Visste du att så lite som en extra portion av frukt och grönsaker per dag snabbt kan bidra till inte bara bättre fysisk hälsa – utan även till ett bättre humör och ökat psykiskt välmående? Det visar en stor brittisk studie.
Forskare vid universiteten i Leeds och York i Storbritannien analyserat data från mer än 40 000 personer i en studie som de vitsigt nog valt att kalla ”Lettuce be happy”.
Tydligt positivt samband
Forskarna undersökte om de kunde se ett samband mellan förändringar i frukt- och grönsakskonsumtionen och förändringar i det psykiska välbefinnandet. Och analyserna visade på en tydlig koppling mellan mängden frukt och grönt och deltagarnas mentala välbefinnande. Resultaten visar att så lite som en extra portion frukt eller grönsaker om dagen kan ha lika god inverkan på humöret som att motionera mer.
LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression
Styrker resultaten av tidigare forskning
Det är vid det här laget en mer eller mindre vedertagen sanning att vår kropp mår bra av att vi äter mer frukt och grönsaker. Men nu visar alltså forskning att det även kan ha positiv effekt på vårt psykiska mående. Forskningen bygger på tidigare studier från Australien och Nya Zeeland som nu blivit stärkta av denna betydligt mer omfattande brittiska studie.
Även om man behöver göra fler studier för att kunna bevisa direkt orsak och verkan talar resultaten sitt tydliga språk. De som äter mer frukt och grönt rapporterar en högre grad av psykiskt välbefinnande och livstillfredsställelse än de som äter mindre. Något som gör att forskarna anser att det nu finns samlade bevis för de psykologiska fördelarna.
LÄS OCKSÅ: Kan viss kost och träning skydda mot demens för de med typ 2 diabetes?
Ger både god fysisk och psykisk hälsa
Många britter kommer inte upp i det rekommenderade intaget av frukt och grönt. Så att uppmuntra till bättre matvanor skulle i långa loppet inte bara gynna den fysiska hälsan – det kan också leda till en förhållandevis snabb förbättring av det psykiska välbefinnandet, enligt forskarna. I studien justerade de för andra faktorer som kan påverka måendet. Såsom ålder, utbildning, inkomst, civilstånd, anställningsstatus, livsstil och hälsa i övrigt, samt intag av andra livsmedel som bröd och mejeriprodukter.
Källa: University of Leeds
Av Carolina Eriksson