Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fotini Carlsson: “Vi behöver ständigt påminna oss om att kärleken finns”

Fotini Carlsson

Ålder: 39 år
Yrke: Journalist
Familj: Maken Olle Carlsson och fyra barn mellan 5 och 15 år.
Bor: Södermalm i Stockholm
Aktuell med: Verksamhetschef för Kontempel.
Mer info: Läs mer om Kontempel på organisationens hemsida, det går även att följa Kontempel på Facebook och filmade gudstjänster hittar du på Youtube. Mer om Olle Carlsson hittar du här.

Efter att många år kämpat i motvind i Katarina församling har prästen Olle Carlsson och en grupp eldsjälar startat Kontempel – en modern urban andlig rörelse med förgreningar ut i landet. En av eldsjälarna är Olles livskamrat Fotini Carlsson som är en starkt drivande kraft. Här berättar hon om sin syn på kyrkan, påsken och vårt behov av en andlig hemvist.

Prästen Olle Carlsson har vänt upp och ned på konventionerna i församlingsarbetet som kyrkoherde i Katarina kyrka i Stockholm – något som fick resultat. Såväl i form av en fullsatt kyrka som i utfrysning och hot om avkragning, efter att ha avgått med seger valde han emellertid slutligen att gå i pension. Men inte för att sluta jobba, utan för att istället tillsammans med bland andra hustrun Fotini Carlsson driva Kontempel, en andlig mötesplats utanför kyrkans snäva ramar där de kan utveckla och sprida bland annat Livsstegen. En metod som bygger på Anonyma alkoholister och 12-stegssrörelsen men som vänder sig till vad de kallar normalstörda – det vill säga de allra flesta. Och bidra till att stödja de kyrkor ute i landet som inspirerats av förändringsarbetet i Katarina kyrka och vill ta efter framgångskonceptet. Med sig har de välkända kulturpersonligheter som förra chefen för Stockholms stadsteater Anna Takanen och artisten Marie Bergman. Samt tunga namn från näringslivet som Gerhard Bley, Per Andelius och Joachim Berner.

 

I exil i den digitala sfären

Den nya rörelsen hann ha två fullsatta gudstjänster i den avkristnade Skeppsholmskyrkan. En kyrka det var tänkt att de successivt skulle ta i allt större besittning och driva även bland annat kulturella aktiviteter i. Men så kom det nya coronaviruset och i likhet med många andra verksamheter tvingas Kontempel flytta till den digitala sfären för att nå ut. Men kanske leder det till att de når fler än de ursprungligen hade tänkt. För även om det idag finns ett 100-tal livsstegsgrupper runt om i landet är Kontempel tänkt som en urban andlig rörelse med fäste i centrala Stockholm. På nätet har de potential att nå många fler och Olle är sedan länge känd av betydligt fler än Katarina kyrkas församlingsmedlemmar. Det är därför inte osannolikt att fler kommer flockas till de filmade gudstjänsterna som började sändas söndag 4 april på Kontempels youtube-kanal än i en fysisk kyrka.

 

 

Gemenskap är A och O

Fotini har arbetat sida vid sida med maken Olle de senaste åren. Tillsammans har de skrivit flera böcker, grundat Livsstegen och tillsammans med andra anställada i församlingen har de startat och drivit Katarina sociala företagande som hjälpt socialt utsatta att komma tillbaka till arbetslivet, få ett sammanhang och tillhöra en gemenskap. Och gemenskap är A och O för samtliga verksamheter, även Kontempel syftar till att skapa en gemenskap för de som lider av vad Olle brukar kalla den andliga hemlösheten. Och i en tid som denna har kanske fler än någonsin ett behov att hitta någonstans där de kan känna sig välkomna, precis som de är utan att bli dömda eller behöva passa in i några religiösa normer.

LÄS OCKSÅ: Professor Micael Dahlen: “Jag vill bli tusen år gammal”

 

Strider har satt sina spår

Fotini och jag möts i Paradisets servering på övervåningen på Brännkyrkagatan, några veckor innan butiken ska till att stänga, fast det vet vi inte då. Fotini är försiktig med orden och det märks att diverse strider satt sina spår, strider Olle skrivit om i sin senaste bok ”Kallad: Kamp och kärlek” där han bland annat berättar om vad de haft att kämpa mot.
– Det tolfte steget i både livsstegen och AA handlar om att ge vidare till andra, och för mig handlar det om att ge vidare, säger Fotini om varför de grundat Kontempel.
– Vi vill ta det vidare som vi byggt upp inom Katarina församling, många runt om i landet vill inspireras och lära sig.

LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

 

Vill dela med sig av sin kunskap

En viktig del av Kontempels uppgift är att bedriva utbildning för de som vill införa de olika aktiviteterna i sin egen församlings arbete, förklarar Fotini.
Områden som andra kyrkor kan tänkas vilja ta efter är Livsstegen för unga och det sociala företagandet som blivit en solskenshistoria i Katarina församling. Arbetet med att sprida kunskapen vidare ska bedrivas på konsultbasis men det krävs en del för att få ekonomin att gå runt och i dagsläget arbetar samtliga inblandade helt ideellt.
– Det är en utmaning men det tvingar oss samtidigt att vara relevanta.
Utöver utbildningsverksamheten vill de vara en mötesplats för människor som annars inte hittar till kyrkan.
– Det är en verksamhet med lägre tröskel än kyrkan men som även kyrkor kommer kunna driva inom ramen för sina verksamheter.

LÄS OCKSÅ: Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

 

Växte ur ramen för Katarina

Kontempel var från början tänkt att vara en del av arbetet i Katarina församling.
– Det hade jag trott och hoppats.
Men även om Fotini och Olle, tillsammans med lojala medarbetare och volontärer lyckats höja taket rejält fanns det ändå en gräns för vad som tolererades av församlingsrådet. Och här tog det helt enkelt stopp, men i efterhand tror Fotini att det snarare kan gynna arbetet.
– Vi får större frihet i hur vi utformar exempelvis gudstjänster säger Fotini.
Den populära Katarinamässan som drog fulla hus var och varannan söndag stod under mer eller mindre ständigt hot om att inte få fortsätta då den inte följde reglementet. Men lyckades tack vare sin popularitet få finnas kvar.
– Vi hoppas att det blir ännu bättre så här och att fler vågar komma som kanske inte skulle komma till kyrkan annars.
Och många dras till projektet som fortfarande är i sin linda, som förre ärkebiskopen KG Hammar och politikern och föredetta partiledaren Gudrun Schyman men även andra. På internationella kvinnodagen höll till exempel journalisten Alexandra Pascalidou en söndagsskola för vuxna.
– Vi ser oss som en andlig experimentverkstad på en kristen grund, säger Fotini som är spänd på vad som håller på att växa fram.
Miljöarbete är en annan viktig del av det arbete som Fotini bedrivit i Katarina församling och som hon tänker ta med till Skeppsholmen, där hon har planer på att börja anlägga odlingar.

 

Hittade hem i Allhelgonakyrkan

För Fotini var det ett 12-stegsprogram som gjorde att hon sökte sig till Allhelgonakyrkan där det hela en gång startade. ACOA är ett program för anhöriga till missbrukare, personer som vuxit upp med missbrukande föräldrar eller under andra dysfunktionella förhållanden och som påverkas av det i sitt liv och sina relationer. Hon är utbildad journalist med ett förflutet som bland annat barnskådespelare och stark förankring i kulturlivet. Hon arbetade inom media och var ensamstående med två barn när hon hittade hem till Allhelgonakyrkan och så småningom till Olle. Idag är de gifta och har sonen Levi tillsammans, dessutom har båda med sig barn från tidigare förhållanden.

 

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Ett komplement för de som vill ha förändring

Även om verksamheten inte kommer bedrivas inom ramen för Katarina kyrka som planerat är Kontempel en fristående del av Svenska Kyrkan enligt Fotini. Olle Carlsson är fortfarande präst och står under biskopens tillsyn, och många andra präster är knutna till Kontempel förklarar Fotini när jag frågar om hon tror att kyrkor kommer våga ha med dem att göra nu när de står helt fria.
– Kontempel är ett komplement där de som vill ha förändring inom kyrkan ska kunna mötas och hämta kraft, säger hon.
Samtidigt som den självständiga hållningen öppnar upp för andra sammanhang som skolor och frikyrkor som annars kanske inte hade vågat närma sig tror Fotini.

Håller mässor on-line

Nu påverkas emellertid planerna starkt av covid-19 och nyligen tvingades man ställa in en planerad utbildning för nya livsstegsledare, men i likhet med många andra är Kontempel snabba att tänka om. Till en början sände de mässa on-line, följt av att Olle läst ur sin bok ”Just idag: 365 tankar för sinnesro”. Nyligen sände de sin första förinspelade gudstjänst med musik av bland andra Marie Bergman och påskhelgen bjuder på ett fullmatat virtuellt program som går att följa på Facebook. Hur framtiden ser ut är det svårt att sia om i nuläget men Fotini hyser goda förhoppningar om att satsningen ska fortsätta utvecklas och växa – till en början i ett mer digitalt format tills det är tryggt att återigen börja ses i större grupper.

 

Påskens budskap viktigt för Fotini

Så här i påsktider blir alla oavsett tro påminda om berättelsen om Jesu död och uppståndelse. En berättelse som har stor betydelse för Fotini.
– Vi behöver ständigt påminna oss om att kärleken finns, att den bor inom oss och i allt utanför oss. Att den är störst av allt. Jesus visar oss under påsktiden Gud och kärlekens enorma kraft att återuppstå mot alla odds. När vi nästan gett upp hoppet. Från maktlöshet och förtvivlan till den stora triumfen, uppståndelsen.
Kontempels värdegrund är djupt förankrad i berättelsen om Jesus förklarar Fotini. Och hon tror att kyrkan behövs mer än någonsin och för fler än de redan invigda.
– Sverige är ett land där väldigt många upplever sig ofrivilligt ensamma och där den psykiska ohälsan är en av de främsta dödsorsakerna bland unga människor.
En existentiell mötesplats med riktigt högt i tak är därför av allra högsta prioritet idag menar Fotini.
– Det är det vi vill skapa med Kontempel.

Av Nina Törmark


Fotini Carlsson

Ålder: 39 år
Yrke: Journalist
Familj: Maken Olle Carlsson och fyra barn mellan 5 och 15 år.
Bor: Södermalm i Stockholm
Aktuell med: Verksamhetschef för Kontempel.
Mer info: Läs mer om Kontempel på organisationens hemsida, det går även att följa Kontempel på Facebook och filmade gudstjänster hittar du på Youtube. Mer om Olle Carlsson hittar du här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

 

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

 

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

 

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.