Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.
När du lyfter upp armen i horisontalt läge och det hänger lös slapp hud i överarmen så brukar man lite skämtsamt kalla detta för gäddhäng. Att huden börjat hänga beror på flera olika saker. Hudens spänst minskar när man blir äldre, om du går upp vikt och om du tappar i muskelmassa kan huden bli slapp. Huden kan också förändras av dålig kost, stress och vanligt är att huden blir lös om du gått ner i vikt alldeles för snabbt.
En del bryr sig inte om det här alls, medan andra gärna vill bli av med så mycket gäddhäng som det bara går. Men är det möjligt, Monika Björn? Och hur ska man då bära sig åt?
– Först skulle jag vilja säga att vi kvinnor är för snabba att benämna olika kroppsdelar på ett mindre smickrande sätt, vilket är synd. Att se kroppen som en helhet och vara mer intresserade av vad den kan utföra tycker jag är bättre och att vi ska göra det bästa med de förutsättningar vi har. Vi behöver acceptera att kroppen förändras av olika yttre faktorer, men vi kan med motion och bra kost påverka våra liv och våra kroppar enormt mycket, säger Monika.
LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Få vet vilken träning kvinnor över 40 behöver”
Mindre muskelmassa
Hon tycker att vi ska sätta på oss våra kritiska glasögon på rätt sätt, och först fråga oss hur viktigt är det här? Är det ett problem och vad kan jag i sådana fall göra åt saken?
– Kommer du fram till att du tycker att det är ett problem att huden är för slapp i underarmen, ja, då finns det förstås flera saker du kan göra.
Det är viktigt att känna till att om du vill förändra en redan slapp hud – då är det svårare. Men planerar du att gå ner i vikt, så gör det långsamt och träna under tiden, för du hänger din hud med, förklarar Monika.
– Vi kvinnor är naturligt starka i underkroppen eftersom vi biologiskt är skapta att bära en graviditet. Kvinnor är vanligtvis inte naturligt inte starka i överkroppen och behöver alltså träna styrketräning för att undvika skador och exempelvis benskörhet, säger Monika.
När vi blir äldre minskar muskelmassan och muskelstyrka hos både män och kvinnor. Kvinnor har mindre muskler än män och har därför tuffare förutsättningar.
LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner
Stress- och tröstäter
Sömnproblem och hormonbalans i klimakteriet gör att muskelmassan snabbt går förlorad – om du inte tränar. Men tränar du och äter näringsrik mat bromsas förloppet upp. En del kvinnor stressäter och tröstäter också under menopaus, så det finns många yttre faktorer som påverkar.
– Att endast träna konditionsträning hjälper inte, du behöver träna styrka. Tränar du för ensidigt och dessutom försöker banta och redan har en stressad livsstil, då bryter du bara ner musklerna i stället för fettet. Om du går ner tio-tolv kilo i vätska och muskler får du en pommes frites effekt, det vill säga du blir smal men har inga muskler att fylla ut med. Det ger en slapp hud som är svårare att åtgärda, förklarar Monika.
Nyckeln till framgång är alltså: Vill du gå ner i vikt, låt det ta tid, ät bra och träna styrketräning samtidigt. Då hinner huden dra ihop sig under tiden, och du formar om din kropp istället.
– Det viktigt att poängtera att det inte går att punktförbränna fett, även om de flesta känner till detta. Men muskler ger högre densitet än fett och upplevs därför som bättre utfyllnad.
LÄS OCKSÅ: Kureras expert Monika Björn visar yogaövningar vid PMS
Olika rörelser
Det finns generellt två rörelsesätt att bygga muskler på armar och överkropp och det är via press och drag. Press är när du pressar något ifrån dig, ett exempel på övning hemma är armhävningar som kan anpassas så att alla kan göra övningen. Allt från att pressa mot en vägg till den jobbigaste varianten – på tå mot golvet.
Den andra rörelsen är drag. Då drar du kroppen mot något. Rodd är ett bra exempel eller om du använder gummiband.
– Har du hantlar eller kettlebells hemma kan du använda dom i olika vinklar och variera gärna övningarna och öka repetitionerna när du blir starkare.
– Från 50 år och framåt är det extra noga att tänka på att i möjligaste mån nudda golvet varje dag, samt sträcka armarna över huvudet. Det kan vara allt ifrån att stå i plankan till hundens yogaposition. Det är viktigt att belasta händer, handleder och axlar varje dag och att regelbundet sträcka armarna över huvudet utan eller med vikt så att du bevarar din rörlighet och din styrka. Och att hänga i en stång ger bra belastning för axlar, armar och handleder. Det gör du för att undvika smärta och reumatiska problem, säger Monika.
Och nu när du startar får du ha tålamod. Om du tränar tre gånger i veckan kommer du att känna effekt efter fyra till sex veckor. Det synliga resultatet kommer först efter närmare tre månader.
Av Inger Palm