Ingalill Wernvik, 73 år, i Anderstorp ramlade och skadade sig illa på nyårsdagen för två år sedan.
Den brutna armen ville inte läka trots träningsprogram och besök hos kiropraktor. Hon hade fått en så kallad ”frozen shoulder”.
Det var först när Ingalill började ta ett ekologiskt gurkmejatillskott som hennes arm blev bra igen.
Det var isigt och halt den där nyårsdagen för två år sedan. Ingalill och hennes man var ute och promenerade och när hon tog ett extra långt skutt för att kliva över en vattenpöl ramlade hon handlöst i marken.
– Jag föll med ena armen under mig och slog ansiktet blodigt i gatan. Vi hade varit ute på en längre promenad och hade precis kommit in i samhället. Vår son bor i närheten så vi gick hem till honom och bad om hjälp. Eftersom jag blev blöt skjutsade han hem oss så jag fick byta kläder innan vi åkte in på akuten, berättar Ingalill.
► Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta
Tungt gips påverkade rörligheten
På akuten fick Ingalill sitta och vänta i åtta timmar. När hon äntligen fick komma in till en läkare visade sig att hon fått en fraktur i underarmen. Krossåret i pannan fick sys igen men när de röntgade det onda knäet fanns det tack och lov ingen fraktur där.
– Läkaren kunde inte dra armen till rätta och menade att i min ålder fick man acceptera detta. Jag ville inte bli opererad så jag fick ett gips istället, säger Ingalill.
Blev inte bra trots rehabträning
Det tunga gipset satt på i flera veckor och när Ingalill äntligen fick ta bort gipset satte hon genast igång med ett träningsprogram för att återfå styrka och rörlighet. Men det gick inte så bra som hon hade hoppats.
– Jag har jobbat som arbetsterapeut, bland annat på geriatriken, så jag är väl insatt i hur man tränar och vet hur viktigt det är att träna för att komma igen efter en skada. Men armen blev inte bättre trots träningen. Den ville inte räta ut sig. Jag hade inte ont men jag kunde till exempel inte ta av säkerhetsbältet i bilen, säger Ingalill.
► Läs också: Läsarfråga: ”Hur ska jag använda gurkmeja mot ledvärk?” Experten svarar
Bad kiropraktorn om råd
Eftersom Ingalill och hennes man lever ett aktivt pensionärsliv med allt från skidåkning och styrketräning till långpromenader så ville hon förstås kunna röra på sig så bra som möjligt.
– Jag brukar gå till en kiropraktor en gång i halvåret på grund av att jag har är stel i nacken och i bröstryggen. Jag bad honom titta på min axel som blivit så orörlig och han sa att jag hade fått en så kallade frusen axel vilket innebär att den gör ont och stelnar. Det leder till sämre rörelseförmåga.
– Jag gissar att det var det tunga gipset som jag bar på så länge som gjorde att axeln blev mer orörlig. Han sa också att axeln skulle läka ut på ett och ett halvt år men att han kunde hjälpa till och mobilisera den så att snabbare skulle bli bättre, berättar Ingalill.
Rekommenderades ekologiskt gurkmejatillskott
Kiropraktorn rekommenderade henne också att börja med ett ekologiskt gurkmejatillskott från Better You och att Ingalill skulle starta med dubbel dos de första månaderna.
– Jag litade på honom och gjorde som han sa och någon månad senare var jag helt bra i axeln, säger Ingalill.
► Läs också: 5 tillfällen då du har nytta av gurkmeja
Dämpar inflammationer
Gurkmeja har en stark läkande antiinflammatorisk effekt. Kryddan består till några procent av ämnet kurkumin som ger gurkmejan dess orange-gula färg. Kurkumin motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer i kroppen. Då kryddan i sin helhet bara innehåller några procent av antiinflammatoriskt kurkumin använder man ofta extrakt av kryddan för att lindra redan befintliga inflammationer.
– Jag äter också blåbär och färskriven ingefära till yoghurten varje morgon. Jag har hunnit bli 73 år men känner mig pigg och vill inte ha tråkigt! Därför är jag noga med vad jag äter och nu till sommaren ser jag fram emot att cykla och simma utomhus. Under vintern brukar jag och min man gå på gym men i år har vi tröttnat lite på det. Vi går hellre ut på promenerad, säger Ingalill.
”Skador gör att man blir rädd”
Paret Wernvik brukade åka mycket skidor förut men eftersom Ingalills man också skadat axeln blir det nog inte så mycket skidåkning mer, säger hon.
– Det är väldigt vad man backar i livet när man skadar sig i den här åldern. Det gör att man blir rädd att man ska förvärra saker. I vintras gick jag med stavar och broddar på skorna. Den rätta balansen har inte riktigt infunnit sig ännu, menar Ingalill.
Potent alternativ till traditionell läkemedelsbehandling
Gurkmeja dämpar inte bara inflammationer, den motverkar också att inflammationer uppstår. Vissa forskare hävdar att gurkmejans effekt är lika stark som konventionell antiinflammatorisk medicin, en del menar att den till och med är starkare. Därför kan gurkmeja vara ett potent alternativ till traditionell läkemedelsbehandling. En långtidsbehandling med exempelvis NSAID-preparat kan ge biverkningar som till exempel magsår, andningsbesvär, påverkan på lever och njurar, huvudvärk och yrsel. Biverkningar som man slipper med gurkmeja.
► Läs också: Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel
”Kommer att fortsätta så vi kan fortsätta med vårt aktiva liv”
Ingalill säger att hon inte kommer att lägga av med gurkmejan i första taget.
– Att äta gurkmeja kommer jag att fortsätta med så vi kan fortsätta med vårt aktiva liv. Att gurkmejan fungerade så bra gjorde mig positivt överraskad. Jag slutade med den dubbla dosen efter några månader och nu tar jag en kapsel om dagen. Inflammationen i axeln har visserligen läkt ut men nu vill jag fortsätta med gurkmejan för nackens skull, säger hon.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Ingalill Wernevik.
Ålder: 73 år.
Bor: Anderstorp.
Yrke: Pensionär. Har varit arbets-terapeut och bland annat jobbat på Värnamo sjukhus.
Intressen: Målar akvarell, spelar boule och motionerar flera gånger i veckan.
Tas med fördel ihop med svartpeppar
Gurkmeja Ingalill använder är utvunnen ur ett ekologiskt extrakt och innehåller hela 240 milligram kurkumin, vilka är den verksamma substansen i gurkmeja. Vanligt gurkmejapulver innehåller cirka fem procent kurkumin.
Inom den ayurvediska läran har man länge förespråkat att ta gurkmeja ihop med svartpeppar, då ämnet piperin i svartpeppar och kurkumin i gurkmejan samverkar för bättre upptag.
Läs mer om gurkmeja (Curcuma longa) i Näringsguiden.