Att tillbringa tid i grönområden eller ha utsikt mot grönska är kopplat till ett minskat begär efter alkohol, cigaretter och andra onyttigheter. Något som kan få betydelse för hur grönområden värderas i framtiden.
Studien, gjord av forskare från University of Plymouth och University of Exeter i England, är den första som visar att passiv exponering för närliggande grönområden är kopplad till både minskad förekomst och styrka av sug. Studien bygger på tidigare forskning som tyder på att träning i naturen kan minska begär och sug efter onyttigheter. Men nu visar det sig alltså att exponering för grönska fungerar även utan fysisk aktivitet. Det räcker med andra ord att uppleva grönska för att minska begäret.
LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald
Viktigt bevara grönområden
Studien, som publicerades i tidskriften ”Health & Place”, är den första som undersöker förhållandet mellan att exponeras för grönska och natur och begäret efter olika sorters substanser och ohälsosam mat. Enligt forskarna styrker resultaten behovet av att skydda och investera i grönområden i städer för att maximera de hälsofördelar som dessa medför.
Enligt Leanne Martin som ledde studien är sambandet mellan att vistas i naturen och vårt välbefinnande känd sedan tidigare. Men kopplingen till ett begär efter ohälsosam mat och substanser ger en ny dimension till tidigare forskning.
– Det här är den första studien som utforskar denna idé och det kan få en rad konsekvenser för både folkhälso- och miljöskyddsprogrammen i framtiden, säger hon.
Trädgård förknippat med mindre sug
I studien fick deltagarna göra en online-undersökning som undersökte relationen mellan olika aspekter av naturexponering, begär och negativa känslor. Bland annat mätte man andelen grönområden i bostadsområdet, förekomsten av gröna vyer från deltagarnas hem, tillgång till trädgård och hur ofta personerna vistades i gröna miljöer. Resultaten visade att tillgång till en trädgård eller kolonilott var förknippad med både både ett mindre starkt och frekvent sug.
Man studerade även hur mycket fysisk aktivitet som deltagarna utförde inom samma tidsintervall och studien visade alltså att det minskade begäret uppstod oavsett fysisk aktivitet.
LÄS OCKSÅ: Vandra – för hälsa och själslig återhämtning
Cravings leder till hälsoutmaningar
Cravings bidrar till en rad hälsovådliga beteenden som rökning, överdriven alkoholkonsumtion och ohälsosamma matvanor. Detta bidrar i sin tur till några av de största globala hälsoutmaningarna i vår tid; däribland cancer, fetma och diabetes. Att kunna visa att en ökad exponering för grönska är kopplat till ett minskat sug är ett lovande första steg. Det säger Dr Sabine Pahl som är docent i psykologi. Hon menar att framtida forskning bör undersöka detta närmre.
Av Carolina Eriksson
Källa: Science Daily