Bland pojkar och män mellan åldrarna 15 till 44 år är självmord idag den vanligaste dödsorsaken. Det vill hårdrocksbandet Mustasch uppmärksamma genom kampanjen #Whatiswrong. Kurera har växlat några ord med medlemmarna i bandet.
Det svenska hårdrocksbandet Mustasch står bakom initiativet #Whatiswrong, en kampanj som belyser problemen med psykisk ohälsa bland män. Syftet är att samla in pengar för att stödja organisationen Minds självmordslinje men också att bryta tabut och få fler killar och män att våga visa när de mår dåligt och söka hjälp.
Släppt en kampsång
I maj släppte de även en singel med samma namn som kampanjen. Låten”What Is Wrong” beskriver de som en kampsång för unga män som lider av psykisk ohälsa, med den vill bandet sätta fokus på det faktum att antalet unga män ökar bland de som begår självmord. I ett pressmeddelande i samband med att singeln släpptes säger bandets sångare Ralf Gyllenhammar: ”Vi vill att alla män ska veta att det är en styrkehandling att våga söka hjälp”
Startade i början av augusti
I bandet Mustasch medverkar förutom Ralf Gyllenhammar på sång även basisten Stam Johansson, gitarristen David Johannesson och Robban Bäck på trummor. Kurera ställde några frågor till killarna som för tillfället befinner sig på turné i Tyskland om bland annat bakgrunden till initiativet och vad de hoppas uppnå.
Kampanjen drog i gång 7 augusti och i skrivandes stund har man fått in 54 000 kronor. Den som vill stödja kampanjen hittar uppgifter i faktarutan, där står även numret till Minds stödlinje.
Hur kom det sig att ni valde att engagera er i den här frågan?
Ralf: Det som fick oss att verkligen vilja göra något var ett samtal på en biergarten i München. Vår manager berättade om problemen hans söner har haft varpå jag berättade om en nära vän med problem.
David: Vi insåg att alla känner någon som är drabbad. Detta har blivit väldigt vanligt men ingen talar om det. Vi vill bryta den tystnaden.
Är det vanligt med psykisk ohälsa i hårdrockskulturen, är det något ni märker av bland era fans?
Ralf: Det händer på varje spelning att någon kommer fram och säger att någon låt har lyft dem ur misären.
Robban: Bland oss som spelar är det nog tvärtom. vi spelar hårdrock för att vi mår bra av det. Vi får en tillhörighet. Musik hjälper nog alla.
David: Men det är ju ändå många musiker som har lämnat oss alltför tidigt så detta problem är ingen immun ifrån.
LÄS OCKSÅ: Allt fler barn och unga mår dåligt psykiskt
Fler artister hakar på
I dagsläget har även bandet Candlemass hakat på kampanjen och Hank von Hell från det norska bandet Turbonegro och som spelade Cornelis Vreeswijk i filmen om hans liv. Och det ryktas om att fler är på ingång.
Hur har responsen varit från era musikerkollegor?
Stam: Alla vi har pratat med har varit väldigt på.
David: Ingen har tackat nej till att stötta detta. Det är ett av de absolut viktigaste ämnena just nu.
Robban: Hela branschen är ju med.
Ni kommer ju från vad som traditionellt betraktas som en machokultur. Vad tror ni om er möjlighet att påverka synen på psykisk ohälsa och att få män att väga prata om det och söka hjälp?
Ralf: Män förväntas vara så förbannat starka och rakryggade. Vi får inte vara svaga och att inte må bra ses som en svaghet. Det är förjävligt. Det ska inte vara så.
Stam: Det är en jävla myt som måste spräckas.
Robban: Exakt, män är människor. Vi har samma behov och problem. Vi måste få unga män att fatta att det är okej att söka hjälp när något är fel.
Ralf: Inte bara okej. Det är en styrka att söka hjälp. Det är inte okej att sticka huvudet i sanden och låta den nedåtgående spiralen fortsätta. Det finns inget ljus där den slutar.
LÄS OCKSÅ: Skolstart – en mardröm för mobbade barn! Här finns hjälpen
Vilka attitydförändringar behöver ske för att fler killar ska förstå att det är OK att öppna upp och berätta om hur de mår och söka hjälp?
David: Problemet ligger mycket hos oss män. Vi vågar inte visa svagheter och fattar inte att det är en styrka att kunna prata med varandra även när allt inte är på topp.
Robban: Och att vårt mående är en del av det vi tror är styrka.
David: Tjejer är bättre på att prata med varandra. Män gör ofta inte det.
Robban: Vi gör det.
Ralf: Män har flockbehov och har man ingen flock slår det slint för vissa. Vi behöver vara en del av något större än oss själva. Gängbildningar av olika slag är utfallet.
Stam: Det är väl därför vi har bildat ett band. Andra är med i lagsporter eller kanske ett team på jobbet.
Ralf: Nuförtiden ser man inte klungor med ungdomar som förr. De sitter hemma och umgås online och jag tror inte det umgänget ger samma mänskliga band.
Robban: Precis, de får liksom ingen flock online.
Ralf: Jag tror militärtjänsten gjorde väldigt mycket. Vi skulle nog se en stor minskning av självmord bland män om den återinfördes. De som inte hade en flock fick en där. Tvingades in i en. Där skapades en stark känsla av tillhörighet.
Stam: Förr fick många den känslan genom musik. Man var punkare eller syntare eller hårdrockare. Man hade en identitet i musiken och en känsla av tillhörighet som inte kan ersättas av dataspel eller sociala medier.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Hur mycket pengar hoppas ni samla in?
Robban: Vi har satt 200 000 kr som mål. Det är vårt lilla strå till stacken men det är alldeles för lite. Organisationen Mind som har självmordslinjen kan idag bara svara på ett av tio samtal. De får alldeles för lite stöd. Deras motsvarigheter i andra länder får de anslag de behöver men i Sverige är det lågprioriterat. Man har satt upp en nollvision för trafiken men skiter i det faktum att självmord är den överlägset vanligaste dödsorsaken bland våra unga.
Stam: Det har blivit en epidemi som måste uppmärksammas.
David: Och stoppas. Nu!
Vad hoppas ni uppnå?
– Egentligen är det tre saker, svarar Ralf och listar följande punkter:
1. Mind behöver finansiering. Det behöver resurser för att kunna lyfta på luren när det ringer på självmordslinjen.
2. Uppmärksamhet. Alla känner någon som mår dåligt men vet inte om det. Problemet är större än vad allmänheten tror och det måste uppmärksammas. Folk måste börja prata om det. Politiker måste bli varse om deras ansvar att agera, åtminstone genom att finansiera Minds verksamhet.
3. De som faktiskt mår dåligt måste få reda på att de inte är ensamma om det och att det inte bara är okej att söka hjälp, det är livsviktigt. Det finns en linje att ringa som ett första steg på telefonnummer 90101.
Ralf: De som sökt hjälp när det var som mörkast och därmed har överlevt får ett bra liv efteråt. Man behöver inte dö för att komma ur mörkret. Om vi kan få en enda människa att söka hjälp genom vår kampanj så kanske vi har räddat ett liv. Det är ju skitstort.
Av Nina Törmark
Fakta
Namn: Mustasch
Medlemmar: Ralf Gyllenhammar, Stam Johansson, David Johannesson och Robban Bäck.
Aktuella med: Bandets Europaturné startar 13 november, singeln ”What Is Wrong” och ett nytt album i höst samt med kampanjen #Whatiswrong till stöd för organisationen MIND och självmordslinjen. Mer om bandet hittar ni på deras hemsida och på Facebook.
Läs mer om och stötta kampanjen här.
För att komma i kontakt med Självmordslinjen ring: 90101, det går även att nå dem via chatt eller mejl.