Hård träning blockerar järnupptaget. Kvinnor som elittränar lider därför ofta av järnbrist, trots att de äter bra. Järntillskott ökar både fysisk uthållighet och maxkapacitet för elittränande och andra kvinnor med järnbrist, visar ny forskning.
Elitidrott ökar risken för järnbrist hos kvinnor. Det visar en nyligen publicerad studie från Sahlgrenska akademien. Trots att elitidrottare både äter bättre och har mindre menstruationsblödningar än andra kvinnor har de järnbrist lika ofta.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta järn
Låga järnnivåer hos elitidrottare
I den aktuella studien undersöktes 28 kvinnliga elitfotbollspelare. Resultaten visade att mer än hälften av dem, 55 procent, hade järnbrist. En tredjedel av dem led av blodbrist, ett tillstånd som ofta orsakas av att man haft järnbrist under en längre tid. Det här är anmärkningsvärt eftersom kvinnornas goda kostvanor och mindre blödningar borde innebära att de har bättre järnvärden än andra kvinnor, menar forskarna bakom studien.
Hårdträningshormon hämmar upptaget
Elitidrottarnas järnbrist beror antagligen på att hård fysisk träning utlöser en inflammatorisk reaktion i kroppen. Inflammationen ökar mängden av hormonet hepcidin i kroppen, vilket blockerar järnupptaget i tarmen.
– Våra undersökningar visar att det finns en signifikant skillnad i hepcidin-nivåerna mellan idrottande och icke-idrottande unga kvinnor. Det förefaller alltså som om fysisk träning i sig kan påverka kroppens järnomsättning, säger forskaren Göran Sandström i ett pressmeddelande.
Extra järn för extra kraft
Även australiensiska forskare har konstaterat att kvinnor som tränar hårt ofta drabbas av järnbrist. Därför innebär järntillskott ofta en signifikant förbättring för både den maximala prestationsförmågan och uthålligheten för dem.
Forskningsrapporten är en sammanslagning av flera mindre studier som har undersökt effekten av järntillskott på kvinnors fysiska prestationsförmåga.
Fler forskningsresultat gav nya insikter
Bäst resultat av järntillskott fick elitidrottare och kvinnor med en konstaterad järnbrist. De både sänkte sin arbetspuls och kunde utföra fysiska övningar med mer kraft.
– Genom att kombinera resultaten från flera studier kunde vi se effekter av järntillskotten som de mindre studierna inte kunde konstatera var för sig, säger forskaren Sant-Rayn Pasricha till Science Daily.
Det här är första gången forskare har kunnat bekräfta att järntillskott har en fördelaktig effekt för den fysiska prestationsförmågan, skriver forskartidningen.
LÄS OCKSÅ: Lider du av PMS? Ät mer vegetabiliskt järn!
Av Maja Sönnerbo