Annons
Annons

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Redaktionen

19 april, 2022
Glutenintoleranta får oftare selenbrist
Dela inlägget

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki – en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Svenska jordarna är selenfattiga. Därför är det extra viktigt att vara uppmärksam på att man får i sig tillräckligt med selen. Det gäller särskilt för de som har celiaki, men också alla andra som undviker spannmål, och då framförallt vete. Just vete är nämligen en viktig selenkälla.

Vid en autoimmun sjukdom, som celiaki, triggas immunförsvaret att attackera kroppens egen vävnad. Att vara glutenintolerant innebär att du måste leva på en strikt glutenfri kost hela livet. Celiaki kan uppstå när som helst och är en sjukdom som ökat de senaste 60 åren. Diagnosen ställs genom ett blodprov eller en tarmbiopsi.

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte tål gluten

Riskerar en sämre hälsa

Gluten är ett samlingsnamn för en slags proteiner som kallas gluteniner och prolaminer, och som finns i vete, råg och korn. Personer som har celiaki riskerar att med bara ett litet intag av gluten få en försämrad hälsa.

Alla kan inte drabbas av celiaki. I dag vet forskarna att det krävs minst tre faktorer för att en glutenintolerans ska bryta ut. Det första är en viss uppsättning gener, det andra är gluten, men vad den tredje och kanske fjärde är, det är en gåta man ännu inte löst.
Den som fått celiaki har ett immunförsvar som reagerar mot gluten, vilket leder till en inflammation i tunntarmens slemhinna. Det medför att tarmluddet skadas och tarmens förmåga att ta upp näring från maten minskar. Det ger en brist på vissa näringsämnen, oftast vitaminerna A, C, E, K och folsyra samt mineralerna järn, zink och selen.

LÄS OCKSÅ: Mineralet selen – framtidens cancermedicin?

Lågt selenvärde

Selenfattiga svenska jordar och effekten av detta på oss människor är något som professor Mikael Björnstedt har forskat på.

– Eftersom vi har selenfattiga jordar i Sverige så har de flesta svenskar ett alldeles för lågt selenvärde. Vi vet inte riktigt vad det kan betyda för hälsan långsiktigt, men hoppas att det görs fler studier på selen och vad brist

kontra normala nivåer kan betyda för folkhälsan. Svenskarna ligger inte i någon riskzon för undre värden, men generellt sett får vi i oss för låga doser, säger han.

Livsmedelsverkets rekommendation av dagligt intag av selen är 50 mikrogram för kvinnor. För män, och för gravida eller ammande kvinnor är den dagliga rekommendationen 60 mikrogram.

Många experter menar dock att detta är för lågt och vissa sticker ut hakan och menar att dagsintaget bör ligga på 200 mikrogram, en dos som enklast intas via ett kosttillskott. För att få i sig 40 mikrogram via kosten kan man till exempel äta ett kokt ägg och 100 gram stekt laxfilé, och för att öka dosen till 50 mikrogram lägga till två deciliter yoghurt och ett glas mjölk. Selen förstärker effekterna av och samverkar med vitamin E. Får man i sig under 20 mikrogram har man så pass stora brister att det på sikt kan leda till olika sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Risker vid lågt selenintag

Studier har visat att selen kan förbättra mäns fertilitet genom att stödja friska spermier. En relativt ny undersökning visade att mer selen i maten kan förbättra överlevnaden hos svenska kvinnor med bröstcancer. För kvinnor som redan före cancerdiagnosen åt mer selenrik mat var dödligheten i bröstcancer drygt 30 procent lägre jämfört med dem som fått i sig minst selen.

Andra studier visar på sambandet mellan selenbrist och sämre immunförsvar. Vid en av dessa studier fick tolv studenter äta 200 mikrogram selen per dag under en period på åtta veckor, medan tolv andra studenter fick placebo.

LÄS OCKSÅ: Allergisk eller “bara” överkänslig?

Samband mellan selenbrist och hjärtmuskelförändringar

Blodprov på de som fått selentillskott visade en markant förbättring av de så kallade perifera blodlymfocyterna, en sorts vita blodkroppar som finns i det adaptiva immunförsvaret. Det adaptiva immunförsvaret är ett inlärt system – och ett komplement till det medfödda immunförsvaret – som bygger på igenkännande av kroppsfrämmande ämnen. Lymfocyterna angriper och förgör sådana ämnen.

Flera studier har kunnat påvisa sambandet mellan selenbrist och hjärtmuskelförändringar, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, muskelsymtom som vadkramper, växtvärk och så kallade restless legs. Sjukdomar och symtom som gör det viktigt att få i sig tillräckliga mängder selen. Något glutenintoleranta bör vara extra noga med.

– Det har gjorts flera studier och metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för att sköldkörteln ska fungera normalt. Har man en långvarig selenbrist kan hormonproduktionen komma ur balans. Det finns studier som visar att patienter som tog medicin för sin sköldkörtelsjukdom kunde minska användningen av medicinen när deras dagsdos av selen uppnådde en beräknad rekommenderad nivå, säger Mikael Björnstedt.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Vad är selen?

Selen är ett essentiellt näringsämne som är viktigt för flera funktioner i kroppen, bland annat immunsystemets och sköldkörtelns funktioner. Det finns både organiskt och oorganiskt selen, men magtarmkanalen tar lättast upp organiskt selen.
Under många år trodde experter att den organiska selenformen l-selenometionin var bäst lämpad för kosttillskott, men nyare forskning visar att en mycket bättre effekt uppnås med selenjäst.

Annons
Annons