Annons
Annons

Glutenrik diet under graviditeten ökar risken för diabetes hos barn

Enligt en ny studie kan en diet rik på gluten under graviditeten kopplas en till ökad risk för att barnet utvecklar typ 1-diabetes senare i livet. Det visar en ny dansk studie.

Redaktionen

4 oktober, 2018
Glutenrik diet under graviditeten ökar risken för diabetes hos barn
Dela inlägget

Enligt en ny studie kan en diet rik på gluten under graviditeten kopplas en till ökad risk för att barnet utvecklar typ 1-diabetes senare i livet. Det visar en ny dansk studie.

Studien som gjordes på Bartholin-institutet i Köpenhamn innefattar data från över 67 500 gravida kvinnor i Danmark och publicerades i den medicinska tidskriften Brittish Medical Journal. Forskarna frågade kvinnorna hur mycket gluten de åt vid vecka 25 i graviditeten och följde sedan upp barnen under i genomsnitt 15 år.

Stor skillnad i intag
Kvinnor med högst intag rapporterade att de åt upp till 20 gram gluten per dag eller motsvarande ungefär sex brödskivor, jämfört med cirka sju gram – ungefär två brödskivor – för de med lägst intag, rapporterar The Guardian.

LÄS OCKSÅ: 11 fakta om diabetes

Stor skillnad i sjukdomsutveckling
För dem med högt intag utvecklade 0,53 procent av barnen diabetes typ 1 innan de fyllt 15. En nästan dubbelt så stor andel mot hos de som åt små mängder gluten. Hos dem drabbades bara 0,3 procent av barnen av diabetes.

LÄS OCKSÅ: Enerigidrycker under graviditeten ökar risk för övervikt hos barnet

Liten men högintressant studie
Trots att glutenintag och risken för diabetes verkar hänga samman flaggade forskarna samtidigt för att studieresultaten är för små för att ge någon medicinsk vägledning. Men en fotnot i BMJ förklarade att resultaten är av särskilt intresse då forskare hittills inte har kunnat identifiera exakt varför typ 1-diabetes ökar. Tidigare har forskning på djur visat att en glutenfri diet under dräktighet resulterar i en markant minskning av sjukdomen hos avkomman, men studier på människor har hittills varit otillräckliga. Författarna menar att även andra faktorer – som en övergripande ohälsosam kost – kan leda till ökad benägenhet att utveckla diabetes.

Av redaktionen

Källa: The Guardian

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons