Annons

”Genom att bada året runt är jag starkare och gladare”

Ett spontant kallbad blev början på en ny livsstil för Helena Kubicek Boye. Numera badar hon året om – och känner sig både mentalt starkare och slipper förkylningar och onödiga stresspåslag.

Redaktionen

13 november, 2019
”Genom att bada året runt är jag starkare och gladare”
Dela inlägget

Ett spontant kallbad blev början på en ny livsstil för Helena Kubicek Boye.
Numera badar hon året om – och känner sig både mentalt starkare och slipper förkylningar och onödiga stresspåslag.

Det var efter en löprunda på Österlen som jag gjorde mitt allra första spontana kallbad. Jag hade sprungit en tur längs havet, det var kallt ute, en vacker vårdag och solen höll på att gå upp. Havet var alldeles stilla och det välkända men svårbeskrivliga österlenska ljuset låg över Hanöbukten.

LÄS OCKSÅ: Kalla bad – en quick fix som funkar

Havet kallade
Jag stannade upp i stegen, gick ner mot stranden, ställde mig och tittade ut. Det var som att havet kallade på mig, jag tog av mig kläderna och hoppade i. Kylan var chockartad men den var inte plågsam, och efteråt kände jag en uppiggande känsla som jag aldrig upplevt förut.
Att det här första spontana doppet skulle bli början på en ny vana i mitt liv och dessutom ett par år senare utmynna i en bok kunde jag då aldrig ana.

När jag började bada utomhus och även ibland simma en bit beroende på temperatur, väder och vind hade jag ingen aning om alla de effekter badandet kunde ha på min hälsa. Jag kände bara att detta var bra för mig och det kändes bra. Jag fortsatte över sommaren, hösten, vintern och våren och nu har jag badat i tre år året runt. Det kan såklart även idag kännas chockartat precis när jag kommer i vattnet – men nu vet jag ju att det där går över efter några ögonblick och genom att andas lugnt och hela tiden förhålla mig lugn så kommer jag hantera det.

Annons

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Tillgängligt året runt
Havet har blivit tillgängligt för mig året runt, jag kan alltid gå ner och ta ett dopp, det i sig är en underbar känsla. De psykologiska effekterna har jag och mina badvänner känt av och när jag började fördjupa mig i ämnet när jag skrev min bok var det både en del studier och många andra som Omslag Wild Swimmingberättade om samma effekter. Nämligen att man blir:

• Mindre stressad
• Mentalt starkare
• Gladare
Det behövs fler studier för att säkerställa de psykologiska effekterna men vi vet att stressnivåerna påverkas på ett positivt sätt av kalla bad och vi blir mer motståndskraftiga mot stress när vi lär oss att hålla nere och kontrollera de reaktioner vi känner när vi hoppar i det kalla vattnet.

Att vi känner oss modigare och starkare när vi går emot våra rädslor och utmanar oss är inte konstigt och endorfinerna som frigörs efter ett bad är vår kropps eget glädjehormon vilket också förklarar den positiva känslan.

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning

Annons

Inte varit förkyld på tre år
Biologiskt kan jag precis som mina badvänner bekräfta att det förbättrar hälsan. Jag har inte varit förkyld eller sjuk av något virus dessa tre år. Resten av familjen har legat sjuka men jag har klarat mig. Kalla bad förbättrar immunförsvaret, det är vetenskapligt bevisat.
När vi vistas i naturen sänks vår stress och även blodtryck, det är prövat i flera studier och för mig är ett bad i en sjö, hav eller annat vattendrag verkligen att komma i kontakt med naturen.

LÄS OCKSÅ: Lisen Sundgrens nybörjarguide till skogsbad

I Japan rekommenderas skogsbad – att vistas i skogen till personer med psykisk ohälsa. För mig är wild swimming de ultimata skogsbaden, där du inte bara vistas i naturen utan även låter hela din kropp uppleva den med alla sinnen. Så packa badkläder och en handduk, det är det enda du behöver och såklart en säker plats att bada på. Så kanske det blir som för mig, ett spontant bad blir en livsstil.

Av Helena Kubicek Boye, som skrivit boken ”Wild Swimming – bada för livet”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons
Fakta

Helena Kubicek Boye

Gör: psykolog, författare och sömnexpert
Ålder: 42
Bor: Malmö, Västra hamnen
Familj: Döttrarna Vendela, 12, Josefine, 9, pojkvän
Så mår jag bra: När jag sovit gott och fått ta ett morgondopp!

Annons