Folatbrist kan orsaka fler problem än tidagare känt

Enligt en ny dansk studie kan brist på folat ger fler skador på arvsmassan än man hittills känt till.  Och det är inte bara en angelägenhet för gravida att se till att få i sig tillräckligt av det viktiga B-vitaminet.

Enligt den nya studien kan folatbrist få svåra konsekvenser för celldelningen. Problemet uppstår när dna kopieras, och kan leda till fler kromosomstörningar än vad som hittills varit känt, skriver Köpenhamns universitet i ett pressmeddelande.

Tillskott rekommenderas till gravida
Folat är ett B-vitamin som bland annat finns i broccoli, spenat och skaldjur. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket att gravida och kvinnor som vill bli gravida att ta ett dagligt tillskott av folsyra.

 

Men det är inte bara de som behöver tänka på sitt folatintag. Det gäller alla, menar Ying Liu som är medförfattare till studien, enligt henne är problemet med folatbrist att det påverkar underhållet av kromosomerna. Och en cell som förlorar en hel eller en del av en kromosom kan aldrig repareras, skadan som uppstår blir oåterkallelig.

LÄS OCKSÅ: Bebissugen? Glöm inte folsyran

Kopplas till psykiska störningar
Det är känt sedan länge att brist på folat är kopplat till missbildningar i hjärna och ryggmärg hos foster samt psykiska störningar och demens. Men man har hittills inte kunnat säga om skadorna är en direkt följd av en brist. För att undersöka det studerade forskarna lymfocyter, en typ av vita blodkroppar. Och man fann att folatbrist orsakade avvikelser i celldelningen, avvikelser som bland annat ledde till felaktig delning av kromosomerna.

LÄS OCKSÅ: Folsyra ökar inte risken för cancer

Visar på fler och allvarligare konsekvener
Studien visar enligt forskarna att folatbrist skapar fler och skadligare kromosomavvikelser än vad som hittills varit känt. Något som enligt Ying Liu kan förklara varför folatbrist är förknippat med ett flertal sjukdomar som infertilitet, psykiska problem och cancer. Nästa steg blir att kartlägga alla områden i det mänskliga genomet som kan påverkas av folatbrist.

Av redaktionen

Källa: Köpenhamns universitet och Nordic nutrtional council

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.