Guide: 7 vegetabiliska superoljor för huden

Rena, vegetabiliska och kallpressade oljor är guld värt för huden.
De vårdar, skyddar, och stärker hudens naturliga processer.
Olika oljor har olika egenskaper – här får du veta när du ska använda vilken olja samt vad mer du kan använda dem till än huden.

De lenar, läker, stärker och skyddar. Här kan du läsa om sju olika oljor som alla kan åstadkomma underverk med din hud.
Läs noga och välj sedan en olja som passar just din huds särskilda behov.
Läs också: Tips om hur olika oljor ska hanteras

Sju oljor för huden: Vilken passar just dig?

 

 

1. Avokadoolja
…är en fet näringsrik olja som torr. mogen hy med rynkor samt vid hudbesvär, hudinflammation, hudsprickor samt på solskadad hud.
Läs mer här: Därför är avokadoolja bra för huden

2. Kokosolja 
…är väldigt näringsrik och har många användningsområden – både invärtes och utvärtes. Den kan användas till ansikte, kropp, hår samt för intimvård. Den kan också minska inflammtioner i huden och är därför bra vid många hudåkommor.
Läs mer här: Kokosolja balanserar problemhy

3. Nyponfröolja
…passar extra bra för lite fetare hy. Den stimulerar cellförnyelsen i huden, har god effekt på pigmentfläckar, akne samt bristningar och ärr.
Läs mer här: Nyponfröolja – gör underverk för den mogna hyn

4. Mandelolja
…är en halvfet olja med många användningsområden – både för utvärtes och invärtes bruk. Passar både torr och känslig hy. Inom ayurvedisk medicin dricker man guldmjölk som innehåller mandelolja.
Läs mer här: Mandelolja – perfekt för den känsliga hyn

5. Jojobaolja
…är en av de mest mångsidiga oljor som finns och går att använda till ansikte, kropp, hår och hårbotten samt till nagelvård. Det är också en olja som de flesta tål, även de allra känsligaste.
Läs mer här: Jojobaoljan – för allt från munsår till mjäll

6. Sesamolja
…är rik på antioxidanter och används med fördel vid eksem och psoriasis samt för nagelvård och massage.
Den ger också ett naturligt skydd mot solens strålar samt är väldigt viktig inom ayurvedisk medicin där den anses mycket läkande och dessutom som den mest utdrivande av alla vegetabiliska oljor.
Läs mer här: Sesamolja – för dig som vill ha hy len som en babystjärt

7. Arganolja
… kan användas både utvärtes och invärtes. Till exempel passar den utmärkt till ansikte, kropp, hår och naglar och den används också i matlagning på grund av sin fina nötiga smak. Oljan är fin och lätt, antiinflammatorisk samt har god effekt på olika typer av hudproblem samt fina linjer.
Mycket rik på vitamin E.
Läs mer här: Arganolja – skönhetsknepet som alla talar om

Av Negin Aghili
och Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.