Att äta råa frukter och grönsaker kan bidra till att förbättra vår psykiska hälsa och minska depressiva symptom enligt en ny studie. De har även konstaterat vilka livsmedel som är mest gynnsamma för vår mentala hälsa – Kurera har listan.
Enligt forskare i Nya Zeeland upplevde de som åt otillagad frukt och grönt att de mådde bättre psykiskt jämfört med med som åt mest tillagad mat. I studien ingick 422 vuxna mellan 18-15 år, studien tog även hänsyn till andra faktorer som diet, fysisk aktivitet, BMI och socioekonomisk status.
Näringen påverkas av tillagning
Även om man inte kunnat konstatera ett direkt samband antar forskarna att mikronutrienterna som finns i frukt och grönsaker är mer lättupptagliga i okokt tillstånd. Forskarna menar även att tillagningen gör att mängden näringsämnen minskar och därmed gör att grönsakerna inte har samma gynnsamma effekt på välmåndet. Även om även tillagad mat är bra för vår mentala hälsa visade sig alltså de som åt större mängd råkost må betydligt bättre. En större känsla av tillfredställelse i livet, färre depressiva symptom och bättre humör.
LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen
Frukter och grönsaker som är särskilt gynnsamma enligt studien
Morötter
Bananer
Äpplen
Bladgrönsaker
Grapefrukt
Sallad
Citrusfrukter
Bär
Gurka
Kiwi
Även selleri, vitkål, tomater, svamp och rödlök bedömdes gynna humöret.
LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar
Kan leda till ändrade kostråd
Om forskarnas slutsatser stöds i ytterligare studier menar de att kostråd för optimal hälsa bör förespråka mer råa och oprocessade livsmedel.
Av Nina Törmark
Källa: The independent
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!