Annons

Fyll på med näringsämnen från nässlan

Superfoods behöver inte komma långt bortifrån, tvärtom. Många gånger finns de runt knuten – vanliga brännässlor är nyttigheter av rang och växer vilt i vår närmiljö.

Redaktionen

6 maj, 2018
Fyll på med näringsämnen från nässlan
Dela inlägget

Superfoods behöver inte komma långt bortifrån, tvärtom. Många gånger finns de runt knuten – vanliga brännässlor är nyttigheter av rang och växer vilt i vår närmiljö.

Nässlor ska plockas medan de är späda, då innehåller de som allra mest näring. Nässlan är en mångsidig och näringsrik växt som kan användas till mycket, till exempel den klassiska soppan men även i gröna smoothies och som te. Nässlor innehåller bland annat vitamin A, C och de flesta viktiga mineraler. Nässla innehåller mycket järn, vilket är särskilt bra för kvinnor i fertil ålder.

LÄS OCKSÅ: Raw pasta med nässelpesto

Basar kroppen

Kureras näringsexpert Zarah Öberg menar att nässla är bra för att basa kroppen, då nässlan är alkalisk. Nässlor blockerar också bildning av hormonet DHT (dihydrotestosteron) som kommer från mannens testosteron och kan orsaka skallighet, något nässlor alltså kan bidra till att motverka.

LÄS OCKSÅ: 19 vilda och ätbara växter du ska plocka nu

Annons

Kureras näringsexpert Zarah Öberg närbild
Zarah Öberg.

Inflammationshämmande egenskaper

Nässlan kan även motverka tarmsjukdomar, enligt Zarah Öberg och hon tipsar den som har tendens till tarmproblem att strö torkad nässla över gröten eller filen, göra soppa på bladen eller att dricka som te. Nässla är dessutom vätskedrivanda och bra vid urinvägsbesvär.
Zarah rekommenderar att man förväller och fryser in eller torkar bladen för att få tillgång till nässlor året om. Nässelpulver och nässelte finns annars att köpa på de flesta hälsokostbutiker.

LÄS OCKSÅ: Recept på god och nyttig nässelglass

Nässla kan användas som grund i maträtter, byt till exempel ut spenat eller andra gröna grönsaker i varma rätter mot nässlor tipsar Zara som även gärna har nässla i fotbadet.

Gör din egen växtgödning

Nässlan skyddar mot skadeinsekter och är med sin höga näringshalt ett ypperligt naturligt gödsel enligt Zara som här delar med sig av sitt recept på växtgödning:
Lägg nässlor i en stor hink eller skål, fyll på med vatten så att bladen täcks helt. Låt blandningen stå i rumstemperatur ett par dagar och späd sedan med lika mycket vatten till. Ta en del nässelvatten och fem delar vatten för att använda som gödselmedel. Det mineralrika nässelvattnet fungerar som gödning, på samma sätt som många växttillskott för växter.

Av redaktionen

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Nässla heter urtica dioeca på latin och är en ört som växer i hela Norden. Nässla kan plockas hela sommaren och användas som torkad under vintertid. Akta dig emellertid för de små brännhåren, där finns en körtel med gift som aktiveras när du rör vid brännässlan. Ämnet innehåller histamin och serotonin vilket påminner om det gift som vi får från myggan och getingen. Den som är överkänslig mot histamin bör använda handskar för att slippa allergiska reaktioner. Giftet utgör ett skydd för växten som ska hindra djur från att äta upp dem. Använd gärna handskar, sax och/eller en liten kniv när du plockar. Om du trots allt bränner dig så lägg skivad gurka på huden. Det gör att den brännande känslan minskar snabbare. Även grodblad kan används för att lägga på den brända huden.
Källa: ZaraÖberg

Annons