Annons

Frusen och kall? Det här kan det bero på!

Det är inte alltid dåliga kläder som gör att du blir frusen och kall nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla. Låg tolerans mot kyla kan bero på såväl näringsbrister som underliggande sjukdomar.

Redaktionen

9 november, 2024
Ung mörkhyad kvinna i mössa och stickad tröja håller upp halsduk över halva ansiktet
Dela inlägget

Att du blir frusen kan vara kroppens sätt att signalera att det finns obalanser i kroppen, men även att det finns sjukdomar som gör att vi fryser mer än normalt.

Här är 12 skäl till att du kan bli frusen och kall

1. Blodbrist

Anemi är brist på röda blodkroppar kan göra att du känner dig frusen. Då finns det inte tillräckligt med blodkroppar för att förse kroppen med en tillräcklig mängd syre. Symtom som yrsel, trötthet, andnöd och svaghet kan uppstå.

2. Hypotyreos

Underfunktion i sköldkörteln gör att den inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner. Ett av symtomen är just att man blir frusen. Men symtomen för hypotyreos är flera, och det är vanligt med trötthet, värk i leder, torr hy, viktuppgång, förstoppning och minnesproblem.

3. Raynauds fenomen

Raynauds gör att blodkärlen överreagerar mot kyla eller stress. Det innebär att blodkärlen drar ihop sig och stryper blodflödet till fingrar eller tår. Tillståndet kan pågå under några minuter och upp till någon timme. Fingrarna eller tårna blir då vita eller blå på grund av dålig cirkulation. När blodflödet återvänder kan det orsaka stickningar eller smärta i området.

4. Njursjukdom

Om njurarna belastas hårt och bygger upp avfall och slaggprodukter som njurarna inte orkar filtrera bort kan kroppstemperaturen sänkas. Högt blodtryck och diabetes kan orsaka njurproblem. Det finns även en koppling mellan blodbrist och njursjukdom, vilket i sin tur kan orsaka frusenhet. Men om njurproblem beahandlas lindras oftast frusenheten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Bättre blodcirkulation med Ginkgo Biloba

5. Diabetes typ 2

Personer med diabetes typ 2, har ibland anemi och problem med njurar och cirkulation. Allt detta kan leda till frusenhet. Diabetes kan även skada nerver vilket också kan göra dig frusen. Försökt se till att ha dina blodsockernivåerna under kontroll.

6. Perifer artärsjukdom

Perifer artärsjukdom är när förträngningar i artärerna som orsakar försämrad cirkulation i exempelvis ett ben eller en arm. Det gör att armen eller benet inte får tillräckligt med blod. Resultatet blir att armen eller benet är kallare än det andra och du kan även uppleva smärta och svaghet.

7. Ätstörningar

Anorexi är en ätstörning som orsaker att förändrat ätbeteende och förhållningssätt till mat. Strikt begränsat kaloriintag leder till minskat kroppsfett, och den bristen på gör att man får svårare att hålla värmen och får lättare kalla händer och fötter.

8. Influensa

Influensa orsakas av ett virus som påverkar hela kroppen. Vid influensa är det vanligt med feber, som är kroppens sätt att försöka besegra viruset. Frusenhet och frossa är vanligt vid feber.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ja tack till mer energi och lust i vardagen

9. Brist på vitamin B12

Brist på B12 kan ge blodbrist och då fryser man. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som ägg, fisk, kött och kyckling. Även om du får i dig tillräckligt med vitamin B12 via kosten kan du ändå ha brist på vitaminet om du har svårigheter att ta upp det via mag-tarmkanalen.

10. Järnbrist

Om du inte får i dig tillräckligt med näring kan du utveckla blodbristanemi vilket leder till frusenhet. Järnbrist kan orsakas av dålig kost, blodförlust, för hård träning, rikliga menstruationer eller brister i kroppens förmåga att ta upp järn. Järn finns framför allt i rött kött, men även fisk och kyckling samt bönor och gröna bladgrönsaker.

11. Läkemedelsbiverkningar

Vissa läkemedel kan ge biverkningar som frusenhet. Ett exempel är betablockerare som blockerar effekten av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. Det gör att hjärtat jobbar långsammare och effektivare vilket i sin tur sänker blodtrycket och gör att risken för hjärtinfarkt och stroke minskar.

12. Alkohol

Att dricka alkohol förändrar blodcirkulationen och gör att du känner dig varmare genom att mer blod släpps ut till ytliga blodkärl. När blod transporteras till mer ytliga kärl minskar blodflödet till bålen och kroppstemperaturen minskar. Alkohol hämmar också delar i hjärnan som har hand om regleringen av kroppstemperaturen vilket kan göra att du känner dig varmare än vad du egentligen är och att du faktiskt riskerar att förfrysa dig.

Av Inger Palm

Källa: WebMD

Annons