Frukt och grönt har en positiv inverkan på humöret

En ny stor brittisk studie visar att så lite som en portion extra av frukt och grönsaker snabbt kan bidra till ett bättre humör och ökat psykiskt välmående.

Det är forskare vid universiteten i Leeds och York i Storbritannien som analyserat data från mer än 40 000 personer i en studie som de valt att kalla "Lettuce be happy".

Tydligt positivt samband
Forskarna undersökte om de kunde se ett samband mellan förändringar i frukt- och grönsakskonsumtionen och förändringar i det psykiska välbefinnandet. Och analyserna visade på en tydlig koppling mellan mängden frukt och grönt som konsumeras och deltagarnas mentala välbefinnande.

Resultaten visar att så lite som en extra portion frukt eller grönsaker om dagen kan ha lika god inverkan på humöret som att motionera mer.

LÄS OCKSÅ: Probiotika och kostomläggning – hjälp vid depression

Styrker resultaten av tidigare forskning
Det är vid det här laget en mer eller mindre vedertagen sanning att vår kropp mår bra av att vi äter mer frukt och grönsaker men nu visar alltså forskning att det även kan ha positiv effekt på vårt psykiska mående. Forskningen bygger på tidigare studier från Australien och Nya Zeeland som nu styrks av denna betydligt mer omfattande brittiska studie.

 

LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa hos män

Resultaten talar sitt tydliga språk
Även om fler studier behövs för att kunna bevisa direkt orsak och verkan talar resultaten enligt forskarna sitt tydliga språk. De som äter mer frukt och grönt rapporterar en högre grad av psykiskt välbefinnande och livstillfredsställelse än de som äter mindre. Något som gör att forskarna anser att det nu finns samlade bevis för de psykologiska fördelarna.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Uppmuntra till mer frukt och grönt
Många britter kommer inte upp i det rekommenderade intaget av frukt och grönt och att uppmuntra till bättre matvanor skulle enligt forskarna gynna inte bara den fysiska hälsan i långa loppet utan kan också leda till en förhållandevis snabb förbättring av det psykiska välbefinnandet. I studien justerade de för andra faktorer som kan påverka måendet såsom ålder, utbildning, inkomst, civilstånd, anställningsstatus, livsstil och hälsa i övrigt, samt  intag av andra livsmedel som bröd och mejeriprodukter.

I studien justerade forskarna för andra faktorer som kan påverka måendet såsom ålder, utbildning, inkomst, civilstånd, anställningsstatus, livsstil och hälsa i övrigt, samt konsumtion av andra livsmedel som bröd eller mejeriprodukter.

Av redaktionen

Källa: Leeds university


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.