Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Först ut är kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson som tycker att vi bör jobba med vår motivation att äta hälsosamt under december.
Under december är det alltid en utmaning att vara hälsosam men det finns några knep som jag själv lever efter och det gör att jag kan njuta med måtta! Dock. Det kräver lite disciplin, motivation och planering – det är inget som kommer av sig själv!
Tackla alla frestelser
Fundera först igenom hur du ska tackla alla frestelser som dyker upp överallt nu. Det är pepparkakor vid kaffeautomaten på jobbet, godisskålar och Alladinaskar i entréer, och skumtomtar, ischoklad och saffransbullar som du lockas att köpa. Det är glöggbjudningar, adventsmys och luciafirande som avslutas med en lång julhelg.
Om du säger ja till allt hela tiden under fyra veckor så blir det ett enormt stort sockerintag och du riskerar att både gå upp rejält i vikt och att komma in i en dålig vana med ett ständigt sug.
LÄS OCKSÅ: Goda bakterier ger en bättre mage – och en god jul!
Njut en dag i veckan
Jobba med din motivation att äta hälsosamt under denna månad. Njut av alla olika kålsorter i form av soppor, wok, gröna smoothies eller som tillbehör till bit fisk, kött eller kyckling. Dra istället ner på snabba kolhydrater och avstå från ris, pasta, bröd och potatis.
Ät apelsiner som mellanmål och njut av goda valnötter och mandlar. Planera in att njuta en dag i veckan och tillåt dig då att äta en riktig god saffransbulle eller en bit god choklad som du gillar – då kan du äta det med gott samvete.
Mer eller mindre alla ökar sitt kaloriintag under december. Därför är det en god idé att röra på sig lite mer. Bestäm dig för att varje dag komma upp till 10 000 steg och ha en kalender där du bockar av. Ta en promenad på kvällen om du inte har kommit upp till dina steg.
LÄS OCKSÅ: Hälsoeffekterna hos julens kryddor
Skriv ner i en bok
Föreställ dig hur du mår på nyårsafton när du skålar in det nya året. Vill du känna dig stolt och glad för att du gjorde december så hälsosam eller vill du ha ångest för att du har så mycket att ta tag i efter decembers utsvävningar? Tänk tanken och vad du får för känsla här.
Under denna månad rekommenderar jag att skriva ner allt man stoppar i munnen i en liten bok. Då blir det synligt och svart på vitt vad du faktiskt äter. Och gör gärna någon periodisk fasta under månaden. Antingen genom att ha två fastedagar per vecka där du begränsar kaloriintaget till 500 kcal per dag, eller följ 16:8 som innebär att du hoppar över frukost och bara äter två måltider per dag.
LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”
Hur lätt som helst
Alltid när julen närmar sig och det är julbordsdags kommer också frågorna vad man ska välja och vad man ska välja bort.
Julbord är lätt som en plätt – ät och njut av allt förutom potatis, jansson, bröd och dessertbordet! Det är snabba kolhydrater som påverkar ditt blodsocker.
Fyll din tallrik med köttbullar, skinka, korv, revbensspjäll, lax, sill, räkor, ägghalvor, omelett, grönkålspajer eller rödkålssallad. I stället för godisbordet, välj en osttallrik med päronklyftor, paprika och kanske lite nötter.
Bästa drycken är vatten eller njut av ett gott glas vin. Vill du följa en lågkolhydratskost undviker du öl, glögg, julmust och söta drinkar.
Av Ulrika Davidsson