Palmolja är en omstridd råvara – en riktig klimatbov men samtidigt använd som ingrediens i en mängd varor och som föda av många världen över. Här är produkterna du ska läsa innehållsförteckningen noga på om du vill undvika palmolja!
Det kan vara en god idé att undvika varor med palmolja, eller välja produkter med KRAV-märkt palmolja. Anledningen är att du då bidrar till att efterfrågan på palmolja minskar – och att oljeproduktionens utbredning i världen minskar. För problemet är att enorma områden av den livsviktiga regnskogen har huggits ned för att göra plats åt oljepalmsodlingar.
LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten
Regnskog huggs ner och ersätts av oljepalmer
Avskogningen har lett till att många djur, människor och växtarter som lever i regnskogen har trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsvillkor. Något som vi konsumenter i Sverige eller andra I-länder sällan känner till.
Samtidigt är palmolja den viktigaste matoljan och en källa till föda för flera miljoner människor på södra halvklotet – och produktionen kan bli så mycket som fyra gånger större år 2050.
LÄS OCKSÅ: Upprop mot palmolja i glass gav resultat
Palmolja gömmer sig i krångliga namn
I skönhetsprodukter och rengöringsmedel använder man ofta oljan ofta för att den har rengörande eller smörjande egenskaper. Men i innehållsförteckningen kan den gömma sig bakom krångliga namn som är svåra att tyda; som Pentaerythrityl, TEA-lauryl sulphate och flera andra.
Palmolja finns även i gelégodis, det det fungerar som ytbehandlingsmedel för att det inte ska bli kladdigt. Något som du lätt undviker genom att välja ekologiskt godis, för i det används ofta rapsolja istället.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
11 varugrupper som ofta innehåller palmolja
Dessa elva produktgrupper kan det vara bra att att läsa igenom innehållsförteckningen på lite extra noga.
1. Bakverk och bröd: Kakor, punchrullar, chokladbollar, kanelsnäckor, mazariner, biskvier, knäckebröd, skorpor och portionsbröd (bake-up).
2. Halvfabrikat: Vaniljsås, brulépudding, fromage, chokladmousse, pulversoppor, kakmix (chokladkaka), snabbnudlar, buljongtärningar, bearnaisesås och i frysta pommes frites.
3. Snacks: Kex, en del micropopcorn och salta pinnar.
4. Godis: Choklad med kex, chokladaskar, chokladbitar, nötcrème och i lösgodis som chokladpraliner, geléråttor och fruktfiskar.
5. Smörgåspålägg: Margarin och bordsmargarin, jordnötssmör och chokladpålägg.
6. Hygien och hudvård: I hudkräm och smink.
7. Rengöringsprodukter: Som tvål och tvättmedel.
8. Glass
9. Chokladsås och kolasås
10. Stearinljus
11. Djurfoder: restprodukter som uppkommit efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige för att bli djurfoder.
Källa: WWF och Naturskyddsföreningen
Av Carolina Eriksson