Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Relationsexperten Eva Rusz uppmanar oss att bli medvetna om våra behov – och att dela med oss av våra förväntningar på julen.
Julen är en tid som jag tror de allra flesta längtar till och som vi ofta kan ha högt ställda förväntningar på. Men det är inte alltid så enkelt eller lätt att få till den där ultimata julkänslan. Mitt tips är, om du lever i en familj, att ni var och en för sig, och därefter tillsammans, delar med er av vilka föreställningar och förväntningar ni har på varandra och julfirandet.
LÄS OCKSÅ: Expertens jultips: “Jobba med motivationen att äta hälsosamt”
Ventilera och ”felsök”
Öva er på att uttrycka hur era respektive behov ser ut, och vad ni ser framför er ska ske under helgen, både i konkreta beteenden och i känslor. Förväntningarna och föreställningarna kan ha ändrats sen förra julen eller så har de kanske aldrig ventilerats?
Om förra julens firande inte blev som ni hade önskat kan det också vara på sin plats att ni ventilerar och ”felsöker” för att förbereda er, och ändra på de skeenden som inte blev så bra. Att bli medveten om vad som fallerade kan bli till växande balans och hälsa.
LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten
Tillåt dig att bli lite okonventionell
Är du ofrivilligt ensam under julen så öva dig på att inte jämföra din situation med andra. Man kan skapa en fantastisk egen jul och julkänsla även om man är själv. Fokusera istället på vad och hur du innerst inne skulle vilja göra, äta och fira. Tillåt dig att bli lite okonventionell och bejaka olika idéer oavsett om de denna julen går utanför de invanda cirklarna. Du ska se till att det du gör under helgen, det gör du för din egen skull, inte för andras!
Och jämför dig inte med andra. Du är du. Fokusera på att uppleva god mat, bra tv, filmer, böcker, promenader eller res bort. Förväntningar kan också ibland leda till en massa måsten och borden och dessa kommer inte hjälpa er att känna er glada, lugna och nöjda. Måsten och borden brukar skapa prestationsoro och ångest. Försök istället att skippa dessa två ord och fokusera på vad du/ni vill göra för att känna er glada.
Konflikter önskar nog alla att man ska slippa under julhelgen. Men ibland kan man stöta ihop med varandra och då vill jag uppmuntra till att, om det är möjligt, lösa konflikten direkt. Men om det visar sig kunna bli en djupare ihopstötning så ta fram en julsäck och skriv ner på lappar vad ni är arga på, hur ni känner er och vad ni tycker. Lägg sedan lapparna i säcken och dra åt, räkna bakifrån från 200 tills ilskans har lagt sig och gå ut och möt familjen och släkten igen.
LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”
Mindre konfliktbenägna
Detta är ett utmärkt sätt att skjuta upp konflikten, då du kan känna dig trygg med att du efter julhelgen i lugn och ro kan öppna säcken och läsa lapparna och se om konflikten fortfarande behöver lösas, eller om den har löst sig själv.
En av de viktigare upptäckterna under senare år är att om vi dagligen går ner i varv, slappnar av, mediterar, och gör mindfulness i minst 30 minuter så blir vi lugnare, gladare och mindre konfliktbenägna.
Om båda parter i en parrelation slappnade av 30 minuter dagligen så skulle förmodligen skilsmässoantalen sjunka drastiskt! Börja därför varje dag med avslappning. Ta också en promenad på mints 30 minuter – det kommer att göra susen för julfriden!
Av Eva Rusz