Annons

Goda matvanor minskar cancerrisken – och bidrar till längre livslängd

Hälsosamma matvanor, med nyttig mat och regelbundenhet, bidrar till minskad cancerrisk och att vi ökar vår generella livslängd. Det visar Cancerfondsrapporten för 2016.

Redaktionen

4 december, 2016
Goda matvanor minskar cancerrisken – och bidrar till längre livslängd
Dela inlägget

Hälsosamma matvanor, med nyttig mat och regelbundenhet, bidrar till minskad cancerrisk och att vi ökar vår generella livslängd.
Det visar Cancerfondsrapporten för 2016.

Att äta nyttigt minskar risken för cancer och gör att vi lever längre. Enligt Cancerfondsrapporten ”Maten vi äter” för 2016 påverkas risken att insjukna i cancer på flera olika sätt.

Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Överätning ökar cancerrisken
Många cancerfall orsakas dock av att vi äter för mycket i förhållande till vad våra kroppar gör av med. I norra Europa beräknas övervikt och fetma bidra till nästan fyra procent av alla cancerfall, vilket för Sveriges del skulle innebära över 2 000 cancerfall om året.

Kött och socker likaså
Forskning har slagit fast att vissa livsmedel ökar risken för cancer. Det handlar framförallt om rött kött och socker. Här gäller det att minska på kött från nöt, lamm, vilt, gris, get och se till att bara äta totalt 300 gram rött kött i veckan. För att undvika socker är det bäst att skippa godis, läsk, fikabröd och industriprocessad mat som innehåller mycket socker.
Det finns ingen direkt koppling mellan sockerkonsumtion och cancer, skriver Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande. Däremot, skriver de, finns en koppling mellan högt sockerintag – speciellt i form av läsk – och övervikt, vilket i sin tur ökar risken för flera olika cancerformer.

Annons

Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Kostråd för att minska risken för prostatacancer
Speciella kostråd för prostatacancer är att dricka mindre mjölk då högt intag av mjölkprodukter har kunnat kopplas till ökad risk för prostatacancer. Forskare knutna till World Cancer Research Fund, WCRF, har vägt samman resultaten från 32 studier och skriver att dessa tyder på att det är något annat än fett eller kalcium som finns i mjölk som ligger bakom riskökningen.

Läs också: Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer

Rekommendationen: ”Regelbundna måltider, varierad kost och grönsaker till varje måltid”
Torsten Tullberg, kampanjledare för Mustaschkampen, kommenterar:
– Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid är att rekommendera. Undvik skräpmat och absolut ingen rökning. Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta omedelbart. Rökning är i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor. Varje år dör 6 500 människor i Sverige i förtid på grund av rökning. Prostatacancerförbundet har tagit fram ett fempunktsprogram för bättre och längre liv där det ingår rekommendationer om hälsosamma matvanor, säger han i ett uttalande.

Läs också: Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp

Annons

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons