Det finns mycket gott att ha i smoothien. Men – något du inte får missa är dessa fyra favoriter. Ur en rent näringsmässig synvinkel slår de det mesta.
Gör smoothie till en daglig vana. Det är gott, mättande och väldigt näringsrikt – utan att behöva vara särskilt energirikt. Om du baserar din smoothie på bär, frukt, gröna blad eller pulver och nötmjölk – eller annat – är upp till dig. Varför fastna i ett hjulspår – variera dina smoothies!
I nedan artikellänkar får du några bra tips:
• 10 hälsobomber som är perfekta i din smoothie!
• Fyra recept på goda smoothies
• Sunset smoothie
• Bärboosta din smoothie!
• Så lyckas du med smoothien
Resterande fyra tips kommer här
Moringa
Moringa är lite av en nykomling i de svenska hyllorna men har länge använts i andra delar av världen. Den är bland annat rik på antioxidanter, protein, växtfibrer, A-vitamin, kalium, kalcium och C-vitamin. Moringa kan förbättra matsmältningen, skydda mage och tarm från irritation, stärka immunförsvaret och motverka trötthet. Vissa studier tyder även på att moringa kan ha viss antibiotisk effekt.
Spirulina
Spirulina är ett torkat algpulver som är sprängfyllt med näring. Det har en hög proteinhalt på ungefär 60 procent och innehåller även mycket vitamin B12 vilket gör det till ett utmärkt tillskott för vegetarianer och veganer. Utöver protein och B12 så innehåller det järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium, zink, B-vitaminer, C-vitamin och E-vitamin. Många upplever att de blir piggare och får mer energi när de äter spirulina.
Matcha
Matcha är hela, torkade och fint pulveriserade gröna teblad som oftast blandas med hett vatten men även går att använda i smoothies. Matcha har alla de välgörande effekterna av grönt te men i mycket större mängd. Matcha är både avstressande och uppiggande eftersom det innehåller L-teanin och koffein. L-teanin lugnar ned kropp och psyke och ökar koncentrationen, koffein ökar energin och orken. En oslagbar kombination!
Hampa
Hampa anses vara en av de absolut bästa vegetabiliska proteinkällorna och är förutom proteinrik dessutom rik på omega-fettsyror. Hampa har till och med en optimal fördelning mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Odlingen av hampa är miljövänlig eftersom plantorna är mycket tåliga och inga bekämpningsmedel behövs. Odlingsmarkerna och vattnet där man odlat lika rent före som efter odling. Hampa innehåller även vitaminer, enzymer och mineraler och är naturligt glutenfritt.
Samtliga finns att köpa som pulver i hälsofackhandeln.
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!