Isbergs bok ”15 sätt att bli fri från stress” kan du som Kureras läsare få 50 kronor rabatt när du beställer. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Du beställer boken här. Rabattkoden är giltig till och med 31 oktober.

Annons