Annons
Annons

Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS

Dietisten och forskaren Sue Shepherd startade FODMAP, en kostbehandling mot IBS, som går ut på att man utesluter kolhydrater som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser när de når tjocktarmen. Här presenteras dessa fyra grupper kolhydrater.

Redaktionen

27 augusti, 2014
Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS
Dela inlägget

Man tror att mellan 15 och 20 procent av befolkningen i västvärlden lider av Irritable Bowl Syndrome, IBS, och det inskränker livet för många.
Kostbehandlingen FODMAP kan vara lösningen.
Så här ska du äta.

FODMAP, en kostbehandling mot IBS, startade i Australien och går ut på att man utesluter kolhydrater som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser när de når tjocktarmen. Här presenteras dessa fyra grupper kolhydrater.

FODMAP en akronym och står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. Behandlingen är startad av dietisten och forskaren Sue Shepherd och går ut på att man utesluter kolhydrater som är dåligt absorberade och därför orsakar jäsning och gaser när de når tjocktarmen. Dessa kolhydrater är indelade i fyra grupper – laktos, fruktos, oligosackarider och sockeralkoholer.

Läs mer i artikeln om FODMAP, kostbehandlingen mot IBS.

FODMAP-kategorierna

 

Laktos – mjölksocker

Laktos kan reta tarmen och ge problem även om man inte är laktosintolerant.
Laktos spjälkas i tunntarmen av enzymet laktas och absorberas där. Om man saknar förmåga att spjälka laktos passerar det ner till tjocktarmen och blir substrat för bakterier vilket ger gaser och uppblåsthet samt diarré. Efter elimineringsfasen kan man ofta börja introducera produkter som crème fraiche och grädde igen.

 

Smör

FODMAP – Mejeri och ost du ska välja

Laktosfria produkter
Mandelmjölk
Kokosmjölk
Rismjölk
Feta, halloumi, mozzarella
Smör
Havremjölk (max 3 dl)

 

Mjölk

FODMAP – Mejeri och ost du ska undvika

Mjölk
Fil
Glass
Mjölkchoklad
Yoghurt
Mascarpone
Ricotta
Färskost
*Sojamjölk
(* används ofta som ersättare till mjölk men innehåller sojabönan som de flesta med IBS inte tål.)

Fruktos – fruktsocker

De flesta har svårt att ta upp stora mängder fruktsocker. Särskilt känslig är man mot de frukter som innehåller mer fruktos jämfört med glukos, eftersom fruktosen behöver hjälp av glukos för att tas upp bättre i tarmen.
Om fruktosen inte tas upp fortsätter den ner i tarmsystemet och där den jäser.

 

 

FODMAP – Frukt och bär du ska välja

 

ApelsinBär
Ananas
Citron
Blåbär
Hallon
Kiwi
Mandarin
Granatäpple
Jordgubbar
Banan (inte övermogen)

 

FODMAP – Frukt och bär du ska undvika

 

Närbild på päron

Äpple
Päron
Vattenmelon
Aprikos
Persika
Nektarin
Mango
Honung
Fruktjuice
Fruktsallad
Torkad frukt

 

 

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Oligosackarider – sammansatta sockerarter

Oligosackarider, eller prebiotika som det även kallas, är i vanliga fall bra för våra tarmbakterier men de kan ge problem för de som har IBS på grund av att oligosackariderna inte bryts ner i tarmen utan kommer ner i tjocktarmen i sin ursprungliga form. Nere i tarmen fungerar de som näring till tarmbakterierna, men orsakar även jäsning.
Exempel på oligosackarider är fruktaner (fruktooligosackarider) och galaktaner (galaktos, galaktooligosackarider). Oligosackarider finns i vete, råg, korn, lök, jordärtskockor och baljväxter.
När det gäller oligosackarider ska man även se upp med förtjockningsmedel E407 – karragenan – som är en galaktan som ofta tillsätts i mejeriprodukter med låg fetthalt.

 

 

FODMAP – Maten du ska välja

Glutenfritt bröd
Glutenfri pasta
PotatisNärbild på morötter
Quinoa
Ris
Aubergine
Grönsallad
Spenat
Gurka
Morot
Grönkål
Haricot verts
Mangold
Paprika
Palsternacka
Tomat
Zucchini
Rödkål

 

FODMAP – Maten du ska undvika

 

rödbeta

 

 

Bönor
Linser, konserverade
Kikärtor
Jordärtskocka
Bulgur
Cous-cousRåg
VeteRödbetor
Soja
Sparris
Selleri
Vitlök
Purjolök
Lök
Avokado
Blomkål
Svamp
Majs
Sockerärtor

 

 

 

 

Läs också: Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Sockeralkoholer – sötningsmedel

Sockeralkoholer (engelska polyols) slutar på –ol som sorbitol, mannitol, xylitol, laktitol, erytritol och maltitol samt isomalt.
Sötningsmedel har vid överdriven konsumtion en laxerande effekt för de allra flesta människor, men de kan vara svåra att tolerera även i små mängder för de som har IBS.
Sötningsmedel finns ofta i tuggummi och halstabletter men man hittar dem även naturligt i svamp, majs, sockerärtor och avokado. De kan också vara tillsatta i vissa läkemedel.

 

FODMAP – Sötningsmedel du ska välja

Närbild på tre sockerbitar mot vit bakgrund

Aspartam
Dextros
Glukos
Socker
Stevia
Sukralos

 

FODMAP – Sötningsmedel du ska undvika

Erytriol
Glycerol
Mannitol
Maltitol
Sorbitol
Xylitol
Sukrin
Isomalt

 

 

Läs också: Upptäckten som kan bota IBS-symtom enligt forskare

Av Malin Duvstedt

 

Annons
Annons