Ny forskning bekräftar sambandet mellan D-vitaminbrist och bröstcancer.
D-vitaminbrist associeras med en ökad risk för bröstcancer – och tillräckliga D-vitaminnivåer associeras med bättre överlevnadschanser.
Studier indikerar bland annat att D-vitaminet kan bidra till att stoppa spridningen – genom att göra cellerna i bröstet ”smartare”.
Cancer är definierat som en sjukdom orsakad av okontrollerad delning av onormala celler i en del av kroppen. Forskare har länge haft teorin att vitamin D spelar en roll vid cancerutveckling, på grund av sin förmåga reglera celltillväxt.
Så hur ligger det till? Kurera gör ett djupdyk i ämnet.
► Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden
Spelar gynnsam roll
Den vetenskapliga litteraturen har länge stöttat D-vitaminets gynnsamma roll när det gäller att både överleva cancer och vara motståndskraftig gällande utveckling av cancer.
Många studier har visat att det finns ett samband bland annat mellan D-vitamin och bröstcancer. Kvinnor som har bröstcancer tenderar att ha låga nivåer av vitamin D.
Ytterligare forskning behövs för att klargöra exakt vilken roll vitaminet spelar när det kommer till bröstcancer. Även om det ser ut att luta åt ett visst håll.
Kopplingen mellan bröstcancer och D-vitamin
Forskare har funnit en potentiell mekanism som kan förklara förhållandet mellan D-vitamin och bröstcancer.
Vitamin D-receptorer finns på ytan av en cell där den får kemiska signaler. Genom att fästa sig till en receptor signalerar dessa kemiska signaler direkt till cellen att den ska göra någonting, till exempel att agera på ett visst sätt, dela sig eller dö.
► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan
Kan stoppa spridningen – och göra cellerna ”smartare”
Det finns vitamin D-receptorer i bröstvävnad och vitamin D kan binda sig till dessa receptorer. Detta kan göra att celler, som bland annat onkogener (gen som kan omvandla en normal cell till en cancercell), dör eller slutar växa – och det kan också stoppa cancercellerna från att sprida sig till andra delar av kroppen.
Av den anledningen tror man att D-vitamin kan bidra till att skydda mot bröstcancer, helt genom att göra cellerna i bröstet smartare.
► Läs också: Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer
Ökad risk för cancer vid låga D-vitaminnivåer
En ny studie, publicerad i tidskriften Breast Cancer Research and Treatment, fann att D-vitaminbrist var associerad med en ökad risk för bröstcancer hos asiatiska kvinnor.
I studien jämförde forskare D-vitaminnivåerna mellan 3 634 koreanska bröstcancerpatienter och 17 133 friska kontrollpersoner.
Forskarna fann att kvinnor med brist på vitamin D brist hade 27 procent ökad risk att utveckla bröstcancer jämfört med de kvinnor som hade tillräckliga D-vitaminnivåer. Detta samband skilde sig inte märkbart åt mellan kvinnor före och efter klimakteriet.
► Läs också: Dagligt D-vitamintillskott kan skydda mot demens
D-vitamin ger preventiv effekt
De koreanska forskarna drar slutsatsen:
”Med tanke på den ökade bördan av bröstcancer i Asien och den brist på studier som hittills undersökt sambandet mellan vitamin D och risken för bröstcancer hos asiatiska kvinnor, ger denna studie ett meningsfullt bevis för den potentiella, förebyggande effekten av D-vitamin när det gäller bröstcancer för just denna grupp.” [1]
► Läs också: Självmordsbenägna och deprimerade saknar D-vitamin
Vad säger forskningen i allmänhet om sambandet mellan D-vitamin och bröstcancer?
• … När det gäller att förhindra bröstcancer?
Svar: Vissa studier har genomförts som har funnit att kvinnor med låga nivåer av vitamin D är mer benägna att utveckla bröstcancer.
En nyligen genomförd genomgång av ett stort antal studier fann att äldre kvinnor (som genomgått klimakteriet) med låga nivåer av vitamin D hade en högre risk att utveckla bröstcancer jämfört med kvinnor (också efter klimakteriet) med höga nivåer av vitamin D. [2]
Andra studier har funnit vad som kallas ett ”dos-responssamband”, där det för varje förhöjd D-vitamin-nivå också kan ses ett samband med en minskning av risken för bröstcancer [3].
► Läs också: Därför bör du äta extra D-vitamin!
• … När det gäller behandling av bröstcancer?
Svar: Vissa studier har visat att det finns ett samband mellan D-vitaminnivåer och återfall i bröstcancer, tumörstorlek och död i bröstcancer.
Detta innebär att man genom att ha tillräckligt med D-vitamin kanske kan hjälpa till att hålla cancern i schack, det vill säga hindra den från att bli värre.
Faktum är att en nyss publicerad forskningsöversyn summerade det hela så här: ”En hög D-vitaminstatus är svagt förknippad med låg risk för bröstcancer, men starkt förknippad med bättre bröstcanceröverlevnad.” [4]
► Läs också – Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer
I en ännu senare översyn, fann forskarna att låga D-vitaminnivåerna var förenade med en tvåfaldigt ökad risk för återfall och dödlighet bland kvinnor med bröstcancer jämfört med bröstcancerpatienter med höga D-vitaminnivåer. [5]
I denna översyn avslutade författarna: ”Att upprätthålla en optimal 25 (OH) D-vitaminstatus vid diagnos och under det första årets uppföljningsperiod är viktigt för att förbättra bröstcancerpatienters överlevnad.”
Av Isabelle G Hedander
Källor:
[1] Park S., et al., Serum 25-hydroxyvitamin D-brist och ökad risk för bröstcancer hos koreanska kvinnor: en fall-kontrollstudie. Breast Cancer Research and Treatment, 2015.
[2] Bauer, S.R., Hankinson, S.E., Bertone-Johnson, E.R., et al. Plasma vitamin D levels, menopause, and risk of breast cancer: dose-response meta-analysis of prospective studies. Medicine 2013;92:123-131.
[3] Grant WB. 25-Hydroxyvitamin D and breast cancer, colorectal cancer, and colorectal adenomas: case–control versus nested case–control studies, Anticancer Res. 2015;35(2):1153-60.
[4] Kim Y, Je Y. Vitamin D intake, blood 25(OH)D levels, and breast cancer risk or mortality: a meta-analysis. Br J Cancer. 2014 May 27;110(11):2772-84. doi: 10.1038/bjc.2014.175. Epub 2014 Apr 8.
[5] Lim ST, Jeon YW, Suh YJ. Association between alterations in the serum 25-hydroxyvitamin d status during follow-up and breast cancer patient prognosis. Asian Pac J Cancer Prev. 2015;16(6):2507-13.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!