Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Övningarna som ger starka och rörliga fötter

De bär upp vår kropp när vi går och vi tar dem lätt för givet.
Men det är en smart investering att ta väl hand om sina fötter.
Här är fyra övningar som gör dem spänstigare.

Våra fötter är gjorda för att röra på sig, istället stänger vi ofta in dem i trånga skor och tar sällan hand om dem.
Det här gör att fötterna riskerar att förlora både spänst och styrka. Och det är viktigt med starka och rörliga fötter och fotleder.

 

Ökar risken för att drabbas av skador
Svaga och stela fötter ökar nämligen risken för att drabbas av olika skador och problem i dels fötterna – men även i benen, knäna, höfterna och ryggen, enligt fotterapeuten Anny Robertsson.
– Ofta söker man hjälp först när man redan har ont, men att ge fötterna förebyggande gymnastik är både läkande och ökar cirkulationen. En felbelastad fot kan istället få konsekvenser för hela kroppen, som blir begränsande för din basala rörelse, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så tränar du upp dina svaga handleder och fotleder

Undersöka sina fötter
Genom att investera i fotvård, bra och fotriktiga skor, inläggssulor och avlastning som exempelvis små tubrör som man kan trä på en tå för att undvika tryck, kan du öka rörelsen i fötterna och förebygga slitage av knä, höft och rygg.
– Felaktig belastning i fötterna kan leda till smärta som inte alltid känns i fötterna. Och därför kan det vara en idé för de som har problem i ryggen eller höften att undersöka sina fötter eftersom dessa kan vara orsaken, säger Anny Robertsson.
Det finns också ett gäng övningar du enkelt kan göra hemma själv någon gång i veckan för att öka smidigheten.
Här tipsar Anny Robertsson om några. Välj ut ett par rörelser som passar dig och gör dem varje dag.

LÄS OCKSÅ: Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Knip och spreta
Gör såhär: Sitt ner och spärra ut tårna och knyt sedan ihop dem, cirka 10 knip. Upprepa cirka fem gånger och slappna av mellan varven. Den här övningen stärker fötternas muskulatur. Även cirkulationen kan bli bättre och lederna smidigare.

Trampa symaskin
Gör såhär: Sitt ner och alternera med hälar och tår i golvet, trampa upp och ner, cirka 10 tramp, upprepa fem gånger, slappna av mellan. Även denna övning stärker fötternas muskulatur, förbättrar cirkulationen och ökar ledernas smidighet.

 

LÄS OCKSÅ: Tinas fötter är äntligen varma igen

Rulla en boll under foten
Gör såhär: Sitt på en stol och ta till exempel en golfboll och lägg på golvet. Rulla foten på den, från hälen fram till tårna, fram och tillbaka. Detta ökar cirkulationen och kan förebygga inflammation i plantarfascian, det vill säga hälsporre, vilket är en vanlig överbelastningsskada. Övningen ger också skön massage.

Hälsänkning i trappsteg eller på en tjock bok
Gör såhär: Stå stadigt på främre trampdynan och sänk sakta hälen. Gör rörelsen mjukt och långsamt. Stå kvar i cirka tre sekunder och upprepa tio gånger. Övningen kan kännas, men ska inte göra ont. Mjukstarta och öka eftersom. Vid smärta, gör färre repitioner och inte så djupa rörelser. Den här övningen stretchar plantarfashian och vävnader under hålfoten och fungerar förebyggande av hälsporre.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.