Annons

Utbränd men skippade sjukskrivningen: ”Tror inte alla måste vila sig friska”

Madeleine Rybeck, 33, satt i bilen på väg hem från Stockholm. Plötsligt kände hon sig yr och illamående. Delar av kroppen domnade. Hon började skrika, gråta och slå omkring sig. "Jag gick inte in i väggen, jag sprang rakt in i den och fick en rejäl käftsmäll," säger hon. Trots utmattningssyndrom valde hon att inte sjukskriva sig. För Kurera berättar hon om sin väg tillbaka.

Redaktionen

30 december, 2016
Utbränd men skippade sjukskrivningen: ”Tror inte alla måste vila sig friska”
Dela inlägget

Madeleine Rybeck, 33, satt i bilen på väg hem från Stockholm. Plötsligt kände hon sig yr och illamående. Delar av kroppen domnade. Hon började skrika, gråta och slå omkring sig.
– Jag gick inte in i väggen, jag sprang rakt in i den och fick en rejäl käftsmäll, säger hon.
Trots utmattningssyndrom valde hon att inte sjukskriva sig. För Kurera berättar hon om sin väg tillbaka.

År 2016 började med mycket jobb samtidigt som Madeleine Rybeck, egen företagare som personlig tränare, kostrådgivare och löpcoach, hade det jobbigt privat. På våren åkte hon tillsammans med en kollega till Stockholm för att föreläsa. Under hemresan satt hon i passagerarsätet och jobbade på datorn. Plötsligt kände hon sig illamående och orden hoppade på skärmen framför henne. Hon kunde inte läsa sammanhängande meningar. Hennes ena arm och ansiktshalva domnade. Hon skrek rätt ut och slog mot taket på bilen. Tårarna sprutade.
– Jag som aldrig gråter annars höll på i 30 minuter. Sedan blev jag arg, säger hon.

Läs också: Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

”Var tvungen att förändra”
Hon blev arg för att hon låtit det gå så långt och för att hennes tillstånd skulle påverka hennes familj, främst hennes dotter. Ilskan var större än rädslan. Hon insåg direkt att hon drabbats av utmattningsdepression och fick sig en rejäl tankeställare. Eller käftsmäll som hon själv kallar det.
– Att lägga ner mitt företag var inte ett alternativ för mig. Jag var istället tvungen att förändra.

En ”DOer”
Hon beskriver sig själv som en ”DOer” och satte direkt upp en plan för vad hon behövde förändra i livet. Hon hade sett på sitt egna företag som ett litet ställe som inte behövde anställa någon. Nu tänkte hon om. Hon kontaktade en tjej som kunde hjälpa henne med det administrativa, till exempel fakturering. Hon drog ner antalet PT-timmar till tre dagar i veckan mot tidigare fem. Hon jobbar numera max en helg i månaden mot tidigare tre av fyra. Dessutom startar hon aldrig datorn på kvällarna, när arbetsdagen är slut så är den slut. Hon skriver också listor över vad hon ska göra så att hon inte glömmer.

Annons

Kallar sig idag utmattad under rehab
Det har idag gått ett halvår sedan den där hemresan. Hon mår mycket bättre men definierar sig inte som frisk. Hon säger att hon hela tiden tänker sig för så att hon inte ska få återfall.
– Jag kallar mig utmattad under rehab. Jag tror aldrig att man blir frisk, lite som en alkoholist som hela livet måste vakta sitt beteende, så känner jag mig, säger hon.
Efter de förändringar hon gjort har livet blivit bättre. Hennes minne har kommit tillbaka, tidigare hände det att hon glömde namnet på sina klienter, det gör hon inte längre. Hon tror inte att hon hade mått bättre om hon sjukskrivit sig.
– Det går att ta en annan väg och jag tror inte alla måste vila sig friska. Jag lider med dem som blir så sjuka att de inte kommer ur sängen. Sen är vi alla olika och jag tror att man måste hitta sitt eget sätt, säger hon.

Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror

”Tänk dig att du är höggravid, bakfull och med influensa”
Hon är medveten om att många drabbas mycket hårdare men tycker inte man kan tävla i vem som är sjukast. Hon är tacksam för att hon insåg vart det var på väg och hann bromsa innan det gick för långt. Det var inte helt enkelt att hitta ett sätt att hantera träningen under sjukdomstiden. Hon berättar att kroppen inte alls svarade som vanligt.
– Tänk dig att försöka springa när du är höggravid, bakfull och med influensa. Helt fruktansvärt vidrigt, säger hon.

Motivationen försvann
För arbetets skull fick hon bita ihop och köra men det är inget hon rekommenderar någon annan. Hon upplevde att styrkan, konditionen och motivationen försvann och att hon inte orkade någonting. Ändå ville hon inte sjukskriva sig. För sina klienters skull. Hon har fått kommentarer från folk om att hon kanske inte mått så dåligt eftersom hon inte ser sjuk ut och hänvisar även till hennes sociala medier där hon under hela perioden fortsatt vara aktiv.
– Sociala medier är mitt företag, inte min person, säger hon.
Hon har medvetet valt att sprida inspiration på sociala medier med glädje och inte lägga upp deppiga bilder där hon inte mår bra. Det var också självklart att vara öppen med utmattningsdepressionen. Även om hon hela tiden var rädd att det skulle rasera det företag hon byggt upp. Att hennes klienter skulle undvika att kontakta henne av rädsla för att hon inte skulle fixa jobbet.
– Det har inte hänt, jag har snarare fått fler uppdrag efteråt. Jag tror att folk tänker att jag är mänsklig, lite mer som dem själva, säger hon.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Annons

Försöker idag planera in aktivitetslösa dagar
Hon tror att det är för att hon är extremt driven och målmedveten som just hon drabbats av utmattningsdepression. Hon kallar sig själv effektivitetsmänniska och hon har hela sitt liv jobbat mer än heltid.
– En söndag när jag inte gjort någonting har för mig tidigare varit helt värdelös. Nu försöker jag aktivt planera in sådana dagar.

Hennes tips till andra
Hennes tips till andra som drabbats är att ta hjälp. Hon tror inte att det går att komma ur det ensam. Hon uppmanar också att söka efter roten till beteendet. För henne bottnar det i många års mobbning som ung och med konstant revanschlust som följd. Den har varit så stark att hon inte kunnat kontrollera den. Det förstod hon inte förrän hon tog hjälp av en terapeut. Hon rekommenderar också att försöka skapa en rutin med någon form av lättare rörelse till exempel yoga eller promenad.
Hon tycker det är synd att många med utmattningsdepression skäms över det. Hon önskar att alla förstår att det inte drabbar de svaga. De som drabbas är istället omtänksamma personer som inte vill säga nej och starka högpresterande personer.

Läs också: Utmattad? Här är näringen för dig

Av Ylva Hideng

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det här har Madeleine Rybeck förändrat i sitt arbete
• Anställt en administratör som bland annat sköter fakturering, sponsring, nyhetsbrev och bilder.
• Dragit ner antalet PT-timmar till tre dagar i veckan jämfört med tidigare fem dagar.
• Övriga två dagar i veckan avsätts till marknadsföring, mail, PT online, kontakt med företag och föreläsningar.
• Hon jobbar numera max en helg i månaden jämfört med tidigare tre av fyra helger.
• Startar aldrig datorn på kvällstid, då är hon ledig.
• Har skaffat ett online-bokningssystem för PT-kunder med ett begränsat antal tider att boka , för att hon inte ska ta sig an för många klienter.
• Skriver listor för att komma ihåg.
• Hon har ett tydligt mål med hur hon vill jobba och det håller hon sig till.

Namn: Madeleine Rybeck
Ålder: 33 år
Bor: Månstad, utanför Borås
Familj: Man och treårig dotter
Gör: Personlig tränare, kostrådgivare och löpcoach samt driver blogg och sänder podcast
Intressen: Inredning och träning

Annons