Annons

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Redaktionen

15 januari, 2020
Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier

Dela inlägget

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken ”Häxans hus” full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Det finns ett växande intresse för att leva giftfritt, något Hella Nathorst Böös märker av på flera sätt.
– Allt fler går på mina workshops. Det tyder på att intresset för att detoxa vardagen har ökat, säger Hella.
Med anledning av det kommer det snart ut en nyutgåva av hennes bok ”Häxans hus” från 2017 med den uppdaterade titeln ”Häxans handbok för ett giftfritt liv”. Detta för att budskapet ska bli tydligare berättar Hella. Innehållet är detsamma.

Varför behöver vi anstränga oss att leva mer giftfritt?
– När vi människor började kunna tillverka kemikalier så tappade vi snabbt greppet och började tillsätta dem i det mesta som jordbruk, mat, kläder, hudvårds-och hygienprodukter. Forskningen är väldigt färsk om hur dessa kemikalier påverkar vår hälsa och miljö. Dock vet vi idag att en hel del tillåtna tillsatser är allergena, cancerogena och kan ge problem med fertilitet och koncentrationsförmågan, bland annat. Tyvärr finns många av dessa kemikalier nu även i naturen, eftersom de släpps ut genom industrier, avfall och avloppsvatten. Men genom att detoxa vårt hem och vår vardag kan vi ganska stor utsträckning undvika att exponeras för skadliga kemikalier.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för en giftfri inomhusmiljö

Vilka är de värsta bovarna som vi omger oss med i vår vardag?
– Nanopartiklar av plast är hemskt oroväckande, och de finns i alla hav och vattendrag idag. De kommer från kläder, hudvårdsprodukter och platsprylar. Exakt hur vi påverkas av nanopartiklar vet vi inte än, men de påverkar vattenlevande varelser negativt på olika sätt. Och de är mycket svåra för naturen att bryta ner. Till och med i havssalt som vi betalar dyrt för, finns plastnanopartiklar.

Annons

Vad är mest onödigt?
– Syntetiska parfymämnen är väldigt allergena och innehåller ofta hormonstörande och cancerogena tillsatser. Och nuförtiden parfymeras ju så många produkter. Ofta används parfymämnen för att dölja andra kemiska lukter, i hudvårdsprodukter och plastprylar.

LÄS OCKSÅ: Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Har du själv alltid levt giftfritt?
– Inte alls, jag använde tidigare massor av sköljmedel, klorin och stekte mat i teflonpanna.
Det var först för ett tiotal år sedan när Hella började utforska läkeväxternas värld och lärde sig göra egna salvor som hon fick upp ögonen för problemet och började läsa på mer om ingredienserna i hudvårdsprodukter.
–Snart stod jag och lusläste varenda innehållsförteckning i butiken, och blev frustrerad över hur svårt det var att veta vad jag skulle undvika. Till slut beslöt jag att ta kontrollen genom att helt börja tillverka mina egna hudvårds-och-skönhetsprodukter.
Sedan dess har Hella detoxat sitt hem så långt det är möjligt, och även bidragit till att fastigheten hon bor i, i Stockholms innerstad har börjat med återvinning av matavfall.

LÄS OCKSÅ: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk


Hur tror du synen på kemikalier och skadliga ämnen ändrats sedan den kom ut första gången?
– Insikten om skadliga tillsatser har blivit mycket mera spridd. Det hänger nog ihop med en allmänt ökad medvetenhet om klimathot och miljöförstöring, med plastskam och flygskam som bieffekter. Även inom skönhetsbranschen har nu många märken rensat bort en hel del skadliga ämnen. Att vara miljövänlig och ”naturlig” har blivit en trend som jag hoppas är här för att stanna.

Annons

Vilket är ditt favorithusmorsknep när det kommer till städning?
– Att städa toaletten med ättika och bikarbonat som står i burk och flaska bredvid toastolen. Det fräser trevligt när de blandas, och dödar bakterier effektivt utan att skada miljön. Några droppar eterisk rosmarinolja i skurvattnet håller bakterier borta och sprider en angenäm doft.

Lavendel är favoriten
Hella tipsar även om eterisk lavendelolja, som hon menar kan användas till mycket.
– Jag brukar jag dutta på bäddmadrass, i sköljmedelsfacket och runt handfatet. Den gör att det doftar rent och håller ohyra borta. Jag har alltid en liten flaska i handväskan, lavendel är bra på sår, brännskador, insektsbett samt mot illamående, huvudvärk, fästingar och mygg, berättar Hella.

Slutligen, du är i grunden journalist men kallar dig för ”häxa”, provocerar det många?
– Jag möter inte så mycket negativa attityder. I vårt sekulära samhälle är inte häxor så hotfulla. Jag brukar säga att magi – som är grunden i häxidentiteten – är det som vetenskapen ännu inte kunnat bevisa. Mycket av det som förr ansågs vara magiskt har bevisats vetenskapligt på senare år. Där är läkeväxter det främsta exemplet. Men för mig är det även viktigt att tro på den mystiska magiska principen, som kanske aldrig kommer gå att förklara. Den fyller ett andligt behov hos mig, och hjälper mig att hitta min lilla plats i universum och i historien. Den hjälper mig också att vara lite mer ödmjuk, säger Hella och fortsätter:

– Jag har dessutom alltid haft ganska svårt att anpassa mig efter normer, och häxan är ju en anarkist som går sin egen väg och inte lyder under någon, utom Moder Jord.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Hella Nathorst-Böös

Namn: Hella Nathorst-Böös
Yrke: Journalist, författare och häxa.
Familj: Hellas familj består av fyra utflugna barn, man, bonusson och den svarta häxkatten Selma.
Aktuell med: Boken ”Häxans handbok för ett giftfritt liv”.
Andra böcker av Hella: Häxans Årstider, Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu.
Kuriosa: Hella odlar läkeväxter i sin trädgård i Södermalms kulturkvarter i Stockholm, där hon under sommarhalvåret även leder stadsvandringar med tema häxprocesser och läkeväxter.
Läs mer på Hellas hemsida eller följ henne på Facebook.

Annons