Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår

Håll koll på fläckarna

Melanom visar sig oftast på ryggen, benen, armarna och i ansiktet.
Uppsök läkare om en fläck:
• blir större
• ändrar form
• ändrar färg
• blöder eller blir ”knaprig”
• kliar eller smärtar
Ett melanom kan ha två olika halvor med oregelbunden form. Den har ojämna kanter och är ofta större än 4 mm, har två olika färger samt kan bli lite förhöjd.

Ett stort genombrott har gjorts inom hudcancerforskningen. Israeliska forskare har hittat anledningen till varför att melanomcellerna sprider sig i blodet. Upptäckten ger hopp för ny behandling som kan hindra tusentals dödsfall varje år.

Varje dag får 110 svenskar malignt melanom, det blir drygt 40 000 på ett år. Ungefär 600 av dessa dör av hudcancern varje år.

► Läs också: Kraftig ökning av hudcancer

Signal som förändrar melanomcellerna
Nu finns det hopp om en ny behandling efter att forskare från universitetet i Tel Aviv hittat mekanismen som triggar igång mördarcellerna och får dem att sprida sig via blodet.
– Vi fann att melanomcellerna som satt på hudens yta sätter ner en signal till djupare hudlager för att sedan invadera blodet. Denna signal främjar förändringar i melanomcellerna, säger en av läkarna Carmit Levy till Daily Mail.

 

► Läs också: Tejp ska upptäcka hudcancer

Ska göra det lättare att upptäcka cellförändringar
Upptäckten fick forskarna att hoppa högt av glädje. Eftersom de nu känner till orsak och verkan kan blockera signalerna och förhindra att hudcancer att uppstå. Det gäller dock att upptäcka innan det aggressiva förloppet sätts igång. Forskarna kommer att fortsätta leta efter verktyg för vårdpersonalen att upptäcka och analysera de olika stadierna av melanom.

► Läs också: Naturligt skydd för solen - med vitaminer och mineraler

Av Inger Palm


Håll koll på fläckarna

Melanom visar sig oftast på ryggen, benen, armarna och i ansiktet.
Uppsök läkare om en fläck:
• blir större
• ändrar form
• ändrar färg
• blöder eller blir ”knaprig”
• kliar eller smärtar
Ett melanom kan ha två olika halvor med oregelbunden form. Den har ojämna kanter och är ofta större än 4 mm, har två olika färger samt kan bli lite förhöjd.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.