Har du överblivna läkemedel hemma? Ta en sväng förbi apoteket och lämna in dem. Varje år blir cirka 15 000 ton läkemedel över och ungefär 250 ton av dessa hamnar i hushållssoporna och i avloppet – skadar miljön. Våra svenska reningsverk är från början inte byggda för att rena de lite tyngre läkemedlen. Därför behöver du hjälpa till.
Titta i badrumsskåpet och byrålådor efter överblivna mediciner. Din insats gör skillnad. På vilket apotek som helst kan du lämna in alla dina gamla läkemedel. Apoteken ansvarar sedan för att ta transportera dina mediciner till förbränningsanläggningar där dessa destrueras. Även röken och gasen som uppstår vid förbränningen renas innan de släpps ut och askan läggs sedan i en läckagesäker depå.
Du slipper köa
När läkemedel hamnar i våra vatten har de negativa effekter på allt från fiskar till minsta organism som lever i vattenmiljön. Förutom att miljön inte skadas så riskerar du inte heller att dina läkemedel hamnar i orätta händer, till exempel kan de innebära fara för djur och barn om de råkar få i sig mediciner som de inte ska ha. Apoteken har särskilda påsar för överblivna läkemedel, men du kan lämna in en vanlig genomskinlig påse också. Du behöver inte ställa dig i kö, ge bara påsen till någon i personalen.
LÄS OCKSÅ: Därför påverkar kläderna din hälsa
Schweiz ligger i framkanten
De reningsverk vi har i Sverige var från början inte byggda för att rena läkemedel. De mediciner som är lätt nedbrytningsbara lan reningsverken oftast ta hand om, men det finns en hel del läkemedel som inte klarar den processen. I dag finns det goda kunskaper om de metoder att rena avloppsvatten från läkemedelsrester.
I Schweiz har man gått ett steg längre än i Sverige och beslutat om en utbyggnad av 100 av landets reningsverk. Tekniken är dyr därför betalar de flesta reningsverken in årliga avgifter till en fond för att finansiera utbyggnaden. Tyskland har i dag flera anläggningar som kan rena avloppsvattnet från läkemedelsrester.
LÄS OCKSÅ: Förorenade miljöer gör att barn dör
Sju av tio hämtar ut läkemedel
Vi svenskar är duktiga på att lämna tillbaka läkemedel. Totalt samlade Apoteket in 417 ton överblivna läkemedel under 2017, men vi använder också mycket mediciner. Lite drygt 6,6 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel under 2017, vilket är närmare 7 av 10 svenskar. De som använder medicin mest är förstås våra äldre. Penicillin, värktabletten Paracetamol och Omeprazol för halsbränna är de receptförskrivna läkemedel som hämtas ut av flest personer. Det är fler kvinnor än män som hämtar ut läkemedel.
LÄS OCKSÅ: Klädbytardagar för bättre miljö
Tänk så här för att spara på miljön:
- Hämta bara ut de läkemedel du behöver.
- Spola aldrig ner läkemedel i toaletten.
- Lämna in alla överblivna läkemedel till Apoteket.
- Förpackningar som innehåller synliga rester av läkemedel lämnas till Apoteket.
- Lämna läkemedelsplåster både använda och oanvända till Apoteket.
- Sortera tomma förpackningar som andra förpackningar.
Av Inger Palm
Källa:Läkemedelsverket, Apoteket