Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Gör din egen sportdryck för sommarens långturer

Ska du ut på en lång cykeltur eller ta en längre promenad då lär du svettas mycket, framförallt när värmen kommer. Se till att hålla vätskebalansen så att du orkar mer. Att göra sin egen sportdryck är inte svårt. Här får du förslag inför långturen.

Flera faktorer spelar in när det handlar om hur mycket vätska du behöver varje dag. Det handlar om hur mycket du väger och hur mycket du svettas, en del svettas betydligt mer än andra.

Det flesta är överens om att vi behöver mellan två och tre liter vätska varje dag, och det bara utan att träna. Men allt handlar inte om dryck, utan vätska får vi också i oss när vi äter frukt och grönsaker, men också mat.

 

När vi känner sug eller hunger kan det bero på att vi druckit för lite, fast vi inte känner att vi är törstiga. Har du vätskebrist så brukar det till slut göra att du blir torr i munnen, trött och att din prestationsförmåga sjunker. Får du riktigt stor vätskebrist då känner du dig illamående, får dålig aptit, ökad puls och kan bli febrig. Fyller du inte på med vätska då så kan huvudvärk dyka upp och du kan känna att det sticker i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Ökad prestation och uthållighet med sportdryck

Tillverka din egen dryck
Under varma somrar gäller det att se att barn och äldre får tillräckligt med vätska. Då är det också lätt att salthalten i kroppen minskar.

Då kan du koka upp en liter vatten, och till det blanda ner en halv tesked salt plus sex teskedar socker eller om du föredrar druvsocker. Smaksatt med lite citron eller en fruktjuice.

Men tillbaka till träningen. Ska du ut på en lång promenad eller en cykeltur, så se till att ha med dig något att dricka. Har du ett fysiskt arbete, så ha alltid med dig en dryck eftersom det är lätt att glömma att dricka.

Det finns förstås en hel del sportdryck att köpa i butik, men det är ju en sport i sig att tillverka sin egen.

LÄS OCKSÅ: Diabetiker? Så ska du tänka vid uthållighetsträning – och tävling

Sportdryck med fruktsmak
5 dl vatten
2 msk druvsocker
1/2 kryddmått salt
1 msk koncentrerad fruktjuice

Blanda allt och skaka ordentligt. Denna dryck håller i två-tre dagar i kylskåpet.

Du kan också bland i frukt och grönsaker. Hallon, grapefrukt och morötter innehåller 90 procent vatten. Tomat och gurka innehåller 95 respektive 96 procent vatten.

 

Sportdryck med kaffe
1 dl svalt kaffe
1 dl mandelmjölk
1 banan
1 dl havregryn

Blanda ingredienserna i en mixer i någon minut tills den blivit klumpfri. En god dryck, framförallt om du tränar på morgonen och inte ätit frukost då den ger bra med energi.

Av Inger Palm

Källor:  ICA och Hälsoboosten

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.