Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Leif Johansson.

Fettsyror fixade Leifs psoriasis

Visste du att...

...att det finns studier som har uppmätt lägre nivåer av zink hos psoriasissjuka jämfört med kontrollgrupper utan psoriasis?

Efter nästan 30 år utan lindring hittade Leif Johansson till slut lösningen på sin kliande psoriasis.
Svaret var de ekologiska oljorna i flaska fettsyror från växtriket.

I slutet av 80-talet fick Leif Johansson ett rött, kliande märke på benet. Eftersom han jobbade med olja trodde han att det var något som stänkt upp och gett honom ett eksem. Men eksemet spred sig och det visade sig att det var hudsjukdomen psoriasis, något väldigt få kände till då.
– Under åren sen dess har jag testat alla tänkbara salvor och mediciner men ingenting har riktigt hjälpt. Det kändes hopplöst, säger Leif Johansson.

► Läs också: 4 naturliga sätt att lindra psoriasis

 

Fick flaska med fettsyror av sin dotter
När hans dotter som jobbar i hälsokostbutik gav honom en flaska Udo´s Choice såg han för första gången en förbättring.
– Tidigare hade jag fullt med märken på knäna, armbågarna och i hårbotten. Jag har legat vaken många nätter och kliat så det blöder. Men två veckor efter att jag fått flaskan av min dotter så slutade det klia och psoriasisen försvann från hårbotten och knäna. Det var väldigt skönt att, framförallt, slippa kliandet!

Slutade - då kom utslagen tillbaka
På grund av en annan sjukdom slutade Leif Johansson att äta Udo´s Choice och han berättar att psoriasisen snabbt gjorde comeback.
– Jag har varit mycket sjuk och tyvärr inte kunnat fortsätta med Udo’s Choice på grund av att jag legat på lasarettet, och då kom utslagen tillbaka. Nu har det hoppat över till andra benet och kliandet är tillbaka, berättar Leif Johansson.

 Läs också: 7 tillfällen när aloe vera hjälper

"Skulle rekommendera det här till alla som lider av psoriasis"
Solen brukar vara känt som läkande för psoriasis men Leif Johansson som för tillfället befinner sig i soliga Turkiet berättar att han inte sett någon skillnad.
– Utslagen blir bara större och större på benet och armbågarna och jag har kliat sönder mig igen. Udo’s Choice är det första jag testat under alla åren som faktiskt gjort någon skillnad. Jag blev otroligt överraskad när jag såg att psoriasisutslagen försvunnit. Det blev mindre och mindre och sen var allt plötsligt borta. Den känslan var väldigt bra. Jag skulle rekommendera det här till alla som lider av psoriasis, säger Leif Johansson.

► Läs också: Näring för huden lindrade psoriasis

 

En mix av fettsyror
Udo’s Choice består av nio ekologiska oljor från växtriket som fått sitt namn av den kända polska forskaren Dr Udo Erasmus som spenderat 20 år med att forska på hur oljor påverkar hälsan. Udo´s Choice innehåller bland annat linfröolja, sesamolja, kokosolja och solrosolja samt fettsyrorna omega-3, -6 och -9. Det här ger kroppen smörjning inifrån och ut, och många som testat Udo’s Choice upplever att de inte behöver smörja huden lika mycket.
Barbara Rehberg Eintrei jobbar på en hälsokostbutik i Täby centrum och har träffat många kunder med psoriasis.
– Kunder med psoriasis får väldigt bra effekt av Udo’s Choice. Dessa fettsyror har en lugnande effekt på inflammationer.

► Läs också: Så lindrar du rosacea – 11 knep!

Ökar inflammationsdämpande hormon
Eftersom psoriasis uppstår genom att immunförsvaret utlöses felaktigt – de vita blodkropparna som kallas T-lymfocyter aktiveras och kroppen sätter igång en inflammationsreaktion – kan intag av stora doser essentiella fettsyror förbättra huden. Fettsyrorna gör att antalet T-lymfocyter minskar. Fettsyrorna bidrar även till att produktionen av det inflammationsdämpande hormonet prostaglandin 3 ökar, samtidigt som det inflammationsfrämjande hormonet prostaglandin 2 reduceras. Detta gör att huden blir mindre inflammerad.
Omega-6 av god kvalitet ökar det inflammationsdämpande hormonet prostaglandin 1 och detta bidrar ytterligare till fettsyrornas positiva inverkan på irriterad hud.

Av Jenny Thorell


Visste du att...

...att det finns studier som har uppmätt lägre nivåer av zink hos psoriasissjuka jämfört med kontrollgrupper utan psoriasis?

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.