Ett av världens mest använda smärtläkemedel, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, visar en ny studie från Uppsala universitet.
Studien har genomförts på möss vid Uppsala universitet. Tio dagar gamla möss fick injektioner, en grupp med paracetamol och en med koksaltslösning. Efter två månader hade paracetamol-mössen sämre anpassning till nya miljöer och svårare att lära nya saker än jämförelsegruppen.
– Våra resultat bygger visserligen på djurförsök, men även andra studier pekar i samma riktning. Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger docent Henrik Viberg, forskare vid Institutionen för organismbiologi, Uppsala universitet till UNT.
Smärt- och ångesttester
I studien genomgick mössen också smärt- och ångesttester. De visade inga skillnader i smärtkänslighet eller ångestbenägenhet mellan ”paracetamolmöss” och kontrollmöss.
– Däremot hade möss som fått injektioner med paracetamol under hjärnans tillväxtspurt betydligt sämre smärtlindrande och ångestdämpande effekt av detta läkemedel senare i livet jämfört med kontrollmöss som först i vuxen ålder fick testa detta läkemedel, säger Henrik Viberg till tidningen.
Undvik under graviditet
Studien bör betraktas som en varningssignal och tas på allvar, enligt Läkemedelsverket.
– Under graviditeten gör kvinnan nog klokt i att i möjligaste mån undvika att ta smärtstillande medel över huvud taget, men det är ju lätt för mig som man att säga, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid verket, till SVD.
Paracetamol finns bland annat i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.
Av Emma V Larsson