I århundraden har människor använt örter, rötter och blommor för deras läkande och stärkande egenskaper. Idag har denna uråldriga kunskap fått nytt liv genom funktionste – en hälsotrend som tar tillvara på naturens apotek för att främja både fysiskt och mentalt välmående.
Men vad är det egentligen som skiljer funktionsteer från de traditionella som svart eller grönt? Jo, en hel del faktiskt, om man frågar Danelle Bosman som är legitimerad homeopat och butikschef på Örtagubben, en hälsokedja som specialiserar sig på växtbaserade produkter av medicinsk kvalitet.
Funktionste så mycket mer än en varm dryck
Hennes ofta långa dagar i butiken handlar mycket om just funktionste.
– Hela min dag är tetid och vi har ju ett brett sortiment av våra egna blandningar. Jag tar en kopp kaffe först på morgonen och efter det är det örtte och vatten för resten av dagen. Under min arbetsdag dricker jag ofta Rooibos, citronmeliss eller ringblomma. På kvällen föredrar jag något med avslappnande egenskaper som kamomill, som jag njuter av den sista timmen innan jag lägger mig.
Och med det sagt har hon redan svarat på frågan om vad skillnaden är mot vanligt te. För det handlar om så mycket mer än bara en värmande dryck. Örterna i de olika funktionella tesorterna har en specifik funktion, oavsett om det är att hjälpa till att stärka immunförsvaret eller stötta hormonbalansen. Och skillnaden mot ett vanligt te ligger också i doseringen.
– Funktionsteer kan ses som ett slags flytande tillskott, med en mycket högre nivå av aktiva ingredienser än vad du skulle hitta i vanliga teer, berättar Danelle.
LÄS OCKSÅ: Örter med läkande effekt
Tre i topp – stress, sömn och matsmältning
När det gäller vilka funktionsteer som är mest efterfrågade just nu ser Danelle ett tydligt mönster.
– De tre största områdena våra kunder vill ha hjälp med är stress, sömn och matsmältning. Det speglar en allt starkare önskan hos människor att hitta naturliga lösningar utan biverkningar. I en värld där många känner sig stressade och överbelastade erbjuder örterna ett skonsamt och hållbart sätt att återställa kroppens balans.
Vårt ökande intresse för naturliga produkter är ingen tillfällighet menar Danelle.
– Vi ser en bred rörelse bort från kemikalier – inte bara inom hälsa, utan även inom hudvård, rengöring och livsmedel. Vi vill bort från ämnen som är hårda för kroppen och välja det naturliga – både för vår egen skull och för miljön, säger hon.
För många är funktionste därför mer än bara en hälsoprodukt – det är en livsstil. En ritual för återhämtning, balans och närvaro.
LÄS OCKSÅ: Drick dina örter – njut av ett te som gör gott
Flera kraftfulla örter i funktionste
Om Danelle skulle räkna upp alla örter hon känner till och deras läkande egenskaper skulle det ta timmar, om inte dagar. Men när hon får välja de hon arbetar med mest så är det följande som kvalar in på topp 5:
Citronmeliss – stödjer binjurefunktion och hjälper kroppen att hantera stress.
Kamomill – avslappnande, kramplösande och sömnfrämjande.
Salvia – hormonreglerande och immunstärkande, särskilt för kvinnor.
Eukalyptus – öppnande och lugnande för luftvägarna.
Lindblom – lugnande, särskilt vid säsongsallergier.
– Citronmeliss och lindblom är mina personliga favoriter, säger Danelle. De doftar underbart, smakar milt och ger ett fantastiskt lugn under stressiga perioder.
Uråldriga konsten att blanda funktionste rätt
Att sätta samman ett effektivt funktionste är inget man gör på måfå – det är en balansakt mellan tradition, kunskap och växtkemi.
– Alla teer i vårt egna funktionella tesortiment är baserade på recept som har använts i 100-tals år. Det är kunskap som har gått i arv från generation till generation och deras effektivitet har varit väl dokumenterad under denna tid..
För nybörjare rekommenderar hon att börja med färdigblandade teer. Vissa örter kan nämligen förstärka eller försvaga varandras effekt – och i vissa fall bör de undvikas helt.
– Om du är gravid, ammar eller har ett allvarligt hälsotillstånd bör du alltid rådfråga en professionell om din situation.
För den som vill utforska i funktionsteerna på ett djupare tipsar Danelle om att börja ta reda på vad du har för behov.
– Om du till exempel ofta känner dig uppblåst efter maten kanske du ska testa ett matsmältningsfrämjande te med fänkål eller pepparmynta. Om du har svårt att sova, ett te med kamomill, lavendel eller citronmeliss.
Men för att få bästa möjliga effekt gäller det att låta teet dra ordentligt.
– För att de aktiva ämnena ska frigöras behöver det stå minst fem, gärna tio minuter.
Teer som har immunstärkande eller antibakteriell funktion behöver tas 2 – 3 gånger om dagen för att få önskad effekt. Självklart bör allt som har en sömnframkallande effekt endast tas på kvällen.
Te som ritual – en stund för dig själv
Mer än något annat är te enligt Danelle en möjlighet att skapa utrymme för sig själv. Att man gör tedrickandet till en stund av stillhet, reflektion och njutning.
– Ta tillvara på teets rituella kraft. Servera det i en vacker kopp, sitt ner en stund och låt telefonen vara. Bara smaka, dofta, andas.
LÄS OCKSÅ: 12 örter för kvinnors hälsa och välbefinnande
Viktigt att tänka på!
Vid graviditet, amning eller allvarliga hälsotillstånd bör du alltid rådgöra med en kvalificerad hälsoexpert innan du använder produkter med funktionella ingredienser. Rosenrot bör undvikas av personer som har utmattning och bör aldrig användas mer än tre veckor i sträck, även av dem som inte har några hälsoproblem.
Lakrits är visserligen mycket bra mot ångest och stress, men det driver också upp blodtrycket. Även personer med regelbundet blodtryck behöver vara försiktiga med hur mycket de får i sig och alla med högt blodtryck behöver undvika det helt.
Välj funktionste efter dina behov:
- Matsmältning
Korianderfrukt, kumminfrukt, kronärtskocksblad, zink
Främjar matsmältning, minskar uppblåsthet och gaser. Stödjer enzymfunktion och gallproduktion. Zink bidrar till en frisk tarmmiljö. - Luftvägar
Eukalyptusblad, lakrits, gullris, läkemalvablad, fläder
Lindrar trängsel, irriterade slemhinnor och hosta. Stödjer immunförsvar och säsongsrelaterade luftvägsproblem. - Immunförsvar
Echinaceablomma, fläderbär, lakritsrot
Stärker kroppens försvar mot infektioner. Antivirala och antiinflammatoriska egenskaper, särskilt användbart vid förkylningstider. - Hals & svalg
Kamomill, ingefära, lindblom, timjan
Lugnar halsirritation och underlättar sväljning. Har antimikrobiella och cirkulationsstödjande effekter. - Balans Man
Mjölkört, fermenterat mjölkörtsblad, zink
Stödjer prostata, urinvägar och testosteronnivåer. Fermenteringen ökar upptaget av aktiva ämnen. - Balans Kvinna
Citronmeliss, fänkål, salvia
Främjar hormonell balans, minskar humörsvängningar och klimakteriebesvär. Fänkål innehåller fytoöstrogener, salvia reglerar svettningar.

Om Danelle Bosman:
Jag kommer ursprungligen från Sydafrika och växte upp i ett hem som trodde på naturmedicin som ett första tillvägagångssätt och konventionell medicin endast som en nödsituation. Jag är certifierad homeopat och älskar att se de positiva resultaten av naturmedicin hos dem jag arbetar med. Min man och jag flyttade till Sverige för 3 år sedan och jag har arbetat för Örtagubben i 2,5 år nu.
Ålder: 38
Bor: Kungsängen, Stockholm
Familj: Gift
Yrke: Homeopat / Butiks- och Webbshopchef på Örtagubben AB