Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! 

Ja varje höst stänger vi in fötterna i varma och täta skor igen, som förstås är nödvändigt för att slippa kyla och väta. Men i samma veva har många av oss en tendens att strunta i hur fötterna ser ut och mår. Kanske för att vare sig vi själva eller andra ser fötterna lika ofta? Eller så glömmer vi bort dem när vi inte ser dem, helt enkelt.  

Men det beteendet kan få sina följder, menar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg. 

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Fotkrämer

Vilka hudproblem brukar oftast drabba våra fötter på vintern? 

– Det vanligaste är torra fötter med spruckna hälar. Sprickorna kan också bli så djupa att de gör ont att gå på. Det är också vanligt med svamprelaterade problem om man svettas mycket på fötterna, för att man till exempel har varma skor som inte har så bra andningsförmåga. Ju kallare det blir ute desto mer fukt blir huden av med och desto torrare blir huden, även på fötterna.   

LÄS OCKSÅ: Njut i ditt eget hemma-spa! Så gör du

Sara Nomberg

Torka torrt är viktigt  

En utmaning är dock att många av oss inte har tid eller ork i vardagen att regelbundet ägna sig åt fotvård.  

 

Vilken rutin är allra viktigast för att bibehålla mjuka och friska fötter? 

– Det måste inte vara svårt eller ta lång tid. Ha en fotfil tillgänglig i duschen och fila fötterna på de torra partierna innan du kliver ut. I duschen har fötterna blivit uppmjukade av det varma vattnet och det är lättare att fila dem, det motsvarar effekten av ett fotbad, tipsar Sara Nomberg. 

Efter duschen torkar du sedan fötterna helt torra – och detta är mycket viktigt, speciellt om du har problem med svamp mellan tårna, understryker hon. Efter det smörjer du in fötterna.  

LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Kapsla in feta krämer i en strumpa 

En anledning till att en del personer inte orkar smörja in sina fötter så ofta, är att de blir så feta att det är svårt att gå på en bra stund efteråt utan att kladda ner golvet. Och gör man det vid läggdags så kan lakanen bli kladdiga. 

 

Vilka alternativ finns som inte är så ”kladdiga”?   

– Ett knep är att ta en handkräm i stället, för de sjunker oftast in snabbare. Det andra är att sätta på strumpor direkt efter du smörjt in dig med en lite fetare salva. Då blir strumporna lite kladdiga men dessa kan du enkelt tvätta. Du kan såklart också leta efter en fotkräm som är lite lättare i konsistensen. När du smörjer dig efter dusch eller fotbad är huden också väldigt mottaglig för insmörjning, det vill säga uppmjukad och återfuktad, så det är lättare att smörja den huden jämfört med en torr hud.  

 Av Carolina Eriksson   Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.