Annons

Frihet och spontanitet ger mer valuta åt fritiden

Hösten närmar sig med stormsteg och med den knackar vardagen på dörren. Rutiner, planering och schemaläggning kommer som ett brev på posten. Forskarna menar dock att det finns ett värde i att låta fritid vara just fri tid tid.

Redaktionen

21 september, 2018
Frihet och spontanitet ger mer valuta åt fritiden
Dela inlägget

Hösten närmar sig med stormsteg och med den knackar vardagen på dörren. Rutiner, planering och schemaläggning kommer som ett brev på posten. Forskarna menar dock att det finns ett värde i att låta fritid vara just fri tid tid.

Många lever idag ett hektiskt liv där skola, jobb, hämtning, lämning, middagar och sociala evenemang behöver jongleras och struktureras till max. Rädslan för att inte hinna med att ha kul, träna och bara vara gör att även fritiden och dess aktiviteter allt oftare schemaläggs.

Vi planerar vår fritid
I en artikel publicerad i Journal of Marketing Research presenterar forskare från Ohio State University (OSU) och Rutgers Business School (RBS) resultatet från en granskning om hur vi tenderar att göra våra fritidsaktiviteter till planerade händelser. I artikeln jämförs upplevelsen av den inrutade fritiden med känslan av spontana, eller mer löst planerade aktiviteter.

Schemaläggning dödar spontaniteten
En av författarna Selin A. Malkoc, professor vid OSU, menar på att fenomenet att planera det mesta av den lediga tiden är kulturell. Hon förklarar att den moderna människan i vår del av världen lägger så högt värde på prestation att tillfredsställelsen kommer i andra hand. I strävan att göra fritiden så produktiv och meningsfull som möjligt, gör vi allt mer, men trivs allt mindre. I artikeln som bygger på en avhandling, skriven av Malkoc, rapporteras om 13 separata studier som alla tittat på hur schemaläggning av fritidsaktiviteter påverkar hur vi tänker på och upplever dem.

LÄS OCKSÅ: Låt inte glädjen regna bort

Annons

Och gör aktiviteten till en ”syssla”
I en av studierna blev hälften av deltagarna ombedda att planera in att träffa en vän två dagar senare för att äta frozen yoghurt. Den andra hälften skulle spontant bestämma sig för att möta upp en vän för samma aktivitet. Resultatet blev att de som planerade för träffen bedömde aktiviteten mer som ett ”engagemang” eller ”syssla” än de som spontan träffades.

Resultaten i övriga studier vittnade om liknande känslor och visade på att aktiviteter som planerats ofta upplevdes som ”en uppgift” att utföra, precis som andra uppdrag inskrivna i kalendern. Att schemalägga roliga aktiviteter har alltså visat sig ge dem en karaktär av att vara något att bocka av från att-göra-listan istället för att förknippas med enbart glädje.

LÄS OCKSÅ: “Lev ett liv i värdighet och grace”

Lösningen heter ”grov planering”
I dagens hektiska samhälle kan det tyckas svårt att få till spontana aktiviteter och träffar eftersom många har ett späckat schema. Maloc menar att ”grov-planering” kan vara lösningen på hur spontaniteten skulle kunna öka och aktiviteter ändå skulle kunna vara praktiskt genomförbara. Genom att exempelvis planera att mötas för att träna, men inte bestämma exakt tidpunkt och aktivitet långt i förväg, så kan känslan av att vara låst minska och tillfredsställelsen öka.

LÄS OCKSÅ; ”Att tom-glo borde stå på allas bucket list”

Annons

Det behöver inte vara så svårt
Självfallet är det inte enkelt att bryta mönster men även små förändringar kan ge märkbara resultat. Att börja smått med att bjuda in till mer spontana aktiviteter kan räcka gott. Nästa gång andan faller på att ta en promenad, fråga en vän om denne vill hänga på. Eller när ni ses i affären en vanlig torsdag, bjud in till att laga en enkel gemensam vardagsmiddag, trots ostädat hus och överfull tvättkorg.

Testa att släppa lite på prestigen, våga improvisera och vara lite mer spontan. Det behöver inte vara krångligt eller komplicerat och kan ge en ny guldkant åt tillvaron.

Av Linda Fång
Gästskribent på Kurera, studerar till kost- och näringsrådgivare

Källa: Journal of Marketing Research och zmescience

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons