Annons

Fem naturliga smärtlindrare

Värk och smärta gäckar många svenskar. Konsumtionen av smärtstillande läkemedel ökar kraftigt och trots att de inte bör ätas dagligen är det inte ovanligt. Naturliga alternativ finns, här är listan.

Redaktionen

2 oktober, 2013
Fem naturliga smärtlindrare
Dela inlägget

Värk och smärta gäckar många svenskar. Konsumtionen av smärtstillande läkemedel ökar kraftigt och trots att de inte bör ätas dagligen är det inte ovanligt. Naturliga alternativ finns, här är listan.

I en rapport från Statistiska centralbyrån framgår tydligt att andelen svenskar som lider av värk kraftigt ökar. Det handlar främst om värk i axlar, nacke, skuldror och leder. Parallellt ökar också användningen av smärtstillande läkemedel kraftigt.
Apoteket AB:s hälsoundersökning från 2012 visade att så många som fyra av tio svenskar dagligen lider av värk. Smärtstillande läkemedel ska inte intas regelbundet, ändå är det inte ovanligt. Vid värk, framförallt när värken är kronisk, finns det bättre alternativ.

Här är 5 naturliga smärtlindrare:

 

1. Gurkmeja
Gurkmeja är inte bara en krydda för matlagning utan också en populär medicinalväxt som flitigt använts vid behandling av inflammationer, värk och dålig matsmältning. Det är gurkmejans gula färgämne curcumin som står för örtens inflammationshämmande effekt. Ämnet verkar genom att hämma den signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcuminet hämmar också cox-2-gener vilket motverkar att inflammationsproteinet cox-2 bildas. Intresset för örtens medicinska egenskaper är stort och laboratorieförsök har även visat att örten hämmar tillväxten hos cancerceller och att den kan hejda sjukdomsförloppet vid Alzheimers.

2. Djävulsklo
Djävulsklo är en ört med ursprung från Sydafrika vars rötter länge brukats inom örtmedicinen för magsår och mensvärk. Flera studier bekräftar också rotens goda effekt på ledsmärta och artros, i en av dem kunde 60 procent av användarna avsluta medicinering med antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel och 30 procent sänka sin dosering. Djävulsklo verkar på två sätt – dels genom att bromsa nedbrytningen av arakidonsyra till prostaglandiner vilket minskar både inflammation och smärta i leder och genom att minska frisättningen av proinflammatoriska cytokiner som har en starkt nedbrytande effekt på ledernas brosk.

Annons

3. Grönläppad mussla
Extrakt från grönläppad mussla innehåller utöver omega-3-fettsyrorna EPA och DHA även så kallade furan-fettsyror som har en neutraliserande effekt på fria radikaler samt en antiinflammatorisk effekt. Musslan innehåller också naturligt glukosamin och kondroitin i form av glukosaminoglykaner (GAG) som båda är beståndsdelar i ledbrosk. Grönläppad mussla har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad funktionsförmåga vid artros. Efter intag i sex månader kunde en 70-procentig förbättring av tillstånden utläsas. Musselextrakt har också visat mycket positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism.

4. Strandnypon
Nyponextrakt har blivit mycket populärt att behandla värkande, ömma och stela leder med. Det är främst nyponets innehåll av galaktolipider som ger dess inflammationshämmande effekt och där med också den smärtlindrande effekten. De nypon som används för ledvärk är av sorten Rosa Canina, även kallade strandnypon, då de har ett naturligt högt innehåll av galaktolipider. Intresset för nyponprodukter har bidragit till att flertalet välgjorda studier publicerats med mycket fina resultat. Nu senast genomfördes en studie på patienter med knäledsartros på Parker Institutet i Köpenhamn som visade på mycket god effekt vid behandling med nyponextrakt.

5. Kondroitin
Kondroitin är ett kroppseget ämne och en av byggstenarna i ledbrosk. Därmed är kondroitin mycket viktigt för en god ledhälsa. Krondroitinet främjar inte bara ledhälsan genom att tillföra leden byggstenar utan också genom att hämma ett enzym som har en nedbrytande effekt på ledens brosk. I och med att broskvävnaden inte har någon egen blodtillförsel så får brosket sin näringstillförsel via ledvätskan och kondroitinet fungerar som en magnet som gör att ledvätskan dras till brosket. Även belastning av utsatt område ökar tillförseln av ny och näringsrik ledvätska. Därför är också regelbunden träning viktigt för personer med ledförslitningar och artros.

Av Johanna Gustafsson

Annons