Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.
Ingredienser
3 dl rårismjöl
¼ påse torrjäst, ca 4 g
4 dl ljummet vatten
2 dl havremjöl, görs enkelt själv genom att mixa havregryn slätt
2 dl majsmjöl
½ dl chiafrön
1 tsk salt
valfria frön att toppa frallorna med
Gör så här
Blanda rårismjölet med torrjästen. Tillsätt 2 dl ljummet vatten och vispa till en slät smet. Låt denna blandning stå och jäsa på en varm plats med en handduk över i cirka 30 minuter. När smeten jäst, blanda ihop resterande torra ingredienser och rör ihop med ”jäsdegen”. Tillsätt ytterligare 2 dl ljummet vatten och rör till en slät smet. Jäs i ytterligare 30 minuter.
Forma försiktigt små bullar av degen med olja på händerna. Degen ska inte vara för fast så det gäller att forma bullarna ganska snabbt. Toppa med valfria frön. Låt frallorna jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader och grädda frallorna i 15-20 minuter.
Ha gärna en skål med vatten i botten av ugnen under gräddning så frallorna får gräddas i högre luftfuktighet. Ta ut och låt svalna en aning innan servering.
Recept och foto av Maya Dilek
Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många goda att välja mellan.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!