Visste du att ditt val av matsalt kan ha stor påverkan på din hälsa? Många slentrianköper samma plastburk med raffinerat bordssalt men med ett aktivt val av salt kan din hälsa förbättras. Här får du veta mer.
Saltlarmen har varit många och vi har fått lära oss att salt i maten är någonting vi ska undvika eftersom det är skadligt för hälsan. Men stämmer det verkligen och gäller det alla sorters salt?
Kan skapa obalanser
Det vanliga, raffinerade bordssaltet processas vid tillverkningen vilket gör att slutprodukten innehåller nästintill hundra procent natriumklorid. Natriumklorid är den ingrediensen i salt som påverkar vår hälsa negativt och bland annat bidrar till att höja blodtrycket. Ett högt intag av en enda isolerad mineral som natriumklorid, bidrar till att skapa obalans i kroppens andra mineraler. Därför får vi negativa effekter på hälsan. Dessutom innehåller de flesta bordssalt tillsatser som klumpförebyggande medel.
Oraffinerat havssalt eller bergssalt innehåller tvärtom ett helt spektra av olika mineraler i olika mängder. Mineralinnehållet i ett oraffinerat salt är snarlikt med kroppens egen saltbalans och det skapar därför inte samma obalans i kroppen.
Intag av oraffinerade salter anses, tvärtemot intag av bordssalt, kunna bidra till positiva effekter för hälsan. Bland annat kan det bidra till att stabilisera och reglera hjärtslagen, bibehålla korrekt muskelfunktion, minska försurning på cellnivå och bibehålla normal sköldkörtelförmåga. Industritillverkat salt med tillsatt jod har även det en positiv effekt för sköldkörtelns funktion men det naturliga jod man får från havssalt eller Kelp anses vara mer lättupptagligt för kroppen.
► Läs också: ”För lite salt ger dig högt blodtryck”
Några bättre val av salt
Vilka salter ska man välja då och vad skiljer dem åt? Här listar vi några alternativ.
Oraffinerat havssalt
Innehåller ca 80-90 procent natriumklorid och övriga procent är andra mineraler. De procent som inte är natriumklorid består av 92 olika mineraler där vi bland annat hittar magnesium, kalium, kisel och fosfor. Ett oraffinerat havssalt har en saltbalans som är snarlik med kroppens egen och har dessutom en godare sälta. Havssalt innehåller naturlig jod som är lättupptaglig för kroppen.
Var uppmärksam i butiken och luras inte av produkternas namn då det finns flertalet havssalt som raffinerats sönder precis som bordssalt. Fråga i butiken och köp bara ett salt som du vet är opåverkat.
► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt
Himalayasalt
Himalayasaltet är vackert rosa och bryts i gruvor högt uppe i bergen i Himalaya. Saltet bildades när urhaven torkade ut och har lagrats i bergen i över 200 miljoner år. Den rosa färgen kommer av saltets naturliga innehåll av mineraler. Himalayasalt sägs innehålla 84 olika mineraler och spårämnen som kroppen behöver för att upprätthålla god hälsa. Himalayasalt är dock fattigt på jod så det kan vara en bra idé att variera mellan havssalt, himalayasalt och örtsalt i maten.
Bland de mineraler och spårämnen som finns i himalayasalt hittar man bland annat magnesium, zink, bor, litium, kalium, järn och kalcium.
Örtsalt
Örtsaltsblandningar som Herbamare och Trocomare kan vara ett mycket bra val för den som vill eller behöver minska på sin saltkonsumtion. Produkterna innehåller 90-95 procent havssalt och är smakrikare än rent salt eftersom örter och kryddor ha blandats i havssaltet. Den starkare smaken i kombination med ett lägre saltinnehåll gör att saltintaget minskar. Produkterna innehåller även Kelp, en havslevande brunalg som är naturligt rik på jod vilket gör att intaget av jod säkras även om saltanvändningen minskar.
Den goda, aromatiska smaken framstår genom att man lägger örter, kryddor och grönsaker i havssalt och låter saltet dra ut växternas smaker under flera månader. Blandningen vid tillverkningen är två delar salt en en del grönsaker, kryddor och örter.
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!